България

22 ноември 2018 07:46

Ветото за данъка за старите коли - на дневен ред

Парламентът обсъжда днес промените в Кодекса за застраховането и ветото на президента Румен Радев върху данъка на старите коли, отбелязва БНР. Очаква се това да е деветото отхвърлено от депутатите връщане на закон за повторно разглеждане. До момента...

източник: clubz.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Германски съд спря забрана за движение на стари дизели във Франкфурт

18 December 2018 16:28

Ограниченията трябваше да влязат в сила от февруари 2019 г.

Вредните емисии на колите в ЕС падат с 37,5 на сто

18 December 2018 09:39

Постигнато е споразумение за намаляване на емисиите на въглероден диоксид на колите с 37,5 на сто до 2030 г., предаде Ройтерс. Така най-накрая бяха разрешени разногласията между страните производителки на автомобили и загрижените за околната среда евродепутати. Месеци наред ЕС бе разделен по въпроса колко стриктен трябва да бъде към емисиите като част от усилията за намаляване на парниковите газове с 40 на сто до 2030 г. ЕП: емисиите CO2 от нови автомобили трябва да намалеят с 40 процента Германия - най-големият автомобилен производител в Съюза с продукция за 423 милиарда евро за 2017 г., искаше по-високи лимити. Преминаването към електромобили би довело до щети на индустрията в тази сфера и съкращения. Представители на Европарламента и страните членки успяха да постигнат компромис след 9-часови преговори. Той е за намаляване до 2030 г. на емисиите с 37,5 на сто при колите и 31 на сто при вановете в сравнение с нивата от 2021 г. Постигнато бе споразумение и за междинен таван от намаляване с 15 процента и за двата вида автомобили до 2025 г. „Това е важен сигнал в борбата ни срещу климатичните промени“, заяви Елизабет Кьостингер, министър на устойчивото развитие на Австрия, която в момента е ротационен председател на ЕС. Разочарование обаче изрази базираната в Брюксел лобистка организация „Транспорт и околна среда“, отбелязва Ройтерс. Според нея процентите биха могли да бъдат по-високи. Въпреки това процентите в постигнатия компромис са по-високи от първоначално предложените 30 от Еврокомисията. Германия подкрепяше тази цифра. Други страни обаче, сред които Франция и Холандия, поискаха процентите да бъдат 35. А Европарламентът нястояваше за 40%. Според Германската автомобилна асоциация новите правила въвеждат високи изисквания, но няма да насърчат инициативи за преминаване към електромобили. Отделно утре страните от ЕС се очаква да обсъждат до какви проценти да бъдат намалени емисиите на въглероден диоксид при камионите.

Проблемите на застрахователите ни в чужбина може да ни оставят извън Шенген

18 December 2018 08:01

Адв. Венелин Урдев не смята, че ще се стигне до нови фалити в бранша

Проверете колко плащате на държавата

14 December 2018 14:41

Институтът за пазарна икономика (ИПИ) пусна специализираната страница "Моите данъци" - kolkodavam.bg. Сайтът позволява на всеки работещ българин да изчисли данъците, които плаща на държавата на база своята заплата и потребление. Интернет страницата предлага разбивка по данъци, която показва колко струва всеки един отделен данък. Може да се направи и сравнение със средните годишни данъци на работещия българин, което показва положението на всеки работещ спрямо моделирания от ИПИ средностатистически работещ българин. Посочва се и личен ден на данъчна свобода, който показва на работещия кога спира да работи за държавата и започва да работи за себе си. Тъй като значителна част от данъчното облагане започва след получаването на "чистата" заплата, в данъчния калкулатор всеки може да въведе и месечното си потребление на алкохол, цигари и бензин, както и да отбележи каква част от останалата сума спестява. Сайтът дава подробно разяснение на различните данъци и осигуровки, които има в страната. В него е описано и в коя част на бюджета отиват съответните данъци. Страницата, която се поддържа от ИПИ, е създадена с подкрепата на Фондация за свободата "Фридрих Науман".

АБЗ: Мониторингът по „Зелена карта“ няма да засегне българските шофьори

13 December 2018 18:06

Към настоящия момент наложената мярка за наблюдение на Българското бюро „Зелена карта“ от страна на Съвета на Бюрата няма да ограничи правата на притежателите на застраховка „Гражданска отговорност“. Това заявяват от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) на запитване от ФАКТИ. От професионалната организация посочват, че са се запознали с информацията относно наложената мярка за наблюдение на Българското бюро „Зелена карта“ от страна на Съвета на Бюрата. В тази връзка АБЗ би искала да информира потребителите, че към настоящия момент наложената мярка няма да ограничи правата на притежателите на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите при пътуване на територията на страната или извън нея. Те могат да разчитат на защитата, която тази застраховка осигурява, както и досега. Пазарът на застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите е динамичен и сложен, затова устойчивостта и здравословното му развитие изискват присъствието на професионален и силен регулатор, налагащ прозрачни правила, еднакви за всички участници на пазара.

Шефът на Националното бюро на автомобилните застрахователи подаде оставка

13 December 2018 17:04

Председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Орлин Пенев е подал оставка. Това става ясно от съобщение на интернет страницата на бюрото. Оставката е по здравословни причини, се казва още в информацията.

Столична община пусна калкулатор за данък МПС за 2019 г.

13 December 2018 08:42

Всеки собственик може да изчисли какъв данък ще дължи по новата формула

Очаква се ново поскъпване на "Гражданска отговорност"

13 December 2018 06:30

От началото на декември България е поставена под мониторинг по системата "Зелена карта" на автомобилните застраховки. Причината е неплащане от страна на български застрахователни компании на щети от катастрофи с родни автомобили в чужбина - феноменът "скрити румънки". Най-лошото е, че това да може да докара ново поскъпване на "Гражданска отговорност", чиито цени и без друго в последните месеци полудяха. По неофициална информация Националното бюро "Зелена карта

Автобусният билет поскъпва при "бонус-малус"

09 December 2018 20:40

Цената на автобусните билети ще поскъпне след въвеждането на системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност", съобщи в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт" Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. За оскъпяването на превозите ще има принос и въвеждането на ТОЛ системата. Милтенова обаче не се нае да прогнозира конкретна стойност на повишението на цената. “Сега една Гражданска отговорност за автобуса е 680 лв.(условно да кажем). Умножете я по 190%, каквато ще бъде ставката, по която ще се завиши Гражданската отговорност на юридическите лица - това реално няма как да не оскъпи стойността на билета", каза Милтенова.

Пореден протест срещу управлението и системата "бонус-малус" в Ямбол

09 December 2018 16:45

Граждани на Ямбол отново излязоха на протест срещу управлението в страната и предлаганата система за определянето на цените на задължителната за всички водачи застраховка "Гражданска отговорност", информира БНР. Протестиращите организираха автошествие по централните улици на областния град. В него се включиха най-вече таксиметрови шофьори. Днешният протест обаче беше по-малоброен в сравнение с предишните недоволства. В насрочения час в града се събраха едва 20 автомобила. "Може д