Свят

06 декември 2018 19:22

Още ученици се включват в протестите на "жълтите жилетки" във Франция

Ескалацията на напрежение във Франция продължава. Ученици от все повече градове се присъединяват към протеста на "жълтите жилетки". Само днес и само при едно от протестните шествия, бяха задържани повече от 140 души. Във френските медии се появи инфо...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Хаос по френските магистрали заради протестите на "жълтите жилетки"

18 December 2018 20:13

Макрон се опитва успокои изтощените полицаи с бонуси

Искане за референдум по гражданска инициатива във Франция

17 December 2018 19:25

Френският президент дава начало на национални консултации за икономически мерки, предизвикани от протестите на "жълтите жилетки". Първата среща е утре, обявиха от Елисейския дворец. Заради нея държавният глава е отменил пътуване до Биариц, където трябваше да представи пред посланици дипломатическите приоритети на Франция за следващата година. Междувременно излиза на преден план идеята за "Референдум по гражданска инициатива" - едно от главните искания на протестното движение.

Френското правителство призна, че е допуснало грешки

17 December 2018 07:54

Френският министър-председател Едуар Филип призна в интервю пред вестник "Лез Еко", че правителството е допуснало грешки в кризата с протестите на "жълтите жилетки" и не се е вслушало достатъчно във французите. Премиерът представи детайлно мерките, обявени от президента Макрон преди седмица в отговор на протестите. В събота в протестите из цяла Франция се включиха повече от два пъти по-малко хора в сравнение с предишните седмици. "Битките приключиха, сега идва ред на дебатите", каза председателят на Националното събрание Ришар Феран. Пред "Лез Еко" Филип каза, че мерките, обявени от Макрон, ще струват около 10 милиарда евро. Те включват анулиране на данъка над горивата, замразяване на цените на електричеството и природния газ, увеличаване със 100 евро месечно на минималните заплати, премахване на данъка над ниските пенсии.

66 000 души са протестирали във Франция

16 December 2018 10:42

Демонстрацията в събота на жълтите жилетки в Париж беше подкрепена от пет жени. Те бяха облечени с червени анораци с качулка на главите, така че да наподобяват на символа на френската република - Мариана. Те бяха разтворили ципа на дрехите, така че да се вижда разголената им гръд, намазана с бронз. Петте "импровизирани Мариани" стояха неподвижни и безмълвни известно време пред силите на реда в района на "Шан-з-Елизе". View this post on Instagram ???????????? A post shared by DEBORAH DE ROBERTIS (@deborah_de_robertis_official_) on Dec 8, 2018 at 11:33am PST Първоначално се смяташе, че гологърдият протест на Марианите е дело на протестната група Фемен, но тя отрече да има нещо общо. Оказа се, че това е поредната изява на пърформанс артистката от Люксембург Дебора де Робертис. Протестите вчера бяха белязани от по-малко насилие, отколкото предишните уикенди. В Париж протестиращите се съсредоточиха основно по булевардите "Шан-з-Елизе", "Осман" и на площада пред операта. В средата на деня вчера в Париж протестиращите бяха 4000. За сравнение по същото време преди седмица, те бяха 10 000. Над 100 души бяха задържани. 66 000 души са протестирали във Франция вчера. Преди седмица те бяха близо 130 000.

Арестуваха над 80 души в Париж на поредния протест на "жълтите жилетки"

15 December 2018 15:53

85 души бяха задържани в Париж в петия пореден уикенд от протестите на "жълтите жилетки", съобщи Асошиейтед прес.

Шофьори загинаха заради пътните блокади на протестиращи във Франция

15 December 2018 14:13

Водач в Белгия е загинал заради блокада на път във Франция от протестиращите „жълти жилетки“, предават AFP и "Фокус". Шофьор e загинал в събота след като се е ударил в камион, който е намалявал скоростта заради пътна блокада от протестиращи "жълти жилетки", съобщи служител на местната власт. Инцидентът се е случил в района на Еркелин в Белгия, близо до границата с Франция на кръстопът между пътищата N40 и N54 "след блокада във Франция, предизвикана

Първи сблъсъци в Париж, полицията използва сълзотворен газ край Триумфалната арка

15 December 2018 12:14

Протестиращите размахват френски знамена, като бялата им ивица е оцветена в жълто в като цвета на "жълтите жилетки"

Парижката полиция - в бойна готовност за нови протести

14 December 2018 14:39

В очакване на петия пореден уикенд на бурни протести в Париж началникът на полицията днес заяви, че в столицата отново ще бъдат разположени бронирани машини и хиляди полицейски служители, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Сълзотворен газ и палки срещу гнева на "жълтите жилетки" в Париж (ВИДЕО) Пред радио RTL префектът на полицията Мишел Делпюеш съобщи, че силите за сигурност смятат да позиционират в града същия брой хора и техника като миналия уикенд - 8000 полицаи и 14 бронирани автомобила. "Жълтите жилетки" победиха - бензинът няма да поскъпва Делпюш отбеляза, че по улиците на Париж вече ще има повече полицейски патрулни групи, които ще задържат вандали, каквито преди седмица вилняха в района на "Шан-з-Елизе". Миналия уикенд полицията арестува над 1000 души в Париж, а 135 души бяха ранени, включително 17 полицаи. Най-малко 55 пострадаха, близо 1000 са задържани във Франция днес (СНИМКИ) Шести участник в протестите на "жълтите жилетки" загина тази седмица, след като беше блъснат от камион на издигната от протестиращите барикада. Въпреки призивите на властите да се прекратят протестните действия, движението не показва признаци да се вслушва.  "Миналата седмица до голяма степен успяхме да се справим с "жълтите жилетки", но станахме свидетели и на погроми и грабежи, извършвани от престъпници. Целта ни ще бъде да упражним по-сериозен контрол в това отношение", заяви шефът на парижката полиция. В опит да снижи напрежението в страната, френският президент Еманюел Макрон призна, че отчасти е отговорен за гнева на протестиращите. Той оповести, че ще одобри мерки за подобряване на покупателната способност на френските работници, но отказа да възстанови данъка върху богатството. Макрон с обръщение към нацията за кризата във Франция Много протестиращи изразиха разочарование от предложенията, а някои профсъюзи призовават за стачки в страната. "Най-доброто средство е да се стачкува, заяви Филип Мартинес, водач на синдиката "Обща конфедерация на труда". - В тази страна има неравенство и трябва да накараме шефовете на големи компании да плащат".

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

13 December 2018 20:38

Френското правителство оцеля при вот на недоверие в парламента във връзка със справянето с кризата при протестите на "жълтите жилетки".

Макрон в Брюксел: Европа никога няма да е по-важна от исканията на френския народ

13 December 2018 18:53

Данъчните облекчения и другите мерки, които Макрон предложи, за да уталожи гнева на "жълтите жилетки", вероятно ще увеличат бюджетния дефицит на Франция