Образование и семейство

03 декември 2018 13:22

Във Варна наградиха победителите в конкурс за Христо Ботев

В състезанието участват 55 училища от 49 града от цялата страна, представени са над 250 проекта в четири категории...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Нови предложения допълниха програмата за Ботеви дни 2019 г.

19 February 2019 10:15

Пет нови предложения за събития и инициативи бяха дадени на второто заседание на Ботевския организационен комитет. Срещата се състоя в заседателната зала на Община Враца и на нея присъстваха кметът на Община Враца Калин Каменов, заместник-кметът Петя Долапчиева, народните представители Красен Кръстев и Красимир Богданов, директори на училища, институции и общественици – членове на комитета за отбелязване на 143-ата годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Община Стара Загора организира литературен конкурс за деца и младежи

14 February 2019 07:56

Националният литературен конкурс „Писма до себе си” се организира за трета поредна година от община Стара Загора, Центъра за подкрепа на личностното развитие (ЦПЛР) и Народно читалище „Николай Лилиев - 2005“. В него могат да участват деца от 7 до 13 години и младежи от 13 до 20 години. Идеята на конкурса с въображение и с пълна свобода да покажат как възприемат себе си в света, който ги заобикаля, а епистоларната форма не е задължителна. Участниците могат

Филмът за Ботев „На прощаване“ с премиера в София

13 February 2019 15:53

Прожекцията ще бъде на 21 февруари, от 19 часа, в 272 аудитория на Софийския университет

Български ученици наградени в Брюксел от световни компании

10 February 2019 12:49

Младежи от няколко европейски държави бяха провокирани да тестват знанията си и да изследват Космоса

Любовта на Ботев разкрита в книга

08 February 2019 12:13

Особена фаталност сближава трите жени, докоснали се до сърцето му - красивата Мария Горанова, начетената Парашкева Шушулова и всеотдайната Венета Ботева, които губят всичко най-ценно в разцвета на младостта си

Ученичка от Хасково с евронаграда за най-добър млад преводач в България

04 February 2019 18:13

Йоана Георгиева е българският победител в тазгодишното 12-о издание на конкурса по превод Juvenes Translatores („Млади преводачи“) на Еврокомисията. Новината бе съобщена от централата на ЕК в Брюксел. За първи път наградата отива в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково. Друга ученичка от същата гимназия - Мария Кахчиева, печели едно от общо шестте специални отличия за български преводи с много високо качество. Със своя превод от немски на български език Йоана Георгиева е изпреварила 79 свои връстници от общо 17 средни училища в България. Тя е един от 28-те победители - по един от всяка държава членка на ЕС. Носителите на наградите за млад преводач ще бъдат поканени в Брюксел, за да си ги получат и да се срещнат с професионалните преводачи от ЕК. Последното издание на конкурса Juvenes Translatores се проведе на 22 ноември 2018 г. едновременно в 751 училища в цяла Европа и бе посветено на темата „Европейска година на културното наследство“. В България участваха 17 средни училища с общо 80 ученици. Право да участват имаха родените през 2001 г. Целта на конкурса е да популяризира чуждоезиковото обучение в училищата и да запознае младите хора с работата на преводача. В конкурса могат да участват ученици на възраст 17 години, като той се провежда по едно и също време във всички избрани за участие средни училища в ЕС.

„Книговище“: четене за удоволствие

31 January 2019 13:36

„Бъдещето е в четящите деца!“ Новата образователна интернет платформа „Книговище“ насърчава четенето с разбиране, което толкова затруднява съвременните българчета.

Ботевският организационен комитет на Враца проведе първото си заседание

31 January 2019 10:45

За първа година откриването на Ботевите дни във Враца ще започне на 24 май с триизмерно лазерно шоу, посветено на българската писменост и публицистичната дейност на Христо Ботев. Предложението бе направено от кмета Калин Каменов по време на първото заседание на Ботевския организационен комитет. „В последните няколко години положихме усилия културната програма да е ориентирана към повече млади хора, за да бъдат възпитани в дух на родолюбие. Тъй като Ботев не е само революционер, но и публицист, предлагам тази година началото на честванията да бъде поставено в Деня на българската просвета и култура – 24 май, като се проведе и 3D мапинг шоу“- коментира кметът Каменов в началото на срещата.

Събраха в книга историята на последния кръвен роднина на Христо Ботев

25 January 2019 23:14

Историята за живота на последния кръвен роднина на Христо Ботев - Иван Николов Печев, вече е събрана в книга. Тя беше представена в Централния военен клуб в София.

Започва приемането на предложения за инициативи в програмата на „Ботеви дни 2019“

15 January 2019 12:53

Във връзка с предстоящо заседание на Ботевски организационен комитет за провеждане на „Ботеви дни 2019“, Община Враца кани граждани и организации да представят свои идеи за програмата на тържествата. Предложения се приемат на email адрес: krumova@vratza.bg  до 05 февруари 2019 година. Ботевите дни са посветени на подвига на Христо Ботев и неговата чета. От 2004 година се провеждат под патронажа на Президента на Република България. Началото се поста