България

06 декември 2018 14:25

Майките премахнаха палатковия лагер (снимки)

Битката се прехвърля пред Министерство на здравеопазването...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Готвят промени в наредбата за ТЕЛК

12 February 2019 20:15

Здравното министерство и неправителствени организации готвят промени в наредбата за медицинската експертиза. Това стана ясно след среща при здравния министър, в която участва и омбудсманът. Реформата се налагала, заради много оплаквания от хора с увреждания, че наредбата ги ощетява.

Започва изплащането на парите за хората с увреждания

12 February 2019 13:01

От днес Агенцията за социално подпомагане (АСП) изплаща новата финансова подкрепа за хората с увреждания по банков път. Подпомагането е за месец януари, а процесът е регламентиран в новото законодателство за хората с увреждания. Това съобщиха от пресцентъра на Агенцията. От 1 януари 2019 г. всички пълнолетни хора с трайни увреждания имат право на месечна подкрепа по Закона за хората с увреждания. Помощта заменя досегашните добавки за социална интеграция и прекратените социални пенсии за инвалид

Телефон 112 вече достъпен за хора с увреден слух и говор

11 February 2019 20:40

Телефон 112 вече е достъпен и за хора с увреден слух и говор. Те могат да подават спешни сигнали, чрез мобилно приложение. България е сред малкото държави в Европа, осигуряваща такава услуга, съобщиха от Националната система за спешни повиквания.

Хората с увреждания ще имат електронни профили

10 February 2019 08:05

Хората с увреждания с електронни профили. В тях на едно място е събрана информация от регистрите на различни институции. Профилите работят в тестови режим. Създаването им беше договорено по време на протестите на майките на деца с увреждания.

Държавата е отпуснала близо 20 млн. лв. за помощни средства за хора с увреждания

07 February 2019 09:30

За периода януари-декември 2018 г. държавата е отпуснала 19 947 841. 42 лева за помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания. Това заявява в отговор на депутатски въпрос министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

Увеличиха капацитета на Дневния център за деца и младежи в Монтана

06 February 2019 12:40

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков отпусна четири места в Дневния център за деца и младежи с умствени увреждания в Монтана. Младежи, навършили 18 години, с тежки заболявания ще могат да продължават да посещават центъра, съобщи народният представител от ГЕРБ Дилян Димитров.

25 души с увреждания получиха шанс за работа

05 February 2019 21:26

25 души, трайно безработни хора с увреждания, са намерили работа в рамките на три месеца в община Дупница. Те получават минималната заплата за страната, която е 560 лв. Назначени са по проект на Министерството на труда и социалната политика "Обучение и заетост на хора с увреждания", който се финансира по Оперативна програма развитие на човешките ресурси.

МЗ представи анализ на новите правила, по които работят ТЕЛК

04 February 2019 20:37

Няма съществена промяна в броя на жалбите и след новата наредба за медицинската експертиза. Това показва анализът на здравното министерство за ефекта от новите правила, по които работят ТЕЛК-овете. Те са в сила от август миналата година. Здравният министър представи резултатите пред майките на деца с увреждания, омбудсмана и национално представителните организации. През целия ден обаче хора с увреждания протестираха пред министерството с искане Наредбата да бъде отменена.

Очаква се протест пред Здравното министерство заради ТЕЛК-овете

04 February 2019 06:08

Очаква се хора с увреждания, организирани в социалните мрежи, да изразят недоволството си от наредбата, по която работят ТЕЛК-овете от миналия август.

Проблем с електронните винетки за хора с увреждания във Варна

03 February 2019 08:30

Хора с трайни увреждания от Варна сигнализираха за проблем с издаването на електронни винетки. По закон те имат право на безплатна и въпреки че са подали необходимите документи в Службата за социално подпомагане, системата отчита, че нямат винетка. Наш екип от Варна направи проверка.