Образование и семейство

24 ноември 2018 10:23

Над 1500 ученици участваха в конкурса "Национален парк Рила - познат и непознат"

Над 1500 ученици от цялата страна се включиха в десетото издание на конкурса "Национален парк Рила - познат и непознат". Чрез рисунки, фотографии, макети и облекла изработени от естествени материали, децата показаха своето виждане за опазването на ок...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Платиха 2 от 3-те акта за нарушенията на Беър Грилс в Рила

23 April 2019 11:20

Известният пътешественик и водещ плува във водите на Каракашевото езеро, пали огън и убива жаби

Завърши ученическото състезание Spelling Bee в България

21 April 2019 21:23

Днес беше финалът на ученическото състезание Spelling Bee в България - традиционна американска надпревара, в която участниците произнасят буква по буква различни думи на английски език. За девета поредна година финалът у нас беше оспорван, но все пак едно момиче завоюва първото място.

Събират благотворително торбички в Софийския университет

10 April 2019 07:21

Продължава акцията за събиране на найлонови торбички на територията на Софийския университет.

6-годишният Лъчезар стана олимпийски шампион по математика

09 April 2019 16:37

Малкият бургазлия се пребори с конкуренцията от над 1500 участници от 21 държави

Пореден успех за българските ученици от Международната олимпиада по математика

09 April 2019 06:40

Снощи от тазгодишното издание на състезанието в Тайланд се завърна първата група от общо 32-мата ученици, представили България на форума. В конкуренцията на над 1500 участници, нашите математици успяха да завоюват 6 купи, 22 златни, 7 сребърни и 3 бронзови медала.

Община Борован стана част от глобалната инициатива „Часът на земята“

01 April 2019 16:45

Часът на земята е световна инициатива, която привлича вниманието на хоратакъм проблемите на околната среда и им дава възможност да заемат активна позиция за решаването им. В знак на съпричастност за един час бяха изключени светлините на фасадата на сградата на община Борован в събота 30 март от 20.30 до 21.30 часа. В основните училища на територията на Община Борован се проведоха беседи в часовете на класния ръководител. В трета група „Пчеличка" в детска градина „Юрий Гагарин“ село Малорад бе проведена педагогическа ситуация на тема:„Нашата планета - Земя - да я пазим чиста". Децата разказваха, запознаха се с разделното събиране на отпадъци и оцветяваха. Ситуацията бе проведена от Светлана Кулинска - учител.

Часът на Земята се отбелязва днес

30 March 2019 07:49

Тази вечер ще се проведе инициативата „Часът на Земята“. Тя води началото си от 2007 г. и обединява послания и действия за опазване на природата по целия свят. По традиция тя се отбелязва всяка година в края на март за един час, от 20.30 до 21.30 часа. По време на Часа на Земята милиони хора по света символично изгасят осветлението в домовете си за един час, а знакови сгради притъмняват фасадите си. Така всички заедно отправят призив за по-устойчиво бъдеще, демонстрирайки какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета. Тематичното мото на тазгодишното издание е „Свържи се с природата“, а събитието ще стане факт в безпрецедентните 188 държави на планетата. Десетки български общини отново ще подкрепят инициативата, като изгасят символично осветлението за час. Още от сутринта в градинката на Народния театър „Иван Вазов“ в София врати ще отвори фермерският пазар „От нашата ферма – с любов за вас!“, който е пример за това как опазената природа подпомага развитието на бизнеса. Заедно с богатото разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители, WWF организира и тематични работилници. В тях посетителите ще имат възможността да се научат да изработват декоративни фигурки от восък, да приготвят домашно сладко и сурови крекери, както и да участват в разпознаване на сирена. Така всеки сам ще може да се докосне до даровете на природата и да проследи процеса на превръщането им в питателна храна. Пазарът ще се проведе между 10.00 и 18.00 ч. В съседство, на паркинга на площад „Батенберг“, ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци. Петдесет пешеходни светофара в града ще сигнализират във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, а НДК ще свети в зелено. Както всяка година, кулминацията на събитията ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов“ от 20:30 до 21.30 ч. В момента, в който емблематични за столицата сгради ще потънат в мрак, ще започне акустичен концерт със специалното участие на Sofia Gospel Choir, Бояна Желязкова, Wet Pebbles Band, както и на традиционното огнено шоу, съобщават от Столична община. За трета поредна година WWF и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил (БАССЕС) организират нощно изкачване на Черни връх. Сборният пункт ще бъде пред х. Алеко в 19.30 ч., откъдето групата ще поеме по маркиран маршрут, специално подбран в зависимост от метеорологичната обстановка. Участниците трябва да се снабдят с челници, както и да носят дрехи, съобразни с климатичните условия. Организацията на българските скаути също се включва в Часа на Земята, мобилизирайки деца и младежи от клубовете в цялата страна. Те ще организират засаждане на дървета, посещения на музеи, експедиции сред гората, както и различни образователни игри.

Нови мерки за опазване и подобряване на Национален парк "Рила"

28 March 2019 07:22

Национален парк "Рила" предвижда да се подобрят местообитанията на животинските и растителни видове в защитените територии. Мерките са част от проект на стойност близо 12 млн. лв. Част от дейностите по него предвиждат да се регламентира маршрутът, по който туристите ще могат да достигат до Седемте рилски езера. Ще бъдат предприети и мерки, за да се намали бракониерството в защитените територии. Вижте повече от прякото включване на Ирина Николова и нейния събеседник д-р Стефан Кирилов от Национален парк "Рила".

Наградиха ученици от Варна за отличното им представяне в конкурс на НАСА

26 March 2019 16:25

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева награди учениците от Варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон" за отличното им представяне на най-престижния конкурс на НАСА за проектиране на космически колонии.

Ученици от НПМГ търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия

24 March 2019 10:20

От Националната природоматематическа гимназия в София търсят спонсори, за да участват в олимпиада в Якутия. Тя ще се проведе през юли, но парите, необходими за заминаването, не са предвидени в бюджета на училището. Нужни са около 20 000 лева за транспортни разходи, визи и такси за участие в състезанието.Вижте и още във видеото.