Здраве

03 декември 2018 17:40

Какви са рисковете за здравето от замърсения въздух?

Подобни дни повишават риска от астматични пристъпи, дори инфаркт или инсулт. Съветът към хората с хронични заболявания е да не излизат навън и да не се натоварват физически. Защото с всяко вдишване ние поемаме по 20 млн. фини прахови частици....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Няма обгазяване на въздуха във Ветрен

23 August 2019 12:11

В град Ветрен, където вчера възникна пожар в дъбова гора, няма обгазяване на въздуха. Днес екипи на пожарната ще продължат огледите на горския масив, за да изгасят и последните останали участъци, които тлеят.

Нено Димов с коментар за пожарите в страната и качеството на въздуха

20 August 2019 08:52

Има действия от страна на прокуратурата, а ние сме наложили два акта, коментира пожара на АМ "Струма" той

България е сред най-големите замърсители със серен диоксид

19 August 2019 16:42

България е в топ 20 на най-замърсяващите със серен диоксид държави в света, според международно изследване, съобщиха от Грийнпийс България. Страната ни заема 19-о място. Според тях България е единствената държава в Европейския съюз, класирана в топ 20 на най-големите замърсители със серен диоксид в света. Сърбия и Украйна са другите две страни от Европа на предни места, посочиха от организацията. На първа позиция е Индия, следвана от Русия и Китай. "Горещите зони" са проследени със сателит на НАСА и анализирани в най-новото изследване на "Грийнпийс" - Индия, озаглавено "Глобална база данни на най-горещите точки на замърсяване със SO2". Електроцентралите и индустриите, изгарящи въглища, както и тези, зависими от петрола, са виновни за две трети от замърсяването със серен диоксид, причинено от човешката дейност. Основните източници на серен диоксид в България са централите от Маришкия басейн /най-голямата ТЕЦ "Марица изток 2" и най-старата - ТЕЦ "Брикел"/ и ТЕЦ "Бобов дол", посочиха от неправителствената организация. Серният диоксид или SO2 е един от най-опасните замърсители, тъй като е сред основните причинители на смърт и заболявания. Картата на горещите зони в света показва, че индустрията трябва възможно най-бързо да направи прехода отвъд въглищата.

Видин ще подобрява качеството на въздуха със средства по ОПОС

31 July 2019 16:20

Министър Димов подписа договор и с кмета на Видин инж. Огнян Ценков за изпълнение на мерки за по-чист въздух. Проектът е за близо 12,5 млн. лв. Средствата са осигурени изцяло от ОП „Околна среда 2014-2020 г.“.

Фандъкова: През целия юни сме дишали чист въздух

25 July 2019 16:23

Зеленият билет ще може да налага да се въвежда не след 2 дни, както беше досега, а след ден, каза тя

Еврокомисията дава България на Съда на ЕС заради лошото качество на въздуха

25 July 2019 15:12

Това е втори иск, който се предявява към страната ни за неспазване на европейските стандарти за качество на въздуха

Глоба за "Брикел" след запрашаването в Гълъбово

10 July 2019 19:41

ТЕЦ "Брикел" все пак беше глобена от регионалната инспекция по околната среда и водите, след като вчера пясъчна буря връхлетя град Гълъбово. Замърсяването на въздуха е било толкова силно, че дори не е имало видимост. Към момента опасност за хората няма, но РИОСВ санкционираха централата за това, че не е уведомила властите за случилото се. Издадени са и предписания заради опасността случаят да се повтори. Като източник на запрашаването хората посочват местния ТЕЦ "Брикел" и така нареченото "черно езеро", където са остатъците от изгорелите въглища. Теренът е с площ от 1200 дка, като две от четирите му секции работят и имат оросителна система. Освен тях обаче има технологични пътища, които също са били запрашени и именно от тях вятърът е вдигнал отпадъчния продукт. От "Брикел" не отричат, че проблем със запрашаванията има. Снощи, обаче, ситуацията е била форсмажорна. "Причината за бурята е появилият се ураганен вятър. За 10-15 минути може би става 7,2 метра в секунда", обясни Христо Христозов от централата пред bTV. Предписанието на РИОСВ е за допълнително оросяване заради опасността от нови бури. Данните от измервателната станция в Гълъбово не са отчели превишение на средночасовите норми от 19 ч. снощи до днес, съобщиха от инспекцията. Към момента опасност за хората няма, твърдят оттам.

РИОСВ: Няма превишения на средночасовите норми на качеството на въздуха в Гълъбово

10 July 2019 12:18

РИОСВ – Стара Загора проверява депото за неопасни производствени отпадъци на „Брикел“ ЕАД, град Гълъбово. Контролът се извършва по повод излъчен репортаж в национална медия и пост...

Представят анализ за това дали влияе мръсният въздух в София на здравето ни

10 July 2019 07:09

Сдружение "Въздух за здраве" ще представи резултатите от едногодишен анализ влияе ли мръсният въздух в София върху здравето на хората.

МОСВ: Да се спре вносът на дизелови автомобили, които не покриват Евро 4

26 June 2019 17:28

Вижте какви мерки предвижда проект на Национална програма за контрол на замърсяването на въздуха 2020 – 2030г.