Здраве

01 декември 2018 09:45

От днес може да сменим личния си лекар

От днес до 31 декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар, като се регистрират при нов общопрактикуващ лекар (ОПЛ). За смяната не се изисква отписване от листата на досегашния личен лекар, тъй като това се извършва по служебен пъ...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Джипита, акушери и кардиолози най-много

17 June 2019 13:54

Най-много лекари има в Плевен, Пловдив, София и Варна, най-малко в Кърджали и Перник

Какви са последствията след отсрочката личните лекари да получат специализация?

20 May 2019 07:31

Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат още 4 години да я придобият. Това решиха депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължаване на срока се налага, заради опасността хиляди българи да останат без семейни лекари след 3 юни. Д-р Николай Брънзалов от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари се обяви против тази мярка.Вижте защо:

В НС гласуват промени в Закона за лечебните заведения

17 May 2019 07:21

Депутатите гласуват промени в Закона за лечебните заведения, които дават право на личните лекари без специалност по обща медицина да продължат да работят.

Удължават срока за специализация на личните лекари без специалност

16 May 2019 20:37

Личните лекари без специалност по обща медицина ще имат 4 години да я придобият. Това решиха депутатите от Здравната комисия на първо четене. Поредното удължаване на срока се налага, заради опасността хиляди българи да останат без семейни лекари след 3 юни.

Хиляди пациенти в Кърджалийско може да останат без личен лекар

07 April 2019 08:35

Хиляди пациенти в област Кърджали може да останат без лични лекари. Има реална опасност от заличаване на лекарски практики след юни тази година. Тогава изтича крайният срок, поставен от държавата, общопрактикуващите лекари в страната да придобият специалност по обща медицина. Задава ли се криза в доболничното здравеопазване в Източните Родопи, където и без това има два пъти по-малко лекарски практики от необходимото? Екип на БНТ посети селата в община Ардино.

Лекарите искат да отписват агресивни пациенти от листите си

28 March 2019 11:41

След пореден случай на насилие над личен лекар

Новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат права на пациентите

18 March 2019 20:06

Предупреждение от лекари - новите изисквания за касовите апарати могат да нарушат правата на пациентите. Позицията е на Българския лекарски съюз и на Сдружението на семейните лекари. Съсловните организации предупреждават, че заради изискването личните лекари да свържат софтуера и касовите си апарати с НАП, данъчните ще имат достъп до здравните досиета на пациентите.

Българинът и прегледите - защо избягваме годишната профилактика при личния лекар

06 March 2019 07:34

Ходим ли на профилактични прегледи и колко често посещаваме личния си лекар? Ново проучване на Евростат обяви, че само 50% от българите са извършили годишния си профилактичен преглед, който е задължителен. Защо това е така и защо резултатите предизвикаха недоволство сред семейните лекари - гост с коментар по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше д-р Любомир Киров – председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.

Област Кърджали е с най-сериозен недостиг на лични лекари

26 January 2019 08:58

Над една трета от лекарските практики в област Кърджали са незаети. Регионът е на последно място по брой лични лекари, а на 100 000 души в кърджалийско се падат едва 40 общопрактикуващи лекари.

България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС

18 January 2019 08:03

България е с най-нисък дял на общопрактикуващи лекари сред страните в ЕС. Това показват данни на Евростат за 2017 година.