Здраве

01 декември 2018 09:45

От днес може да сменим личния си лекар

От днес до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен пъ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Област Кърджали е с най-сериозен недостиг на лични лекари

26 January 2019 08:58

Над една трета от лекарските практики в област Кърджали са незаети. Регионът е на последно място по брой лични лекари, а на 100 000 души в кърджалийско се падат едва 40 общопрактикуващи лекари.

България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС

18 January 2019 08:03

България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2017 година.

Защо се налага здравноосигурени пациенти да плащат за преглед в дежурен кабинет?

04 January 2019 11:12

Около 100 лични лекари се прекратили договорите си със здравната каса през 2018-та година. В Националния рамков договор обаче няма предвидени правила по които пациентите им да бъдат информирани. Така без да подозират, че вече нямат семеен лекар, здравноосигурени са принудени да плащат за преглед в дежурни кабинети.

Съсловието на личните лекари у нас застарява

27 December 2018 07:00

Съсловието на общопрактикуващите лекари застарява. Средната им възраст в страната вече е 60 години. Това съобщи доц. Любомир Киров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари, цитиран от "Монитор". До 2013-а възрастта е била 58 години, допълни експертът. В някои населени места работят и джипита на по 76 години. Такъв случай има в Мездра и още няколко селища във Врачанска област. В тази и в Софийска и Габровска област са местата, където населението е обезпечено с доктори.

До края на месеца може да смените личния си лекар

10 December 2018 09:08

До края на месец декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, припомнят от агенция Фокус. За целта пациентите трябва да закупят или да разпечатат от интернет страницата на НЗОК формуляр за смяна, който е поместен в секция „Вие питате”. Не е необходимо досегашният лекар да бъде информиран за смяната от пациента. Това става по служебен път. Здравноосигуреното лице само вписва своите лични данни във формуляра за смяна. В регистрационната форма се п

За повече средства за извънболнична помощ настояват общопрактикуващите лекари

24 November 2018 08:52

Увеличение на средствата за първичната извънболнична медицинска помощ за следващата година искат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Те предлагат и отпадане на вторичния профилактичен преглед на пациентите. Проблемите гилдията обсъжда на Четвъртия конгрес по обща медицина в Пловдив. Той събра 1300 лекари от страната и чужбина.

Без санкции за личните лекари, ако пациент пропусне профилактичен преглед

05 November 2018 10:59

Личните лекари няма да бъдат санкционирани, ако пациентът не се яви на профилактичен преглед. Това се посочва в позиция на НЗОК, изпратена от пресслужбата по повод появили се твърдения в медии за подобни намерения.