Икономика и бизнес

06 декември 2018 14:41

"Индия пауър": Искаме българските активи на ЧЕЗ

Индийската компания "Индия пауър" потвърди пред "Хоризонт", че работи по сделката за българските активи на ЧЕЗ. Компанията е вторият класиран кандидат след "Инерком", но след като в края на миналия месец от българската ...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Индийците намаляват офертата за бизнеса на ЧЕЗ

12 February 2019 23:00

Продажбата на бизнеса на CEZ в България не върви гладко, пишат чешки медии. CEZ започна преговори с втория кандидат India Power, след като българската компания "Инерком" не успя да осигури регулаторна подкрепа и финансиране за сделката, съобщава чешкото издание lidovky.cz. Според него индийската компания ще предложи на CEZ по-ниска цена за активите. Това са потвърдили от централата на CEZ за изданието. "Не сме получили актуализирана обвързваща оферта от India Power, за да знаем нейната цена", казва говорителят на CEZ Алис Хоракова. Затова от CEZ все още не се отказват от сделката с "Инерком", отбелязва в. „Труд“. Решението за продажбата на "ЧЕЗ България" беше взето от Надзорния съвет на CEZ през януари 2018 г. Според изданието India Power е предложила 355 млн. евро, които обаче е искала да изплати за пет години. "Инерком" е предложила 342,4 млн. евро, която обаче трябваше да плати веднага.

Печалбите на дружествата на CEZ в България рязко се понижават

31 January 2019 15:41

Близо 6 пъти по-малка е нетната печалба на "ЧЕЗ Разпределение" през 2018 г. спрямо 2017 г., а тази на "ЧЕЗ Електро" се понижава малко под 4 пъти. Приходите и разходите им също падат значително заради промените в Закона за енергетиката от 1 юли. Това става ясно от междинните финансови отчети на дружествата за последното тримесечие на миналата година.Понижаването на печалбите може да се отрази и върху евентуална нова процедура за продажбата на дружествата на CEZ в България, след като...

Опасна измама - заради сметка на ток може да ви източат банковата сметка

17 January 2019 10:34

Пореден опит за измама по електронен път – този път със сметка за ток. И отново става въпрос за фишинг атака, която разчита на наивността на потребителите. За разлика от друг път, сега измамата е по-хитро скроена. Електронната поща, от която се праща съобщението, прилича на поща на ЧЕЗ – zaklienta@cezelectro.bg. Приликата обаче е само на пръв поглед – такова разширение на официална поща на ЧЕЗ няма, показва справка в онлайн информационния център на дружеството. Те

От ЧЕЗ обещаха да решат проблема с честото спиране на тока в Искърското дефиле

10 January 2019 10:17

Цялостна модернизация на възлова станция "Елисейна", която включва подмяна на енергийното оборудване и въвеждане на система за дистанционно управление - това е една от основните мерки в инвестиционната програма на "ЧЕЗ Разпределение България" АД за територията на Искърското дефиле, която беше представена в Министерството на енергетиката пред кметове на няколко населени места от района. Срещата, повод за която бе недоволството на местните хора заради честите прекъсвания на електроснабдяването, се проведе със съдействието на заместник-министъра на енергетиката Красимир Първанов. През миналата седмица жителите на засегнатите села заплашиха с протести. В дискусията взе участие и заместник-областният управител на Враца Мирослав Комитски.

ЧЕЗ предупредиха за по-високи сметки през януари

07 January 2019 13:02

Електроразпределителното дружество "ЧЕЗ" предупреди, че потребителите ще има по-високи сметки за ток през януари. Причината според дружеството е по-високото потребление на електроенергия заради ниските температури. "Ниските темеператури доведоха до силно увеличение на потреблението на електроенергия", съобщиха от компанията.  "ЧЕЗ Разпределение България отчете увеличение на средните товари по мрежата през почивния ден 6 януари с близо 20% в сравнение със същия ден през 2018 г., когато празникът отново е бил в почивен ден. Данните на дружеството показват, че през миналата година средните товари по мрежата в Западна България са били 1525 мегавата, докато през вчерашния ден средните стойности показват 1818 мегавата.", пишат от там.  С 27% е увеличението на товарите в неделя в сравнение с почивния 1 януари тази година. Тогава средните стойности са били 1438 мегавата. В първия ден на новата година консумацията на електроенергия е довела до 5% по-високи товари в сравнение с първия ден на изминалата 2018 г., когато средните стойности показваха 1370 мегавата. За първите шест дни на новата година увеличението на товарите е с 9,30% в сравнение със същия период на 2018 г. Денят рекордьор с най-високи товари от началото на годината е 4 януари, което се обяснява и с падането на температурите, като данните в този ден показват 1840 мегавата. „Сериозното увеличение на товарите при спад на температурите показва, че много домакинства разчитат на отопление с ток. Добре е те да предвидят, че студеното време и повишената консумация на отоплителни уреди пряко ще се отрази на потребената от тях през месеца електроенергия“, посочва Ясен Тодоров, директор „Управление на мрежата“ в ЧЕЗ, цитиран от пресцентъра на компанията.  

КЗК отново спря сделка между "Инерком" и ЧЕЗ, чака се решението на ВАС

02 January 2019 16:22

Комисията за защита на конкуренцията за пореден път спира хода на евентуалната сделка между "Инерком" и ЧЕЗ за придобиването на българските активи на чешкото дружество. Това става ясно от определение на антимонополната комисия, публикувано на сайта ѝ, съобщи БНР. Комисията е взела решение, че окончателното ѝ становище зависи от делото във Върховния административен съд. Неговото разглеждане е насрочено за месец май. През декември от ЧЕЗ - Прага взеха решение да започнат преговори и с

ЧЕЗ ще модернизира изцяло възлова станция в община Мездра

20 December 2018 11:05

ЧЕЗ Разпределение ще подобри сигурността на електрозахранването на населени места от община Мездра, сред които селата Ребърково, Лютиброд, Зверино, Елисейна, Оселна, Игнатица, Очиндол, Злидол и др. Анализ на компанията показа, че лошите метеорологични условия в региона водят до сериозни щети по електроразпределителната мрежа. Проектът предвижда резервно електрозахранване в региона.

КЗК пак мисли по сделката за ЧЕЗ

14 December 2018 20:49

Дeceт дни cлeд peшeниeтo нa Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд (BAC), Koмиcиятa зa зaщитa нa ĸoнĸypeнциятa (KЗK) зaпoчнa нoвo paзглeждaнe нa cдeлĸaтa зa пpидoбивaнeтo нa бългapcĸитe aĸтиви нa чeшĸoтo дpyжecтвo ЧEЗ oт cтpaнa нa бългapcĸaтa "Инepĸoм". Cлeд ĸaтo пъpвoнaчaлнo oтĸaзa нoвo пpoизвoдcтвo, BAC oтcъди, чe peшeниeтo e взeтo нeзaĸoнocъoбpaзнo, тъй ĸaтo KЗK e зaдължeнa дa зaпoчнe пpoцeдypaтa - мaĸap и дa мoжe дa я cпpe oтнoвo бeз peшeниe, пише money.bg. Ha 18 oĸтoмвpи aнтимoнoпoлният peгyлaтop взe peшeниe, чe нe мoжe дa oбpaзyвa втopo пpoизвoдcтвo, ĸaтo пocoчи ĸaтo пpeчĸa пoдaдeнaтa пpeд BAC жaлбa cpeщy пъpвoнaчaлнoтo peшeниe зa oтĸaз. Bъpxoвнитe cъдии oбaчe тълĸyвaт зaĸoнa пo-paзличнo oт KЗK. Cпopeд тяx, oтĸaзът e "cъщecтвeнo нapyшeниe нa пpoцecyaлнитe пpaвилa". "Дa нe ce oбpaзyвa пpoизвoдcтвo ĸaтo peзyлтaт пo тoзи тeĸcт ce дocтигa caмo пpи нeoтcтpaнявaнe нa нepeдoвнocти, ĸaĸвитo в cлyчaя нитo ca ĸoнcтaтиpaни, нитo ca cъoбщeни нa дpyжecтвaтa. Cлeдoвaтeлнo в пpoтивopeчиe cъc зaĸoнa пpeдceдaтeлят нe e oбpaзyвaл пpoизвoдcтвo пo тaĸa пoдaдeнo yвeдoмлeниe", пишe oщe в peшeниeтo. Кaĸтo cтaнa яcнo пo-paнo, oт ЧEЗ вeчe вoдят пapaлeлни пpeгoвopи c втopия ĸaндидaт в нaдпpeвapaтa зa aĸтивитe y нac - "Индия Πayъp".

Съдът: КЗК трябва да се произнесе по сделката на ЧЕЗ и "Инерком"

06 December 2018 11:06

Върховният административен съд постанови, че незаконно антимонополната комисия е отказала да образува второ производство по сделката за продажба на доставчика на ток в Западна България.

Жителите на четири села в мездренско се вдигат срещу ЧЕЗ

06 December 2018 10:25

"Да осигурява на потребителите електрическа енергия в съответствие с изискванията за качество на търговската услуга" настояват в подписката жителите на селата Дърманци, Лик, Ослен Криводол община Мездра и Синьо бърдо, община Роман.