България

06 декември 2018 15:36

Обвиняват Баневи в пране на над 589 млн. евро и присвояване на над 84 млн. лева

Специализираната прокуратура ще поиска постоянен арест за съпрузите, които бяха екстрадирани от Франция...

източник: epicenter.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Окончателно: Баневи остават в ареста

13 December 2018 16:05

Въпреки разрешението на Баневи да бъдат снимани и желанието им да говорят с медиите, на „Съдебна охрана” беше разпоредено да извадят камерите от залата

Съдът решава дали Баневи ще останат за постоянно в ареста

13 December 2018 09:26

Апелативният специализиран съд решава дали семейство Баневи да останат за постоянно в ареста, съобщи „Нова телевизия“. Миналата седмица първата инстанция реши, че Николай и Евгения Баневи трябва да са зад решетките. Причините - има достатъчно доказателства за вината им, както и опасност да се укрият. Те, заедно с майката на Николай Банев, са обвинени за пране на пари, данъчни престъпления и източване на редица приватизирани от тях дружества.

Майката на Банев получи обвинение, но откупи свободата си

12 December 2018 13:32

Мария Банева е била на разпит, наложена й е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 10 000 лева

Вътрешен човек разказа за бизнеса на Баневи

12 December 2018 09:11

Мария Николова, юрист по професия, работила за семейство Баневи от 2008 година, разказа отблизо за бизнеса им, в сутрешния блок на Нова тв. Тя е работила първо по случая с предприятието Полимери. Към онзи момент дружеството е имало шанс да бъде работещо, след търговския план на Баневи, това дружество вече е нямало шанс, заяви тя. "Полимери" беше изключително предприятие. Те завариха едно работещо предприятие. През 2009 година стана ясно, че те нямат намерение да развиват това предприятие, каза тя. По думите й на работниците им давали аванс от 50 лв., с обещания, че ще им бъдат платени заплатите. Със събраните пари, Николай Банев си купил кола, след като поискал да му бъдат преведени по личната сметка. Много такива преводи са правени по личните сметки, каза тя. Полимери беше оставено без никакви приходи. И двамата взимаха управленски решения, каза бившата служителка. Банев се появявал с 10 човека охрана. Обикновеният работник не е можело да говори с него, разказа тя. Цинично е тези хора да се направят на жертви, заяви Мария Николова, която е решила на напусне работата при Баневи след личен инцидент, който в момента се разследва.

Баневи свързани с краха на редица предприятия, ще ги разследват не само за "Полимери"

11 December 2018 19:44

Липсват следприватизационни ангажименти за повечето предприятия, придобити от Николай Банев през Агенцията за приватизация, показва справка. Единственото изискване на държавата при продажбата на заводи и дружества е било новият собственик да заплати цената за покупката. През Агенцията за приватизация Николай Банев купува мажоритарните дялове на няколко големи предприятия. Повечето от тях от години вече не съществуват. Сделките минават през дружествата „АКБ Актив” и &bdq

Доведената дъщеря на Банев: Предадох на прокуратурата офшорната му сметка

11 December 2018 08:43

Доведената дъщеря на Николай Банев – Раиса Иванова, обясни в отворено писмо до в. „24 часа”, след избухването на скандала с Панамските досиета, свързан с укриването на доходи и данъци, че е предала на прокуратурата и ДАНС точната офшорна сметка на Банев. По думите на Раиса Иванова от подадения сигнал срещу пастрока ѝ не последвало нищо. Младата дама води съдебни битки с Банев за 1/6 от наследството на покойната си майка Дочка, втората жена на подсъдимия бизнесмен.

Пламен Димитров: От Николай Банев са пострадали над 10 000 човека

10 December 2018 09:19

"Най-накрая може да има някаква справедливост. От Николай Банев са пострадали над 10 000 човека. Само в касата на "Полимери" имаше 6 милиона долара. И не знам защо всички управляващи не го виждаха", заяви пред „Здравей, България“ по „Нова телевизия“ лидерът на КНСБ Пламен Димитров. "Народът иска възмездие", припомни синдикалният лидер. "Когато в Рим са качвали цените са хвърляли гладиатори и християни да ги колят", заяви адвокат Марин Марковски. "Законът е минимумът морал, без който обществото не може е казал Кант", допълни той. В предприятията, приватизирани от Банев, е имало и самоубийства. "Произходът на всяко богатство трябва да е ясен", категоричен беше Пламен Димитров.

Откриха 1 млрд. лв. в банкова сметка на Банев в Швейцария

09 December 2018 10:53

„Факт е, че на Николай Банев са констатирани 1 млрд. лв. в швейцарска банка. Колегите са поискали от властите в Швейцария сметките им да бъдат блокирани”, каза по Нова Телевизия заместник-главният прокурор Иван Гешев във връзка със свое твърдение отпреди дни, че към Баневи има обвинение за пране на над 1 млрд. лв. „Самият факт, че в сметките, които те контролират, има над 1 млрд. лв. говори, че при евентуалното им пускане те биха могли да преместят тези пари, където си искат”, уточни Гешев. Той отхвърли вариант действията срещу Баневи да идват от конкуренти. „Не знам каква конкурентна среда създават Баневи, при положение че нямат бизнес. Те само режат на скрап предприятия. Няма бизнес, който е конкурентен на техния“, на мнение е зам.-главният прокурор. Иван Гешев призна, че пране на пари в размер от 1 млрд. лв. е трудно да се докаже. „Баневи са обвинени и за престъпление организирана престъпна група, за пране на пари, както и за длъжностни присвоявания”, уточни Гешев. „Профилът им е такъв, че съществува реална опасност, ако бъде взета мярка за неотклонение, различна от „задържане под стража”, да окажат натиск върху свидетели и да манипулират доказателство”, заяви още Иван Гешев. По думите му средствата, с които се доказват тези престъпления, са по-скоро документи и експертизи, а не свидетелски показания. Той бе помолен да коментира и лошите условия в арестите у нас. „Те се определят и контролират от Министерството на правосъдието. Тези условия покриват минималните европейски изисквания. Явно са недостатъчно добри, но държавата ни е в това състояние. Това обаче не значи, че те не трябва да се подобряват”, коментира Иван Гешев. За задържаният в Турция Димитър Желязков-Митьо Очите той каза, че е допусната екстрадиция на турския съд. Сега следва процедура – решение на външно министерство и в крайна сметка на президента Ердоган. „Самият Желязков също не е доволен от условията в турския арест, жалвал се е на българския консул в Одрин”, каза Гешев.

Баневи остават в ареста

07 December 2018 17:36

Николай и Евгения Баневи остават в ареста. Специализираният съд взе спрямо тях мерки за неотклонение "задържане под стража", предаде БГНЕС. Аз съм майка на три непълнолетни малки деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг - да си гледам децата. Това каза по-рано днес Евгения Банева преди заседанието. Напълно ще съдействаме на прокуратурата. За нас е много важно това дело да излезе ние да бъдем невиновни, защото нямаме намерение с моя съпруг

Евгения Банева: Напълно ще съдействаме на прокуратурата

07 December 2018 15:10

"Аз съм майка на три непълнолетни малки деца. Моето желание е да бъда пусната под гаранция, за да изпълнявам моя основен дълг - да си гледам децата". Това заяви Евгения Банева преди заседанието на Специализирания наказателен съд, на което ще се гледат мерките за неотклонение на нея и съпруга й Николай Банев.