Християнство

06 декември 2018 15:04

Българската Православна Църква с позиция относно Истанбулската Конвенция и пред Европейската Комисия

На 4. 12. 2018 г. в Брюксел, по инициатива на Европейската комисия и под председателството на комисаря по правосъдие, права на потребителите и равенство на половете г-жа Вера Юрова, на високо равнище се проведе конференция на тема "Прекратяване на на...

източник: www.bg-patriarshia.bg
Виж повече

 
Свързани новини

ЕП поиска мнение от Европейския съд за общо приемане на Истанбулската конвенция

04 April 2019 20:51

ЕП гласува документ, свързан с Истанбулската конвенция. Той поиска от съда на ЕС мнение дали Съюзът като цяло може да я приеме, а не държавите по отделно. Декларацията беше внесена от представители на Прогресивния алианс на социалистите и демократите. В България Конституционният съд вече се произнесе по темата.

Дипломат: Нинова бие фалшива тревога

03 April 2019 16:49

Европейският съюз не може да принуди България да приеме Истанбулската конвенция, обясни днес пред Клуб Z европейски дипломат пожелал анонимност. Редакцията помоли базирания в Брюксел дипломат да коментира изявлението на председателката на БСП Корнелия Нинова, че "ако се стигне до подписване на конвенцията от ЕС, това означава, че по силата на договора за функциониране на ЕС тя ще има обвързваща сила, т.е. ще важи и за България". Корнелия Нинова отново на борба срещу Истанбулската конвенция "За да ратифицира ЕС Истанбулската конвенция, това трябва да направят Съветът на ЕС и Европейският парламент", каза дипломатът. "Дори Европейският парламент да одобри конвенцията, Съветът няма как да направи това, защото в него липсва задължителното за целта общо съгласие между държавите членки. Така че не съществува казусът, за който предупреждава г-жа Нинова". За Станишев Истанбулската конвенция била решен въпрос Източникът поясни, че дори теоретически конвенцията да мине успешно и през Съвета, и през Парламента, тя би подлежала и на ратификация на националните парламенти на държавите членки, за да стане правно обвързваща за всички тях.

Нинова: Натискат ни за Истанбулската конвенция! Евродепутатите ни да защитят конституцията!

03 April 2019 15:05

Председателят на социалистическата партия предупреди, че в ЕП се готви процедура, обвързваща целия Съюз с Конвенцията

Словакия отхвърли Истанбулската конвенция

29 March 2019 19:55

Парламентът на Словакия одобри днес решение за отхвърляне на международен договор за правата на жените, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Депутатите приеха със 101 гласа "за", 28 "против" и трима "въздържал се" решение да поискат от правителството да спре процеса на ратификация на Истанбулската конвенция и да уведоми Съвета на Европа, че Словакия няма да се присъедини към договора. Решението беше подготвено от Словашката национална партия, която е част от управляващата коалиция. Нейните депутати настояха, че са против насилието срещу жени и са готови да обсъдят нови закони по въпроса. Истанбулската конвенция беше приета от Съвета на Европа през 2011 г. за противодействие на насилието срещу жени. Нейните противници в Словакия казват, че някои от разпоредбите й биха влезли в противоречие с националните традиции и дори биха нарушили словашката конституция, например защото основният закон определя брака като съюз между мъж и жена. Решението на парламента беше приветствано от словашките епископи. България също е страна от Европейския съюз, която спря ратификацията на конвенцията миналата година, напомня АП.

Информират генералния секретар на СЕ за причината България да отхвърли Истанбулската конвенция

14 March 2019 13:54

Писмото е по повод изказването на г-н Ягланд, че ратификацията на Истанбулската конвенция е блокирана от България, заради безпокойства и неразбиране на термина “джендър"

Съветът на Европа: България не разбира какво е джендър

07 March 2019 17:24

България не разбира какво е джендър и затова не ратифицира Истанбулската конвенция против домашното насилие. Това заявява генералният секретар на Съвета на Европа Турнбьорн Ягланд (Норвегия) в обръщение по случай международния ден на жената 8 март в обръщение, публикувано на уебсайта на организацията. "В някои случаи като България, ратификацията беше блокирана заради безпокойства и неразбиране на термина "джендър", пише Ягланд, откроявайки страната ни между 12 европейски държави, които не са ратифицирали конвенцията, както и Русия и Азербайджан, които не са я подписали. "Обаче аз смятам, че такива недоразумения могат да се изяснят, ако бъде осигурена навреме правилната информация и я има политическата воля за това". Той посочва, че такъв е бил случаят с Хърватия, която е ратифицирала конвенцията миналия юни. България блокира ЕС да приеме Истанбулската конвенция Правителството изтегли законопроекта за ратифициране на Истанбулската конвенция в началото на 2018 г., след като стана ясно, че няма да има нужното мнозинство в парламента. Срещу документа се обявиха БСП и и младшият коалиционен партньор на ГЕРБ, "Обединените патриоти". Недоволни бяха и от СДС. Извън законодателния орган на конвенцията остро се противопостави Българската православна църква.  БСП смекчи текстове от "визията" си за Истанбулската конвенция   За Станишев Истанбулската конвенция била решен въпрос   По-късно и Конституционният съд се произнесе против ратификацията ѝ.   Официално: Истанбулската конвенция е противоконституционна ГЕРБ и БСП в замяна предложиха законодателство за по-строги мерки срещу домашното насилие, някои от промените бяха приети на 7 февруари т. г. Убийство при домашно насилие - затвор от 15 г. до доживот

Отец Силвестър: Истанбулската конвенция граничи с фашизъм!

26 January 2019 20:27

Светият Синод още 20 дни, след като бе депозирана Истанбулската конвенция, излезе със становище против нея. Още тогава бе изтъкнато, че това е фалшива конвенция. Твърди се, че е за защита на жени и деца от насилие, а вътре в нея става въпрос за съвсем друго нещо. Това заяви отец Силвестър от Сливенската епархия в предаването „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 по повод новите опити да се наложи Истанбулската конвенция. „Българската култура е много различна от друга култура. Защото у нас е вкоренена защита на семейството. Не може една култура, която е изпълнена с насилие, като в САЩ и Западна Европа, да ни дават акъл как да се държим. Защото България е на едно от последните места по изнасилвания, а Америка е сред първите места", заяви свещеникът. „Ние имаме закони за закрила на детето, подписани конвенции. Тази Истанбулска конвенция е абсолютно ненужна. Защото тази конвенция налага тази джендърификация, независимо, че тя според нашата религия даже е незаконна. Това е тотално развращаване и по смисъла на сегашния закон това е престъпление”, коментира отецът, като визира конкретни учебни програми, свързани с Конвенцията. „Това вече граничи с фашизъм. Не може всеки един човек да бъде ограничаван по отношение на религия или култура. И тук трябва да кажем, че не сме против тези хора. Християнската религия не е против хората, а срещу течението”, добави отец Силвестър. „Хомосексуализмът не е категорично предопределено нещо”, добави той и даде пример с хора, които "са се отказали от това нещо". „Ако един човек е православен християнин – говоря за политиците, то той е длъжен да не приема тази джендър идеология”, заключи отец Силвестър.

Нинова не отстъпва срещу Истанбулската конвенция, но иска още наказания

20 January 2019 09:30

Оставаме на позицията против ратификацията на Истанбулската конвенция заради третия социален пол и джендър идеологията, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в последния работен ден на Народното събрание. Престъпността и криминалното деяние е такова, независимо кой го извършва - нека не го делим по етнически или друг признак, призова тя. Ние сме "За" всички мерки и националното българско законодателство, което да решава проблема с насилието над жени и деца, доави Нинова. По думите й решението на проблемите с насилието над жени е пълно прилагане на Наказателния кодекс, където има предвидени наказания за извършено криминилно престъпление, независимо от пола. Нашата работа е да увеличим наказанията в самия закон, посочи Нинова. {cbrelatedarticle count="2" /} Тя призова за увеличаване на наказанията за съжителство на семейни начала с непълнолетни като една от мерките за приобщаване на малцинствата.  Корнелия НиноваИстанбулска конвенциявидеоБСП

Европарламентът призова членките си за "незабавно" ратифициране на Истанбулската конвенция

17 January 2019 12:50

"Основни права са застрашени в някои страни на ЕС, насилието и дискриминацията срещу жените продължава в Общността", се казва в приета в сряда резолюция

От пленума на "Позитано" 20: Истанбулската конвенция ще е ситото за евродепутатите на БСП

12 January 2019 15:38

Последната редакция на "Визия за Европа", направена след предложението на Янаки Стоилов, гласи, че БСП ще изпрати в Европейския парламент само своите представители, които ще отстояват общите, но също така и националните приоритети.