Икономика и бизнес

05 декември 2018 11:37

Парламентът отхвърли идея да отпадне квотата за заетост за хората с увреждания

Депутатите отхвърлиха предложението на  „Обединени патриоти“ да отпадне задължението на работодателите да определят работни места за назначаване на хора с увреждания. Предложението за отпадане на квотите бе направено по време второто...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Готвят промени в наредбата за ТЕЛК

12 February 2019 20:15

Здравното министерство и неправителствени организации готвят промени в наредбата за медицинската експертиза. Това стана ясно след среща при здравния министър, в която участва и омбудсманът. Реформата се налагала, заради много оплаквания от хора с увреждания, че наредбата ги ощетява.

Започва изплащането на парите за хората с увреждания

12 February 2019 13:01

От днес Агенцията за социално подпомагане (АСП) изплаща новата финансова подкрепа за хората с увреждания по банков път. Подпомагането е за месец януари, а процесът е регламентиран в новото законодателство за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията. От 1 януари 2019 г. всички пълнолетни хора с трайни увреждания имат право на месечна подкрепа по Закона за хората с увреждания. Помощта заменя досегашните добавки за социална интеграция и прекратените социални пенсии за инвалид

Телефон 112 вече достъпен за хора с увреден слух и говор

11 February 2019 20:40

Телефон 112 вече е достъпен и за хора с увреден слух и говор. Те могат да подават спешни сигнали, чрез мобилно приложение. България е сред малкото държави в Европа, осигуряваща такава услуга, съобщиха от Националната система за спешни повиквания.

Хората с увреждания ще имат електронни профили

10 February 2019 08:05

Хората с увреждания с електронни профили. В тях на едно място е събрана информация от регистрите на различни институции. Профилите работят в тестови режим. Създаването им беше договорено по време на протестите на майките на деца с увреждания.

Одобриха предложението на ЕК за прозрачни условия на труд

07 February 2019 11:29

Еврокомисията, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха днес предварително споразумение по предложението на ЕК за нова директива за създаване на по-прозрачни и предвидими условия на труд. Те са най-вече за работниците с нестандартни форми на заетост. Новината бе съобщена от централата на Комисията в Брюксел. „Благодарение на нашата инициатива за гарантиране на прозрачни и предвидими условия на труд ще защитим повече работници в Европа. Това се отнася по-специално за все по-големия брой хора, упражняващи нови форми на заетост — например работещите по схемата flexijob, работещите на повикване, както и домашните работници.“ Такъв бе коментарът на Мариане Тейсен – еврокомисарката по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност. Главна инспекция по труда ще фалира неизрядни работодатели Нововъведенията • Всички работници, независимо от продължителността на договора си и броя на отработваните часове, ще знаят от самото начало какви са техните права и задължения. • Работниците ще имат правото да се договарят с работодателя си кога следва да са на разположение и какво предизвестие трябва да получават. • Работещите на повикване вече няма да може да бъдат освобождавани от работа, ако откажат да се явят при получаване на много кратко предизвестие. • Работодателите вече няма да могат да възпрепятстват работещите на договор без гарантиран минимален брой часове да поемат друга работа при друг работодател. Сега предварителното споразумение трябва да бъде официално прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС. „Споразумението ще окаже съвсем конкретно, осезаемо и положително въздействие върху близо 200 милиона работещи в целия ЕС. Именно това е смисълът на социална Европа“, изтъкна Мариан Тейсен.

Държавата е отпуснала близо 20 млн. лв. за помощни средства за хора с увреждания

07 February 2019 09:30

За периода януари-декември 2018 г. държавата е отпуснала 19 947 841. 42 лева за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания. Това заявява в отговор на депутатски въпрос министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

25 души с увреждания получиха шанс за работа

05 February 2019 21:26

25 души, трайно безработни хора с увреждания, са намерили работа в рамките на три месеца в община Дупница. Те получават минималната заплата за страната, която е 560 лв. Назначени са по проект на Министерството на труда и социалната политика "Обучение и заетост на хора с увреждания", който се финансира по Оперативна програма развитие на човешките ресурси.

​Бисер Петков: Ще се търси общият знаменател за промените в Кодекса на труда

05 February 2019 08:42

Предстои трета поредна среща между работодатели, синдикати и Министерството на труда по отношение на промените в трудовото законодателство. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер Петков. Той обясни, че предложенията за промени в Кодекса на труда са много, но ще се търси общия знаменател.

МЗ представи анализ на новите правила, по които работят ТЕЛК

04 February 2019 20:37

Няма съществена промяна в броя на жалбите и след новата наредба за медицинската експертиза. Това показва анализът на здравното министерство за ефекта от новите правила, по които работят ТЕЛК-овете. Те са в сила от август миналата година. Здравният министър представи резултатите пред майките на деца с увреждания, омбудсмана и национално представителните организации. През целия ден обаче хора с увреждания протестираха пред министерството с искане Наредбата да бъде отменена.

Очаква се протест пред Здравното министерство заради ТЕЛК-овете

04 February 2019 06:08

Очаква се хора с увреждания, организирани в социалните мрежи, да изразят недоволството си от наредбата, по която работят ТЕЛК-овете от миналия август.