Регионални

03 декември 2018 10:30

Работници от Видин посрещат Коледа без заплати

Работниците от две видински фирми ще посрещнат Коледа без заплати. Работодателите им дължат 5000 лв. за вече положен труд. В други 17 заплатите са дадени с голямо закъснение след намесата на инспекторите. От началото на 2018 до неотдавна задъл...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Във Видин се проведе XXI издание на музикалния конкурс "Песен на Св. Валентин"

15 February 2019 12:21

Събитието премина при изключителен интерес и се проведе в залата на Симфониета - Видин. За поредна година Община Видин се включва, съвместно с Oбщинския младежки съвет, в инициативата за превенция на зависимости и Младежката банка към Сдружение "Активно общество".

Средната заплата мина 1200 лева

14 February 2019 23:28

Средната работна заплата в България мина за първи път границата от 1200 лв. месечно и през декември 2018 г. е станала 1205 лв. Това показват данни на НСИ, публикувани в сряда. Тя е нараснала с 4,8% в сравнение с предходното тримесечие, а на годишна база се е увеличила с 6,9%. Това е по-малко от ръста от десетина процента, с който се увеличаваха заплатите всяка година от около 2013 г. насам. На практика средното увеличение е със 70 лв., ако сравняваме декември със септември 2018 г. И е със 130 лв. по-висока отколкото, средната заплата година по-рано, отбелязва в. „24 часа“. Нарастването на средното заплащане далеч не е равномерно във всички сфери на дейност. В IT сектора например ръстът е най-висок и ако тенденцията продължи със същите темпове, още в края на годината средното заплащане на програмистите, компютърните инженери и останалите заети в тази сфера ще достигне и надмине 3000 лв. месечно. Увеличението на средното заплащане също така е по-ниско от обещаното от премиера повишаване на заплатите на чиновниците със средно 10% за тази година.

Българинът харчи най-много за храна, жилище и данъци

14 February 2019 13:45

Общият доход средно на лице от домакинство през четвъртото тримесечие на 2018 г. е 1 557 лв., а разходът му засъщият период от време е 1 509 лв.

Заплатите на Радев, Борисов и депутатите станаха още по-големи

14 February 2019 06:37

След като средната брутна заплата в България стана 1171 лева за последното тримесечие на миналата година, а през декември вече е 1205 лева, картината на заплатите на управниците ни също се промени. Средното увеличение за политическата класа е по-голямо, отколкото това на обикновените хора, пише в. "24 часа". Най-много пари официално месечно взема президентът Румен Радев - 7038 лева или две депутатски заплати. Това обаче е само основата - заради стажа му в армията се добавят още 60% о

Пламен Димитров: Наблюдава се бавно, но устойчиво увеличение на доходите

11 February 2019 08:30

През последните 4-5 години няма достатъчно кадри на пазара. Проблемът с демографията ни тласка в посока, която носи след себе си устойчиво повишение на доходите. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров в Сутрешния блок на БНТ.

Една трета от обявите в бюрата по труда - за работа на минимална заплата (ВИДЕО)

09 February 2019 16:11

Средното възнаграждение в обявите е 730 лева. Освен ниско квалифицирани работници масово се търсят и лекари специалисти

Борисов обеща пред „Подкрепа“: Догодина 10% ръст на доходите

08 February 2019 16:11

Премиерът Бойко Борисов обеща пред конгреса на КТ „Подкрепа“ заплатите да се вдигнат още поне с десет процента. „Дошло е време да вдигаме доходите и догодина искаме да вдигнем доходите отново с минимум десет процента. Това ще стане с висок ръст на икономиката и с борба със сивия сектор в нея“, посочи той. Днес решихме как да повишим дохода на медицинските сестри от общинските болници с десет процента на два пъти понеже "моят подарък към КТ "Подкрепа" е финансовият министър, който съм довел тук", каза Борисов. „Години наред ние рекламирахме България като място за инвестиции с евтината работна ръка, но това ни изигра много лоша шега, дойде време, в което трябва да се повишават доходите и ние максимално се стараем“, каза премиерът. Борисов посочи добрите икономически показатели на България в последните години, и че ЕК вчера е посочила България като пета по очакван ръст на БВП. „Няма международна организация, която да не отчита напредъка ни по всички сфери“, допълни той. „За да съберем повече пари в бюджета, се борим със сивия сектор на икономиката, каза Борисов. Още в началото на мандата обявихме, че до края му двойно ще се увеличат учителските заплати и го изпълняваме. Никога не са давани толкова пари в образователната система“, подчерта той. „Има големи разлики в ръста на заплатите - хора, работещи в дигиталната икономика увеличиха доходите си два и три пъти, а на други места те се вдигнаха с пет или десет процента и това е крайно недостатъчно“, каза Борисов. „Тук двата синдиката са много добър коректив на правителството и на работодателите. При мен е имало 15 - 20 срещи на работодатели и синдикати и сме убедени, че за повишаване на доходите трябва по-мощна икономика. Самите работодатели схващат, че ако не вдигат заплатите ще им избягат работниците“, каза премиерът. Затова и кандидатстваме за членство в Еврозоната, допълни Борисов. Тази година БВП мисля, че ще стигне 116 млрд. лева, а преди десет години беше 50 млрд. лева - само така можем да вдигнем заплатите на всички, посочи той. Борисов се обърна към синдикатите да следят дали увеличението на заплатите ще отиде при хората, които работят. Премиерът поздрави почетния председател на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев за рождения му ден и каза, че Тренчев за него винаги е бил символ на демокрацията.

Представиха пред граждани проекта за модернизация на пътя Видин - Ботевград

08 February 2019 11:30

Публичното обсъждане се състоя по покана на кмета Огнян Ценков в залата на Общински съвет - Видин, информира vidin. bg. Срещата е с цел запознаване със съвместните действия на Общинската администрация и Областната администрация, взаимодействието с МРРБ и АПИ и предстоящите дейности във връзка с изработения проект за Подробен устройствен план-парцеларен план (ПУП-ПП) за обект: „Модернизация на път I-1 (Е79) „Видин – Ботевград“.

Одобриха предложението на ЕК за прозрачни условия на труд

07 February 2019 11:29

Еврокомисията, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха днес предварително споразумение по предложението на ЕК за нова директива за създаване на по-прозрачни и предвидими условия на труд. Те са най-вече за работниците с нестандартни форми на заетост. Новината бе съобщена от централата на Комисията в Брюксел. „Благодарение на нашата инициатива за гарантиране на прозрачни и предвидими условия на труд ще защитим повече работници в Европа. Това се отнася по-специално за все по-големия брой хора, упражняващи нови форми на заетост — например работещите по схемата flexijob, работещите на повикване, както и домашните работници.“ Такъв бе коментарът на Мариане Тейсен – еврокомисарката по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност. Главна инспекция по труда ще фалира неизрядни работодатели Нововъведенията • Всички работници, независимо от продължителността на договора си и броя на отработваните часове, ще знаят от самото начало какви са техните права и задължения. • Работниците ще имат правото да се договарят с работодателя си кога следва да са на разположение и какво предизвестие трябва да получават. • Работещите на повикване вече няма да може да бъдат освобождавани от работа, ако откажат да се явят при получаване на много кратко предизвестие. • Работодателите вече няма да могат да възпрепятстват работещите на договор без гарантиран минимален брой часове да поемат друга работа при друг работодател. Сега предварителното споразумение трябва да бъде официално прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС. „Споразумението ще окаже съвсем конкретно, осезаемо и положително въздействие върху близо 200 милиона работещи в целия ЕС. Именно това е смисълът на социална Европа“, изтъкна Мариан Тейсен.

Пиротехнически изделия без разрешително иззеха видинските полицаи

05 February 2019 13:40

Общо 1710 броя пиротехнически изделия, съхранявани без надлежно разрешително, иззели вчера видински полицаи при проверка в частен имот на ул.“Иглика“ в областния град. 46-годишният стопанин предал с протокол установените на адреса римски свещи, ракети, пиро-батерии и различни по вид и мощност пиратки. Работата по случая продължава, в РУ-Видин е заведена преписка.