Икономика и бизнес

05 декември 2018 18:00

Проучване: Каква е причината за кризата на кадри в България?

В България се търсят основно хора с ниско образование, за ниски заплати или без обявени такива. На трудовия пазар има специалисти, част от които се нуждаят от кратко обучение, за да овладеят нов софтуер. Работните места се заемат в рамките на два мес...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

17 души в неравностойно положение назначиха в Сандански

15 February 2019 17:01

От община Сандански съобщиха, че от началото на тази седмица 17 души от неравностойно положение са били назначени на работа. Всичките нови работници са назначени по проекта "Обучение за заетост" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", което осигурява работа на социално-зависими групи. От началото на март ще има още 11 назначение по програмата, като общия им брой за община Сандански ще достигне до 64 души. Проблемът за неравностойното положение и намирането н

Една трета от обявите в бюрата по труда - за работа на минимална заплата (ВИДЕО)

09 February 2019 16:11

Средното възнаграждение в обявите е 730 лева. Освен ниско квалифицирани работници масово се търсят и лекари специалисти

Одобриха предложението на ЕК за прозрачни условия на труд

07 February 2019 11:29

Еврокомисията, Европейският парламент и Съветът на ЕС постигнаха днес предварително споразумение по предложението на ЕК за нова директива за създаване на по-прозрачни и предвидими условия на труд. Те са най-вече за работниците с нестандартни форми на заетост. Новината бе съобщена от централата на Комисията в Брюксел. „Благодарение на нашата инициатива за гарантиране на прозрачни и предвидими условия на труд ще защитим повече работници в Европа. Това се отнася по-специално за все по-големия брой хора, упражняващи нови форми на заетост — например работещите по схемата flexijob, работещите на повикване, както и домашните работници.“ Такъв бе коментарът на Мариане Тейсен – еврокомисарката по заетостта, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност. Главна инспекция по труда ще фалира неизрядни работодатели Нововъведенията • Всички работници, независимо от продължителността на договора си и броя на отработваните часове, ще знаят от самото начало какви са техните права и задължения. • Работниците ще имат правото да се договарят с работодателя си кога следва да са на разположение и какво предизвестие трябва да получават. • Работещите на повикване вече няма да може да бъдат освобождавани от работа, ако откажат да се явят при получаване на много кратко предизвестие. • Работодателите вече няма да могат да възпрепятстват работещите на договор без гарантиран минимален брой часове да поемат друга работа при друг работодател. Сега предварителното споразумение трябва да бъде официално прието от Европейския парламент и Съвета на ЕС. „Споразумението ще окаже съвсем конкретно, осезаемо и положително въздействие върху близо 200 милиона работещи в целия ЕС. Именно това е смисълът на социална Европа“, изтъкна Мариан Тейсен.

Частният сектор у нас създава средно по 10 хил. нови работни места на година

07 February 2019 11:20

През последното десетилетие частният сектор в България създава средно по 10 хил. нови работни места на година. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на официалното откриване на изложението „HR Industry 2019” в Интерпред – СТЦ София, съобщиха от Министерството на икономиката. „Единственият устойчив начин да гарантираме ръст на икономиката ни е да инвестираме последователно в подготовката и развитието на кадрите, а сред

Липсата на кадри става все по-голям проблем за селскостопанските производители

06 February 2019 22:07

Липсата на кадри - и квалифицирани, и неквалифицирани става все по-тежък проблем за всички селскостопански производители. Това показаха дискусиите по време на VII-ата национална среща на Асоциацията на земеделските производители, която се провежда днес и утре край Варна. Основните теми тази година са националните приоритети в земеделието и общата селскостопанска политика на Европейския съюз след 2021 година.

25 души с увреждания получиха шанс за работа

05 February 2019 21:26

25 души, трайно безработни хора с увреждания, са намерили работа в рамките на три месеца в община Дупница. Те получават минималната заплата за страната, която е 560 лв. Назначени са по проект на Министерството на труда и социалната политика "Обучение и заетост на хора с увреждания", който се финансира по Оперативна програма развитие на човешките ресурси.

​Бисер Петков: Ще се търси общият знаменател за промените в Кодекса на труда

05 February 2019 08:42

Предстои трета поредна среща между работодатели, синдикати и Министерството на труда по отношение на промените в трудовото законодателство. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ социалният министър Бисер Петков. Той обясни, че предложенията за промени в Кодекса на труда са много, но ще се търси общия знаменател.

Над половин милион души у нас не работят, няма и работници за фирмите

02 February 2019 08:30

Над половин милион души у нас не работят, а могат да го правят, показват данните на Министерството на труда и социалната политика. В същото време работодателите отчитат недостиг на работници за предприятията. И тази година социалното министерство е разработило своя план за действие по заетостта, така че да бъде запълнена празнината между търсене и предлагане на работа.

Трябва ли да се увеличат часовете извънреден труд?

31 January 2019 11:39

Спор между работодатели и синдикати в студиото на сутрешния блок на БНТ по повод извънредния труд и промените в Кодекса на труда. Синдикатите са против извънредният труд да се увеличи от 150 на 300 часа, за което работодателите категорично настояват.Вижте и още във видеото.

Социалният министър събира на лидерска среща синдикати и работодатели

30 January 2019 06:13

Социалният министър Бисер Петков събира на лидерска среща синдикати и работодатели заради Кодекса на труда.