Християнство

02 декември 2018 15:10

Папа Франциск се помоли за мир в Сирия

Папа Франциск запали свещ в памет на жертвите на конфликтите по света и по специално за децата, загинали в раздираната от война Сирия, съобщава АФП. „Сега е време за надежда. Точно сега моята надежда е за мир за децата на Сирия, разкъсвана от война, ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Путин, Ердоган и Рохани обсъдиха как да ликвидират "Ан Нусра" в Идлиб

14 February 2019 19:27

Кога САЩ ще започнат обещаното изтегляне на военните си части, питат тримата президенти

"Ислямска държава" е изправена до стената

14 February 2019 13:11

Стотици джихадисти от групировката "Ислямска държава" са притиснати вече на територия, малко по-голяма от квадратен километър в Източна Сирия, съобщи за AFP говорител на арабско-кюрдската коалиция, продължаваща настъплението си срещу зоната. В последните дни ултрарадикалната групировката използва жени за самоубийствени атаки, уточни Аднан Африн, говорител на операцията, предприета от Сирийските демократични сили (СДС) в провинция Дейр аз Зур. "Водят се ожесточени боеве", допълни той. Подкрепяни от оглавена от САЩ международна коалиция, бойците от СДС започнаха в събота заключителната си офанзива срещу контролираната от джихадистите зона, която обхваща част от село Багуз, съвсем близо до границата с Ирак. "Оказва се силен отпор", каза Африн, след като в последните дни джихадистите започнаха контраатака, принудила СДС да отстъпва. Площта беше към 700 кв. м, а сега е квадратен километър с къщи и лагер в южната част на Багуз, обясни говорителят. Не разполагаме с точни цифри, но според нас там има около хиляда джихадисти - мъже и жени, допълни той. ИД е на последни издихания, а нейни бойци се смесват с цивилното население, за да се скрият, каза директорът на неправителствения Сирийски център за наблюдение на човешките права Рами Абдел Рахман. Сега те са обкръжени в лагери на земеделска земя в източния бряг на река Ефрат, уточни той.

Свирепи боеве в Сирия

13 February 2019 18:57

Поддържаните от САЩ кюрдски сили срещат огромна съпротива от бойците на ДАЕШ в Източна Сирия, съобщи ДПА. В момента кюрдските бойци се опитват да изтласкат групировката от последните контролирани от нея региони в страната. Боевете започнаха с удари край селището Багуз. Сирийските демократични сили обявиха, че в момента напредват бавно в региона. Според представители на групата и нейните бойци срещат свирепа съпротива от страна на терористите. Счита се, че повечето от джихадистите имат боен опит в Чечня и Афганистан. Хуманитарната ситуация в региона се определя като тежка, като жителите на селото са в капан, а някои от тях са използвани като човешки щит от терористите. Смята се, че 1500 души са напуснали последните територии на терористичната групировка през последните 48 часа.

Ново въздушно нападение в Сирия взе цивилни жертви, твърдят проправителствени източници

12 February 2019 05:25

Според сирийската държавна телевизия "Ихбария", която се позовава на местни източници, ръководената от САЩ коалиция е ударила град Багуз в провинция Дейр Ез-Зор. Въздушният удар е отнел живота на 16 цивилни, включително 7 деца, твърди телевизията, цитирана от руската информационна агенция "Спутник", както и от руският информационен монополист ТАСС. "Спутник" отдавна беше заклеймена от френския президент Еманюел Макрон за "проводник на влияние". "ВВС

Руски и турски военни действат заедно в Сирия

11 February 2019 16:40

Руски и турски военни ще координират своите действия в Сирия, съобщи „Хюриет“. По-рано днес руският министър на отбраната Сергей Шойгу пристигна на посещение в Турция. Той разговаря с турския министър на отбраната Улуси Акар за взаимодействието между силите на двете страни в Близкия Изток. Двамата заявиха, че са постигнали споразумение по уреждането на важни въпроси в сирийския конфликт. През тази седмица е планирана среща между лидерите на Русия, Иран и Турция в Сочи. Там ще бъдат обсъдени възможностите за прекратяване на конфликта в Сирия. Руски представители вече призоваха САЩ да изтеглят военните си от Сирия. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че това ще бъде факт през следващата година. В момент се планира самото изтегляне.

Сирийската армия среща сериозен отпор в последния бастион на "Ислямска държава"

10 February 2019 13:02

Ожесточен отпор срещат сирийските въоръжени сили, подкрепяни от американски военни по въздух, в провинцията Деир Ал Зур. Районът около иракската граница, е смятан за последния анклав на "Ислямска държава".

Сирийските кюрди настъпват срещу последните укрепления на ИДИЛ

10 February 2019 08:24

Кюрдските сили, подкрепяни от международната антитерористична коалиция начело със САЩ, започнаха операция срещу последните укрепления на джихадистката групировка ИДИЛ в Сирия. Бойците на Сирийските демократични сили - алиансът на сирийската опозиция и кюрдите, настъпват срещу позициите на джихадистите в провинция Деир ал Зор, предадоха информационните агенции. По-рано президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че скоро ИДИЛ ще бъде изтласкана от всичките си позиции в Сирия и Ирак. Кюрдите бяха принудени да прекратят предприетата от септември насам операция заради обстрела на турските военни. Анкара смята кюрдските формирования в Сирия за клон на Кюрдската работническа партия, която в Турция е обявена за терористична организация. От декември 2018 г. насам териториите, контролирани по-рано от ИДИЛ, бяханапуснати от 27 хиляди души, включително 1800 джихадисти, които са предали оръжието си, посочват представители на Сирийския наблюдателен съвет по човешките права (SOHR). Експертите на организацията, която е базирана в Лондон, разполагат с мрежа от информатори в Сирия, от която получават данни за ставащото в страната. .

Папата съгласен да стане посредник в кризата във Венецуела

05 February 2019 20:24

Условието му е и двете страни да го искат

Папа Франциск отслужи меса на открито в Абу Даби

05 February 2019 11:35

Папа Франциск отслужи меса на открито на стадион в Абу Даби. По предварителни оценки на нея са присъствали около 130 хиляди души.

Продължава историческото посещение на папа Франциск в ОАЕ

04 February 2019 18:33

На Арабския полуостров се пише история - първата визита на Папа Франциск в Обединените арабски емирства продължава. Днес той се срещна с политическия и религиозния елит на страната. Главата на Римокатолическата църква участва и в Глобалната междурелигиозна среща "Човешкото братство" в Абу Даби.