България

06 декември 2018 16:09

Засега към България няма искане за повече кораби на НАТО в Черно море

Съединените щати се готвят да изпратят военни кораби в Черно море като мярка в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив, съобщи телевизия Си Ен Ен, като се позова на свои източници. За момента към България няма отправена инфо...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Минният ловец "Цибър" отплава за "Посейдон-2019" на НАТО

18 February 2019 21:12

Това не е нещо извънредно, не е продиктувано от военна или политическа необходимост, каза шефът на ВМС

Председателят на македонския парламент идва у нас за гласуването на Протокола

17 February 2019 10:42

Председателят на македонския парламент Талат Джафери ще присъства на гласуването в българското Народно събрание на Протокола за присъединяването на страната му към НАТО.

Трима български военни с медали от САЩ

16 February 2019 08:56

Трима български военнослужещи - полковник Георги Маргитин, старшина Явор Бехар и майор Пламен Бончев, участвали в мисията на НАТО в Афганистан „Решителна подкрепа“ в периода януари - юли 2018 г., получиха военни отличия, съобщиха от пресцентъра на военното министерство. Те са удостоени от министъра на Сухопътните войски на САЩ за проявен висок професионализъм при изпълнение на задачите по време на мисията в Афганистан. Официалната церемонията се състоя в зала „Тържествена“ в Министерството на отбраната и на нея присъстваха заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев. Наградите бяха връчени от полковник Шанън Джонсън, аташе по отбраната и най-старши военен представител на САЩ у нас. Националният командир на 35-ия български контингент полковник Георги Маргитин и главният сержант на контингента старшина Явор Бехар бяха удостоени с медал „Бронзова звезда“. Двамата са наградени за отлично изпълнение, експертност и отдаденост по време на своята служба в операция „Решителна подкрепа“. Третият отличен български военнослужещ - майор Пламен Бончев, бе удостоен с медал на Сухопътните войски за доблестна служба в бойни условия. Отличието е за достойното изпълнение на служебните задължения като съветник по техническата поддръжка в Екипа за съветване и подпомагане на Силите за сигурност на Афганистанската национална армия. Заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков поздрави тримата военнослужещи с думите: „Отличията са не само висока оценка за вашите лични качества, но и оценка за професионализма на българските военнослужещи от състава на Въоръжените сили, оценка за българската държава“. Той подчерта, че получената висока оценка е показателна за професионализма, всеотдайността и отговорността, с които българските военнослужещи изпълняват поставените им задачи. „Щастлив съм, че имаме партньорство с Българската армия, защото българските военнослужещи винаги изпълняват отговорно поставените задачи“, каза полковник Шанън и поздрави тримата отличени български военнослужещи. Медалът „Бронзова звезда“ е четвъртото най-високо бойно отличие на Въоръжените сили на САЩ. Той се връчва за героични постъпки или отлична служба в бойна обстановка на военнослужещи на САЩ, офицери от федералното правителство или чуждестранни военнослужещи, служили заедно с въоръжените сили на САЩ в бойна зона. Медалът е основан през 1944 г. с декрет на президента на САЩ Франклин Рузвелт и придобива сегашния си вид с изпълнителна заповед на президента Джон Кенеди от 1964 г.

Грузия иска по-широко присъствие на НАТО в Черно море

15 February 2019 15:32

Външният министър на Грузия Давид Залкалиани обяви, че страната му подкрепя засилване на присъствието на НАТО в Черно море, съобщи РИА Новости. Залкалиани говори по време на Мюнхенската конференция за сигурността. Той заяви, че Грузия ентусиазирано подкрепа засилване на присъствието на НАТО в Черно море, тъй като това ще помогне за регионални мир и стабилност. „Черно море трябва да се превърне в региона на мирно и устойчиво развитие. В него държавите трябва да насочат усилията си към укрепване на стабилността и благополучието. Съществуването на силни и надеждни партньори в региона също е важно за НАТО. С подкрепата на партньорите от Черно море, НАТО ще може да се справи със заплахите в района“, заяви Залкалиани. Според него е необходимо разработването на дългосрочна стратегия на НАТО. Той смята, че Европа не може да гарантира сигурността си, без да помисли за безопасността на Черно море. Вече излязоха информации за планове на НАТО да разшири присъствието си в региона. Очаква се мнението на страните от региона.

Комисията по отбрана одобри приъединяването на Северна Македония към НАТО

15 February 2019 12:18

,,Преди 27 години България първа безусловно призна Македония, под нейното конституционно име и като самостоятелна и независима държава. България убеди и Турция и Русия, също да признаят нейната независимост. Днес за пореден път България изрази добрите си намерения към нашата съседка. Приветстваме Северна Македония с членството ѝ в Северноатлантическия алианс." Това каза председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов по повод гласуваната ратификация от Комисията по отбрана за

НАТО почва учения в Черно море в подкрепа на Украйна

14 February 2019 15:49

След няколко дни кораби на НАТО ще участват във военни учения в Черно море в рамките на подкрепата на пакта за Украйна. Това заяви днес в Брюксел генералният секретар Йенс Столтенберг. Той говори в края на двудневната среща на министрите на отбраната от страните членки на алианса. „Значително увеличихме присъствието ни по вода, но и по въздух и суша в Черноморския регион“, изтъкна Столтенберг. Съюзниците обсъдиха и ситуацията в Украйна с нейния министър на отбраната Степан Полторак. Те отново призоваха Русия да освободи всички украински моряци, които задържа през ноември 2018 г. и които смята сега да съди. Същевременно от НАТО насърчиха Киев да продължи с реформите и да приеме препоръките на Венецианската комисия относно спорния закон за образованието. Изтребители на НАТО пак прехванаха руски самолети над Черно море НАТО преразглежда нивото на сътрудничеството си със силите за сигурност на Косово след решението на властите в Прищина те да бъдат трансформирани в армия, каза ще Столтенберг. Дискусията по въпроса продължава и в Брюксел очакват решение да бъде взето напролет. Това се случва точно на 20-годишнината от създаването на КФОР – умиротворителните сили в Косово. Още през декември 2018 г. НАТО размаха пръст на Косово заради решенето силите засигурност да станат редовна армия. Столтенберг тогава предупреди, че стъпката е ненавременна и противоречи на съветите на много страни от алианса. Сега той припомни, че го е казвал неведнъж на косовския президент Хашим Тачи и на премиера Рамуш Харадинай. НАТО размаха пръст на Косово НАТО е твърдо ангажирана със стабилността на Западните Балкани, допълни генералният секретар. Сред главните обсъдени теми бе и Договорът за ликвидиране на ракетите със среден обсег. САЩ дадоха предизвестие за напускането му. Срокът изтича на 2 август. Предстои среща на външните министри от НАТО през април във Вашингтон. А държавните и правителствените ръководители ще се съберат през декември в Лондон.

България форсира въоръжаването

14 February 2019 14:33

Трябва да се страхуваме от евентуалното прекратяване на договора за ракетите със среден обсег, заяви военният министър

Каракачанов участва в редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО

14 February 2019 12:53

Министрите на отбраната приеха нови политически указания за целите и приоритетите на следващия цикъл отбранително планиране в НАТО

България одобри присъединяването на Република Македония към НАТО

30 January 2019 12:25

Правителството одобри проекта на Протокол към Северноатлантическия договор относно присъединяването на Република Македония към НАТО, съобщиха от правителствената пресслужба. Със същото решение Министерският съвет упълномощи временно управляващия Постоянната делегация на Република България към НАТО да подпише присъединителния протокол, уточняват още от кабинета на премиера Бойко Борисов.  

Москва: Американските кораби в Черно море да стоят далеч

21 January 2019 07:18

Посещенията на американски бойни кораби в Черно море нямат нищо общо със сигурността на САЩ и са мотивирани от вътрешнополитически съображения, заяви руският сенатор Алексей Пушков, цитиран от Reuters. Той каза, че тези кораби трябва да стоят далече от бреговете на Русия. Американският ескадрен миноносец "Доналд Кук", въоръжен с управляеми ракети, се насочи към Черно море вчера, "за да извърши операции, свързани със сигурността на корабоплаването и да съдейства за регионалната морска стабилност", гласи съобщение на военноморските сили на САЩ. "Нашето пристигане в Черно море ще покаже възможностите за взаимодействие на ВМС при изпълнение на цели на общата сигурност, за да можем да действаме ефективно при бъдещи кризи или възпиране на агресия", заяви командващият офицер на "Доналд Кук" Матю Пауъл. Руският Черноморски флот започна да следи движението на американския боен кораб, откакто той навлезе в района, съобщи Националният център за управление на отбраната на Русия, цитиран от агенция РИА Новости. "Американски бойни кораби често посещават Черно море. Тези посещения нямат нищо общо със сигурността на САЩ", заяви Пушков, който е член на Комисията за информационна политика на Съвета на федерацията - горната камара на руския парламент. "Тези кораби развяват техния флаг, изпращат ни сигнал и укротяват техните сенатори, които настояват да се изпрати цял боен флот в Черно море. Те трябва да стоят далеч от нашите брегове", заяви Пушков. Според международната конвенция от Монтрьо американски бойни кораби могат да останат в Черно море за не повече от 21 дни, напомня руският Център за управление на отбраната.