България

06 декември 2018 13:46

Бойко Борисов проведе работна закуска с посланиците на държавите от ЕС

Министър-председателят Бойко Борисов проведе работна закуска с посланиците на държавите от Европейския съюз, организирана от посолството на Австрия в България като ротационен председател на Съвета на ЕС....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Бойко Борисов участва във форума "Африка - Европа" във Виена

17 December 2018 07:51

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие на Форума на високо равнище „Африка - Европа", който започва днес във Виена и ще продължи до утре.

АФИС: Изпращаме 2018 като еврооптимисти, но балансът с евроскептиците е крехък

16 December 2018 11:31

Младите до 40 годишна възраст, хората с висше образование и заетите виждат предимно ползи и относително по-малко вреди от членството на България в Общността

България ще получи над 4.4 млрд. лв. от ЕС догодина

06 December 2018 10:20

Европейският парламент (ЕП) и Съветът се споразумяха по бюджет 2019 на ЕС, оповести българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков, който е част от преговорния екип. Това се случи след последният кръг от извънредни преговори в Брюксел, продължили безпрецедентно дълго, съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. „Броени часове преди да изтече времето за преговори, двете институции си стиснаха ръцете върху бюджет в размер на почти 166 млрд. евро. За поредна година България е сред държавите, получаващи най-много спрямо вноската си. За 2019 г. очакваме междинни плащания в размер на 4.47 млрд. лв. европейски средства за кохезионна политика и за земеделие“, заяви Новаков след края на преговорите. „В резултат на бюджет 2019 на ЕС страната ни очаква да получи 1.5 млрд. лв. за инфраструктура, както и над 1.5 млрд. лв. директни плащания за фермерите. Само за периода 2014-2018г. страната ни е получила над 6.8 млрд. лв. директни плащания към фермерите, а за периода 2019-2020г. очакваме още над 3 млрд. лв.“, допълни Новаков. Според българския евродепутат от ГЕРБ/ЕНП, очакваните междинни плащания по Програмата за развитие на селските райони ще възлязат на над 1 млрд. лв., а очакваните средства по Европейския социален фонд и Инициативата за младежка заетост ще достигнат допълнителни 342 млн. лв. Преговорите по бюджет 2019 на Съюза бяха в застой до днес, след като помирителните срещи през ноември приключиха без резултат. Процедурата доведе до втори проект на бюджет от страна на Европейската комисия (ЕК), а липсата на споразумение по-рано днес щеше да доведе до забавяне с месеци на директните плащания за фермерите и невъзможност за осигуряването на 400 хил. гранта по програма „Еразъм+.

"Политико" избра Иван Кръстев за българина, който ще формира Европа през 2019

04 December 2018 15:05

Философът и политологът Иван Кръстев е българинът, който ще участва във формирането на Европа през 2019 година в последната класация на европейското издание на "Политико". В нея влизат имената на 28 изтъкнати европейци - по един от всяка държава членка. Иван Кръстев: Източна Европа е завладяна от морална паника "В случая  на Европа диагнозата на Кръстев е, че миграционната криза влоши отворена рана: нарастващото разделение между вземащия решенията елит и обикновените гласоподаватели. За евроскептици като брекзитърите в Обединеното кралство или като унгарския лидер Виктор Орбан, кризата стана средство да убеждават избирателите, които усещат, че либерализмът и глобализацията са ги направили "втора класа граждани", за които Европа повече не работи, пише "Политико". Това чувство е особено остро в страни, които претърпяха радикална либерализация след падането на комунизма". Изданието нарича труда на Кръстев "След Европа" (2017 г.), "предупредителен изстрел" за правещите политиката в Европа.  Иван Кръстев: Навремето харесвахме Запада много повече" "Политико" нарича стила на Кръстев "афористичен и игрив". Отбелязва, че в разговор той често разказва виц, за да илюстрира по-сериозен политически нюанс и че не използва социални медии, дори няма мобилен телефон. "При публични изяви, той рядко разчита на подготвени бележки, но изтглежда, че премисля аргументите си на глас", пише изданието. "Неговият често неортодоксален анализ го утвърди като един от учените по-чувствителни към това, което той нарича "заплашеното мнозинство" и "забравените губещи" в епохалните промени на века". 

Еврокомисията финансира безплатни пътувания за 18-годишни младежи в ЕС

29 November 2018 13:34

Европейската комисия дава начало на нова надпревара в рамките на инициативата DiscoverEU. От днес (12:00 ч. централноевропейско време) до вторник, 11 декември (12:00 ч. централноевропейско време), младите хора на възраст 18 години могат да кандидатстват за карта за пътуване, с която да опознаят Европа през следващото лято.

Вицепрезидентът разкритикува ЕС за какво и как харчи общите пари

28 November 2018 12:30

Вицепрезидентът Илияна Йотова видя формиране на двойни стандарти чрез бюджетната политика на Европейския съюз - заради възхода на популизма и спада на доверието в традиционните партии и ценности. Тя сподели позицията си на конференция на тема "Бъдещето на демокрацията на Европейския съюз: бюджетът на ЕС за 2021-2027 и върховенството на правото – към демокрация или към отказ от ценностите и целите на съюза". "Съществуват рискове от изместване на приоритетите и нарушава

Две български предложения влязоха в декларацията за "Брекзит" (ВИДЕО)

25 November 2018 12:42

„Вижте как не ви будихме рано вас“, заяви премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел. Той участва в извънредния Европейски съвет за Брекзит. Но, за разлика от повечето европейски лидери, не говори при пристигането си сутринта.   Европейските лидери подкрепиха сделката за Брекзит На срещата са приети две български предложения, които са влезли в приетата днес декларация за "Брекзит", похвали се Борисов. 1. Британските власти трябва да регулират статута на европейските граждани, които живеят, работят и учат в Обединеното кралство с реипрочни гаранции. Борисов изтъкна, че тук особена заслуга има посланикът ни в ЕС Димитър Цанчев. В текста буквално е записано следното: Европейският съвет ще демонстрира особена бдителност (това е важната ума) по отношение на правата и интересите на гражданите, на необходимостта от поддържане на амбициозни условия за равнопоставеност. 2. Темата за вредните емисии след излизането на Великобритания да не се разпространи върху повече държави. Заради диверсификацията сега поемаме и всички плащания на вредните емисии, които са огромни. Това предложение е направено съвместно с Полша.   Очаквайте поробности.

Бойко Борисов ще участва в специалното заседание на Европейския съвет за Брекзит

25 November 2018 08:13

Държавните и правителствени ръководители ще обсъдят проекта за споразумение за оттегляне на Обединеното кралство от Европейския съюз

Заключителна среща на министрите по Европредседателствата на „тройката“

23 November 2018 20:09

На заключителна среща във Виена министрите по Европредседателствата на така наречената тройка Естония, България и Австрия обсъдиха днес свършеното за последната година и половина по стратегическите за Европа прироритети и предадоха щафетата на румънския си колега. Българският евроминистър Лилияна Павлова отчете значителния принос на страната ни за бъдещето на западните Балкани, охраната на външните граници и кохезионната политика.

ЕС одобри български отбранителен проект като приоритетен

21 November 2018 21:44

На заседание на Съвета "Външни работи/Отбрана" на Европейския съюз (ЕС), което се проведе на 19 и 20 ноември в Брюксел, беше одобрен нов, втори пакет с проекти по Постоянното структурирано сътрудничество (PESCO), съобщи пресцентърът на Министерството на отбраната, цитирано от БТА. В него са включени общо седемнадесет проекта, като сред тях е и българското предложение за създаване на "Модулен елемент за бързо развръщане за подводни интервенции" (Deployable Modular Underwater Intervention Capability Package - DIVEPACK).  Проектът е разработен от Военноморските сили и е оценен като приоритетен за изграждането на отбранителните способности на ЕС. Освен България като координатор на проекта в него участват Гърция и Франция, а Италия и Полша се присъединиха със статут на наблюдатели. DIVEPACK предвижда изграждането на специализиран модулен елемент за осигуряване на пълния спектър от отбранителни операции за подводни интервенции в експедиционен формат с изключение на мисии и задачи на силите за Специални операции. В проекта се включва широк набор от водолазно оборудване и безпилотни подводни апарати, както и съответната експертиза (водолази и оператори) в единен пакет от оперативно съвместими способности, организирани на компонентен принцип.  Иновативната концепция на проекта, както и отворената му архитектура ще подобри възможностите за бърз и фокусиран отговор и гъвкав подход в широк спектър от сценарии, както на море, така и във вътрешни водни басейни, в рамките на мисии и операции по линия на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. В заседанието на Съвета "Външни работи/Отбрана" на Европейския съюз участва българска делегация, водена от заместник-министъра на отбраната Атанас Запрянов.