Икономика и бизнес

03 декември 2018 09:29

Финансовият министър: Спекулативно раздухаха темата за застраховките

Държавата ще загуби от новия данък за старите коли, пресметна Горанов...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Нова измама с фалшиви ПТП-а

06 March 2019 06:52

Зачестяват случаите на измами с пътно транспортни произшествия. Чужди граждани предизвикват лек инцидент с автомобил и искат пари на ръка, за да се избегне намесата на полицията. Вижте разказа от първо лице на потърпевша русенка.

Пишат нов вариант на „бонус-малус" за „Гражданска отговорност“

20 February 2019 14:12

Нов вариант на системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност" подготвят експертите от КФН като целта е шофьорите с нарушения да плащат повече от изрядните. Това стана ясно от думите на председателя на Комисията за финансов надзор Карина Караиванова. Тя е номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие, припомня в. „Труд“. Караиванова ще влезе в борда на ЕБВР от 1 март и затова вчера подаде оставка в парламента като председател на КФН. Ще бъдат предложени законодателни промени, така че системата "бонус-малус" да отговаря на очакванията на хората, каза Караиванова. Във връзка с проверките на няколко застрахователя за изплащането на обезщетения по "Гражданска отговорност" за катастрофи в чужбина, тя заяви, че за резултатите са уведомени компетентните органи.

Няма да вземат по 10 лева за „Зелена карта“

13 February 2019 09:48

Да не се събират по 10 лв. от задължителните полици “Гражданска отговорност”, които да отиват за гаранционния фонд на Националното бюро “Зелена карта”. Това е едно от решенията на общото събрание на бюрото, което се проведе във вторник, съобщи в. „24 часа”. Заради мониторинга, който в края на миналата година бе поставен над България, Съветът на бюрата в Брюксел е поискал от нас увеличаване на банковата гаранция от 4 млн. на 5 млн. евро, както и нов презастрахователен договор. Исканията все още не са предявени официално, затова по тях решение не бе взето. С 14 гласа “за” председателят на бюрото и член на управителния му съвет Орлин Пенев, който подаде оставка по лични причини малко след въвеждането на мониторинга, бе освободен. Новият председател е Борислав Богоев, който получи 14 гласа “за”. Богоев е бивш зам.-председател на Комисията за финансов надзор и се ползвал с добро име сред застрахователните компании. Мястото на Пенев като член на Управителния съвет зае Стефан Софиянски. Той спечели двубоя с Пламен Ялъмов. При първото гласуване двамата получиха по 5 “за” и 2 “ въздържал се”. След кратък дебат и преди второто гласуване Ялъмов оттеглил кандидатурата си.

Изключителен ръст на претенциите и плащанията на щети по "Гражданска отговорност"

24 January 2019 06:14

Почти 1 млрд. лева - толкова са поискали притежатели на "Гражданска отговорност" от застрахователните компании в България през 2018 година, което означава 50% увеличение на претенциите. Това сочи статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) към 31 декември, 2018 година. През миналата година са платени малко под 900 млн. лева претенции, а това е с около 850 млн. лева повече, отколкото през 2017 година. Всъщност за последните 10 години годишно няма повече от 100 млн. лева, изплате

"Гражданска отговорност" поскъпнала с 30% за 1 г.

10 January 2019 08:10

Шофьори сигнализират, че сега плащат със 100 до 140 лева повече за застраховката

Анонимен сигнал сезира прокуратурата за картел при Гражданската отговорност

02 January 2019 12:10

Сигнал от частно лице до главния прокурор Сотир Цацаров иска разследване на картел при застрахователите заради актуализираните цени на Гражданската отговорност. Писмото е внесено на 27 декември, с копие до Комисията за финансов надзор (КФН) и Комисията защита на конкуренцията (КЗК). На този етап няма информация дали държавното обвинение ще се сезира по искането, което идва половин година след оповестеното становище на финансовия регулатор, че цените на задължителната застраховка в България са...

Защо системата "Бонус малус" не проработи в България

02 January 2019 12:08

И тази година започва без действаща система "Бонус малус" за изрядните и неизряните шофьори. Въпреки че подобни системи действат в Европа от преди 100 години, страната ни заедно с още две държави ще остане извън кръга на страните, които стимулират добрите водачи на леки и тежкотоварни автомобили и санкционират причинителите на катастрофи. Какви са причините и защо последното предложение на Комисията за финансов надзор беше остро разкритикувано- вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Системата „Бонус-Малус” няма да заработи скоро

23 December 2018 19:43

КФН не дават срок за старта на новите правила за "Гражданска отговорност", връзката с МВР още не е направена

АБЗ: Мониторингът по „Зелена карта“ няма да засегне българските шофьори

13 December 2018 18:06

Към настоящия момент наложената мярка за наблюдение на Българското бюро „Зелена карта“ от страна на Съвета на Бюрата няма да ограничи правата на притежателите на застраховка „Гражданска отговорност“. Това заявяват от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) на запитване от ФАКТИ. От професионалната организация посочват, че са се запознали с информацията относно наложената мярка за наблюдение на Българското бюро „Зелена карта“ от страна на Съвета на Бюрата. В тази връзка АБЗ би искала да информира потребителите, че към настоящия момент наложената мярка няма да ограничи правата на притежателите на застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите при пътуване на територията на страната или извън нея. Те могат да разчитат на защитата, която тази застраховка осигурява, както и досега. Пазарът на застраховката „Гражданска отговорност“ на автомобилистите е динамичен и сложен, затова устойчивостта и здравословното му развитие изискват присъствието на професионален и силен регулатор, налагащ прозрачни правила, еднакви за всички участници на пазара.

Шефът на Националното бюро на автомобилните застрахователи подаде оставка

13 December 2018 17:04

Председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Орлин Пенев е подал оставка. Това става ясно от съобщение на интернет страницата на бюрото. Оставката е по здравословни причини, се казва още в информацията.