Икономика и бизнес

06 декември 2018 16:20

Ето я първата държава с безплатен обществен транспорт

Властите в Люксембург взеха решение от следващото лято да отменят плащането за возене в обществения транспорт, в това число автобусите, травмаите и влаковете, които пътуват до крайградски райони. В столицата Люксембург живеят около 110 000 души, а на...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

​Първите 20 електробуса тръгнаха по две линии в София

12 December 2018 20:46

Първите 20 електробуса в България тръгнаха по линии 309 и 9 в София. Модернизирането е част от мерките на общината за по-чист въздух и опазване на околната среда. Обещанието е след година 90% от автобусите на градския транспорт да са обновени. Вече е подписана и дългоочакваната поръчка за новата "тикет система".

Автобусният билет поскъпва при "бонус-малус"

09 December 2018 20:40

Цената на автобусните билети ще поскъпне след въвеждането на системата "бонус-малус" за застраховката "Гражданска отговорност", съобщи в предаването "Хора, пътища, автомобили" по "Хоризонт" Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. За оскъпяването на превозите ще има принос и въвеждането на ТОЛ системата. Милтенова обаче не се нае да прогнозира конкретна стойност на повишението на цената. “Сега една Гражданска отговорност за автобуса е 680 лв.(условно да кажем). Умножете я по 190%, каквато ще бъде ставката, по която ще се завиши Гражданската отговорност на юридическите лица - това реално няма как да не оскъпи стойността на билета", каза Милтенова.

Общината проверява автобусите и тролейбусите в Русе

06 December 2018 12:14

Амортизирани седалки и частично износване на гуми. Това са първите нарушения, установени от проверките на градския транспорт в Русе. В рамките на 2 седмици трябва да бъдат огледани 60 автобуса и 30 тролейбуса, след което общинските инспектори ще направят предписания на превозвачите, за да отстранят нередностите.

Бракуват цялата тролейбусна мрежа във Велико Търново до месец

01 December 2018 11:51

До края на годината трябва да бъдат демонтирани всички остатъци от тролейбусната мрежа във Велико Търново. Опасни конзоли и стрелки са останали в квартал „Кольо Фичето“ и централната градска част. Преди 4 години с решение на Общинския съвет цялата тролейбусна мрежа във Велико Търново беше обявена за бракуване, припомня БНР. Демонтирани са 33 километра въздушни медни проводи и над 500 конзоли, стрелки и обтегачи. Остава да бъдат свалени 40 на сто от крепежните елементи. Екологичният транспорт във Велико Търново ще бъде възстановен по проекта за интегриран градски транспорт. Една от мерките е внедряването на електрически автобуси в обществения транспорт.

Трамваите тръгват тестово по ул. "Граф Игнатиев"

28 November 2018 07:01

Премахват оградите и загражденията, поставени за ремонтните дейности по столичната улица "Граф Игнатиев", а по новите трамвайни линии пробно ще тръгнат мотриси. Тестът ще продължи 72 часа.

Стари и опасни автобуси возят гражданите в Русе

26 November 2018 07:06

Стари и опасни автобуси и тролейбуси се движат по русенските улици. Повечето от тях са над 30 години и не отговарят на никакви съвременни изисквания за екология и комфорт. От Общината заявиха, че са наясно със състоянието на автопарка и планират поетапно да го обновят с тролеи втора употреба от други държави. Вижте повече подробности в прякото включване на кореспондента ни Пламенка Тонева и нейните събеседници Кремена Минева – началник отдел "Транспорт" в Община Русе и Румен Кръстев – старши инспектор в отдел "Транспорт".

Предлагат градският транспорт в Пловдив да стане безплатен

13 November 2018 12:45

Градският транспорт в Пловдив да стане безплатен от следващата година. Това предлагат представители на бизнеса. Според тях по този начин градът ще стане по-гостоприемен като Европейска столица на културата през 2019 г., както и предпочитано място за развитие на бизнес.

Трамвай излезе от релсите в София

09 November 2018 06:42

Трамвай излезе от релсите и се заби в стълб в София, съобщи Нова тв. Инцидентът станал снощи на колелото на "Триъгълника" с мотриса, движеща се по линия 7. Пострадали няма. Очевидци твърдят, че ватманът карал с висока скорост трамвая, който е един от най-новите в столичния електротранспорт. Нанесени са щети по мотрисата.

​Криза за шофьори в градския транспорт във Варна

06 November 2018 07:32

Общинският превозвач има нужда от повече от 30 водачи, за да обслужва нормално всички линии в града. От дружеството обявиха, че ще поемат обучението на желаещите да станат зад волана на автобусите и тролеите от масовия транспорт. Кандидатите обаче се броят на пръстите на едната ръка.

Новите електробуси тръгват по софийските улици от средата на ноември

25 October 2018 08:25

Първите 20 електрически автобуса на градския транспорт пристигнаха в София. Модерните превозни средства ще се движат по линиите, които пътуват в централната градска част. Обновяването на градския транспорт е една от мерките срещу замърсяването на въздуха.