България

06 декември 2018 16:09

Европейски експерти очертаха план за опазване на паметника Бузлуджа

Общо между 4 и 5 години ще са необходими за изпълнението му...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Излезе докладът за паметника на Бузлуджа

17 December 2018 14:53

Паметникът на Бузлуджа е едно от седемте най-застрашени културни наследства в Европа през 2018 година, а най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културно- историческото наследство "Европа Ностра" днес публикува доклад за него. Новината съобщи в Пловдив Пийт Джаспърт, вицепрезидент на организацията и дясна ръка на Пласидо Доминго. Той участва в церемонията по награждаването "Чудесата на България" на в. Стандарт.Докладът е публикуван на официалната с

Паметникът на Бузлуджа е сред 7-те най-застрашени в Европа

16 October 2018 14:50

Западни експерти се обявиха за запазване на паметника на Бузлуджа като обект на културното наследство, съобщава АФП, цитирана от "Гласове". Неправителствената организация "Европа Ностра" призовава българските власти да спасят определяния от тях "шедьовър на архитектурата, инженерството и изкуството". В публикация, озаглавена "Комунистическо архитектурно НЛО на Бузлуджа очарова ХХI век", "Франс прес" разказва за паметника. Открит през 1981 г. като символ на триумфалния социализъм, огромният паметник, който някога е бил в състояние да побере 400 посетители наведнъж, се простира на повече от 1400 метра надморска височина в Стара планина, в сърцето на България. Мрамор и мед са използвани за облицовка на 75-те хил. тона бетон, стомана и стъкло, използвани за архитектурния обект с ширина от около шестдесет метра в диаметър, чиято червена звезда се виждаше в ясни дни до Румъния и Гърция. "Но часът на слава на паметника ще се окаже кратък. Изоставен след падането на комунистическия режим през 1989 г., днес той е изяден от дивите треви, след като методично е бил ограбен от скъпоценните си орнаменти". "Дълго време познат само на любителите на необичайния туризъм, привлечени от странността на мястото и останките от комунистически лозунги по стените му, НЛО-то вече е влязло в радара на международните специалисти в защитата на наследството", отбелязва АФП. "Със своя бруталистичен стил това е истински архитектурен успех на ХХ век. Този паметник е изключителен със своя размер и мощ", смята Лоран Леви-Строс, бивш заместник-директор на отдела за опазване на културното наследство на ЮНЕСКО. Според британския архитект Греъм Бел "това е невероятно впечатляваща сграда, но също така е невероятно тъжна заради лошото си състояние". НПО "Европа Ностра", чийто експерти посетиха неотдавна Бузлуджа заедно с журналисти от АФП, класира паметника на Бузлуджа сред седемте най-застрашени културни забележителности в Европа. "Това е част от европейското културно наследство", подчертава Греъм Бел. Според неправителствената организация сградата трябва и може да бъде частично спасена с европейски средства.

„Бузлуджа“ става паметник на културата

03 October 2018 12:14

Заместник - министърът на културата Румен Димитров потвърди, че процедурата за даване на статут на паметник на културата на монумента „Бузлуджа“ ще бъде ускорена. Това стана ясно по време на мисия за Бузлуджа, проведена от 26 до 28 септември от европейски експерти от „Европа Ностра“, водещата организация за културно наследство в Европа, и Института към „Европейската инвестиционна банка“ (ИЕИБ). Сградата беше включена от "Европа Ностра" и ИЕИБ сред "7-те най-застрашени" обекта на културното наследство в Европа за 2018 г. Номинацията беше направена от фондация "Проект Бузлуджа", представлявана от арх. Дора Иванова, която ръководи инициативата за опазване на паметника от 2015 г. насам, припомня Dir.bg. Основните резултати и препоръки от мисията ще бъдат публикувани под формата на доклад в края на годината. Мнението на експертите е, че паметникът трябва да бъде опазен и използван за културни и образователни дейности, за да се превърне в място за събирания и събития, свързани с историята и изкуството. Европейските делегати препоръчаха предприемане на спешни мерки за спиране на разрухата чрез финансиране от Европейските структурни фондове. Условие за това е сградата да има статут на паметник, което трябва да се случи в най-скоро време. Паралелно с провеждането на тези процедури трябва да се направят предварителните проучвания като архитектурно заснемане и конструктивно обследване. Областният управител Микова съобщи, че Университетът по Архитектура, Строителство и Геодезия ще извърши необходимите дейности безвъзмездно. При инспектирането на сградата експертите бяха удивени от изключително модерната архитектура, която е от европейско значение, и бяха шокирани от нейното окаяно състояние. Делегатите се впечатлиха от творческите умения, използвани за създаването на паметника, и майсторската изработка на мозайките и мраморните покрития, както и от природната красота на мястото. Експертите оцениха Бузлуджа като част от колективната памет на България и на Европа, поради което нейното опазване е от европейско значение. Европейската делегация от специалисти по културното наследство и финансите проведоха продуктивни срещи с национални и местни представители на властта, включително с вицепремиера Валери Симеонов, заместник - министъра на културата Румен Димитров и областния управител на Стара Загора Гергана Микова. Те се срещнаха също и с архитекта на паметника арх. Георги Стоилов. Всяка една от страните обеща своето пълно съдействие за опазването на монумента Бузлуджа.

Експерти от организацията "Европа Ностра" посетиха паметника на връх Бузлуджа

27 September 2018 21:24

Експерти от водещата неправителствена организация за опазване на културното наследство "Европа Ностра" и Института към Европейската инвестиционна банка посетиха паметника на връх Бузлуджа. Специалисти от организацията, чийто почетен председател е световноизвестният оперен певец Пласидо Доминго, влязоха в "чинията", за да се запознаят със състоянието ѝ.