Регионални

03 декември 2018 10:30

Работници от Видин посрещат Коледа без заплати

Работниците от две видински фирми ще посрещнат Коледа без заплати. Работодателите им дължат 5000 лв. за вече положен труд. В други 17 заплатите са дадени с голямо закъснение след намесата на инспекторите. От началото на 2018 до неотдавна задъл...

източник: www.medianews.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Тристранният съвет не постигна съгласие за работната заплата и нощния труд

18 December 2018 14:45

Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие при обсъждането на минималната работна заплата и повишение на ставките за нощен труд.

Работодатели искат замразяване на минималната заплата

18 December 2018 13:12

Замразяване на минималната работна заплата за 15 икономически дейности през 2019 г. предложиха от Асоциацията на индустриалния капитал по време на заседанието на Съвета за тристранно сътрудничество. Предложението е свързано с обсъждането на заложеното в бюджета за догодина увеличение на минималното възнаграждение от 510 на 560 лева. От Асоциацията настояват за неприлагане на това увеличение в дейности, като туризма, охранителния бизнес, производството на хляб и на дрехи, както и за заплатите на свещениците, тъй като в тези дейности средната заплата е равна на минималната. Всички работодателски организации се обявиха против предложеното от правителството увеличение на минималната работна заплата. Сред аргументите на бизнеса са липсата на механизъм за определянето й и административното налагане на нови размери чрез средносрочната бюджетна прогноза. От Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) припомниха своето предложение минималната заплата да се договаря по икономически дейности за всяка година. Тъй като това няма да бъде възможно за 2019-а, да влезе в сила от 2020 г., а за догодина да се приеме компромисно решение за 15 от общо 88 икономически дейности минималната заплата да остане 510 лева, а да не се увеличава. Обяснението на Васил Велев от Асоциацията е, че в тези дейности, като например пчеларство, хлебарство, хуманното здравеопазване в частта на медицинските сестри, акушерите и рехабилитаторите, както и религиозните дейности свързани с българската православна църква, е че средният осигурителен доход е равен на минималната работна заплата към момента. Затова е нужно отлагане на увеличението, тъй като няма логика средното заплащане на труда да е толкова близо до минималното. Синдикатите са против исканията на работодателите.

НСТС обсъжда минималната работна заплата и заплащането на нощен труд

18 December 2018 06:30

Поредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество днес. На него ще бъдат обсъдени проектите на кабинета за увеличаване на минималната работна заплата за следващата година, за въвеждане на нов вид месечна помощ за деца сираци, както и предложението на КТ "Подкрепа" за по-високо заплащане на нощния труд.

Всяка втора компания планира ръст на заплатите през 2019

17 December 2018 16:59

В кои от секторите ще растат доходите и колко от работодателите ще дадат коледни бонуси - вижте какво установи анкета на БТПП

Община Видин ще възстанови Синагогата като културен център „Жул Паскин“

17 December 2018 16:13

Обществено обсъждане на тема „Подготовка на проектно предложение на Община Видин с наименование „Реставрация и адаптация на Синагога – Видин в туристически обект „Културен център "Жул Паскин", се проведе днес в заседателната зала на Общинския съвет. На събитието присъстваха народният представител Владимир Тошев, Албена Георгиева, областен управител на Област Видин, арх. Любомир Станиславов, автор на проекта, Мартин Заимов, изпълнителен директор

Мая Манолова организира приемни за граждани във всички общини на област Видин

15 December 2018 17:00

Омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията ще приемат граждани във всичките единадесет общини на област Видин, включително и в кметството на гр. Дунавци. Това съобщават от пресцентъра на омбудсмана.

Връчиха медалите на победителите от Коледен турнир по лека атлетика във Видин

15 December 2018 14:00

Последният кръг от лекоатлетическото състезание бе в две възрастови групи-момичета и момчета V-VII клас, юноши и девойки VIII-X клас. Турнирът се проведе в закритата лекоатлетическа писта, в близост до стадион „Георги Бенковски“ – Видин. Той се организира от Община Видин със съдействието на Регионално управление на образованието – Видин и Спортен клуб „Бдин Атлетик“. Гости на събитието бяха заместник-кметът Венци Пасков, председателят на Общинския съвет Генади Велков и експертът по физическо възпитание и спорт към Регионално управление на образованието Цветанка Червенкова.

МТСП публикува Националната стратегия за намаляване на бедността

13 December 2018 20:29

Минималната работна заплата да скочи със 100 лева за две години. Това предвижда Националната стратегия за намаляване на бедността, която е публикувана за обществено обсъждане на страницата на Министерството на труда и социалната политика. Според плана за действие това ще допринесе за мотивацията на работната сила и по-конкретно на най-нискодоходната група.

Община Видин започва благотворителна кампания за ремонт на Младежкия дом

13 December 2018 16:07

На Игнажден, 20 декември, община Видин ще даде старт на благотворителна кампания „Да възродим Младежкият дом“. От години сградата на дома се нуждае от сериозен ремонт, а това пречи на работата на клубовете и съставите, които работят в него. Сред художествено-творческите формации, които репетират там, е и професионалната трупа на видинския ансамбъл „Дунав“. Кампанията има за цел да подпомогне ремонта на сградата, а първият който ще дари средства, е кметът

Над 140 деца от видински училища взеха участие в Коледен турнир по лека атлетика

13 December 2018 15:45

Деца от I до IV клас се включиха в Коледен турнир по лека атлетика, който се проведе на закритата писта по лека атлетика във Видин. Състезанието беше организирано от Спортен клуб "Радуканови", със съдействието на Община Видин. В надпреварата взеха участие над 140 деца от всички видински училища и от Брегово. Малките атлети (момчета и момичета) се състезаваха в две дисциплини - 60 м гладко бягане и скок на дължина от място.