България

06 декември 2018 19:08

Политическа интрига в ПЕС след отказа на Нинова да участва на Конгреса

Анализатори определиха като лош политически знак решението на Корнелия Нинова да бойкотира Конгреса на Партията на европейските социалисти. За очакванията от форума, който започва утре и за документите, които предстои да бъдат гласувани, от Лисабон п...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Станишев и Елена Йончева взаимно се подкрепят

03 February 2019 19:27

Лидерът на европейските социалисти Сергей Станишев  и депутатката от БСП Елена Йончева в неделя изразиха взаимна подкрепа. Според Станишев от ГЕРБ не могат да победят Йончева в битката на тема корупция. Обречени са да загубят, каза в неделя той пред бТВ. „На последния конгрес на БСП призовах да я подкрепят. Познавам Елена и знам що за човек е, сигурен съм, че съдът ще се произнесе справедливо по този въпрос. Грешката на ГЕРБ е, че в продължение на 10 години води битка с Елена Йончева на тема корупция, това е обречено на загуба за тях. Хората няма да им повярват”, коментира Станишев. Станишев: Който копае окопи между ПЕС и БСП стреля в крака си Една от назряващите вътрешнопартийни интриги в БСП е дали Станишев ще бъде отново водач на листата, особено след създалото се напрежение по темата "Истанбулска конвенция". Все по-често се появяват предположения, че на първото място може да бъде поставена точно Елена Йончева. По-рано в неделя отново по бТВ тя отрече с нея да са водени разговори по темата. И заяви, че подкрепя Станишев като водач на листата на соцпартията. Но уточни, че това не зависело от нея. „Смятам, че Сергей Станишев трябва да води листата, но това не зависи от мен. С него се чуваме по няколко пъти в годината и говорим предимно за децата”, допълни Елена Йончева. Лидерът на европейските социалисти не отговори еднозначно дали иска да води листата на БСП за предстоящите евроизбори. Соцпартията при този вот постигала по-слаби резултати от другите избори – местни и парламентарни. Затова не трябвало да се създават вътрешнопартийни конфликти, а "да се изведе силна програма и листа, която ще убеди хората да ги подкрепят". „Аз съм водил много европейски кампании, знам къде са ни слабостите и затова казах на конгреса на БСП, при това изравняване на силите между БСП и ГЕРБ, за да постигнем победа, трябва да знаем, че залогът е много по-голям от тези 17 човека, които ще бъдат избрани. Залогът е дали ще се отиде към предсрочни избори, какви ще бъдат нагласите за местните избори, това е тест. Оттам ще тръгнат много процеси. Ние не бива да излъчваме сигнали за спорове, всичко може да бъде направено умно, за да се мобилизират нашите избиратели”, коментира евродепутатът. Според него евроизборите не са атрактивни за българските избиратели, но те трябва да започнат да се интересуват повече от процесите в Европа. ПЕС ще се бори за въвеждане на регулации над големите корпорации, стана ясно още от думите му. „Регулации трябва да има, това е огромно поле, в което се движат гигантски потоци от информация и никой не носи отговорност за истина, лъжа, дори в морален план. Регулация трябва да има при големите корпорации по отношение на данъчното облагане – европейските социалисти сме предложили да има т.н Данък ГАФ („Гугъл”, „Амазон”, „Фейсбук”), които плащат много по-ниски данъци, отколкото обикновена нормална фирма, използвайки вратичките в законодателството на държавно ниво”, каза Станишев.

Георги Гергов: Моят фаворит за водач на листата е Станишев

27 January 2019 10:39

Преди година една от знаковите фигури в БСП смяташе, че "Корнелия Нинова не е партията", но на конгреса в събота заговори за обединение: "Ние имаме цел, имаме избори, тъй че не смятам, че различните мнения в партията, ще повлияят"

Станишев: В БСП говорим като другари, не се чувствам изолиран

15 January 2019 12:08

Не се чувствам изолиран от БСП, заяви днес лидерът на ПЕС Сергей Станишев, а хората в левицата имали позитивно отношение към него, въпреки че от години не е водач на партията. "Говорим си като приятели, като другари", заяви той. За Станишев Истанбулската конвенция била решен въпрос Според него по въпроса за листите за евровота трябва да се остави левицата "да си извърви своя път". "Партията ни е мъдра и опитна. Трябва да има логика в процеса, да видим крайния резултат. За мен да стана евродепутат не може да бъде самоцел." Възможно е на предстоящия евровот Станишев да не е лидер на листата, какъвто бе през 2014 г.  Подкрепя ли Нинова Станишев за евролистата на БСП? Според него БСП има шансове да спечели евровота, ако се мобилизира добре. И то защото управляващата коалиция постоянно създавала скандали. "Това създаде усещане, че страната тъпче на едно място и затъва в блато“, поясни лидерът на ПЕС. "Има нужда от промяна. Това е шанс за БСП да бъде тази промяна." Предсрочните избори не са изключени, добави той, но трябва да има ясни критерии с кого ще си партнира БСП след тях.

Сергей Станишев: За мен е важно да работя в следващия Европарламент

23 December 2018 09:46

Това заяви в студиото на „Денят започва с Георги Любенов“ лидерът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, който беше преизбран на поста в началото на месеца. Той обясни, че с избирането му за евродепутат ще се осигури координация между партията на ПЕС и групата ѝ в ЕП. Станишев прогнозира, че на предстоящите евроизбори „крайните антиевропейски националисти“ по думите му ще отбележат ръст, но ще останат в периферията на Европарламента и европейските институции.

И президентът Румен Радев поздрави Станишев за преизбирането му начело на ПЕС

14 December 2018 12:53

Лидерът на европейската левица благодари на председателя на БСП Корнелия Нинова и на съпартийците си за номинацията

Станишев за Шенген: Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС

10 December 2018 18:45

България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра, има двоен стандарт към нас. Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Съанишев в студиото на "Още от деня".

Франс Тимерманс влезе в битка "за душата на Европа"

08 December 2018 19:42

Кандидатът на левицата за президент на Еврокомисията призова Великобритания да се завърне в семейството на ЕС

ПЕС преизбра Станишев с 84 на сто

07 December 2018 22:16

Сергей Станишев бе преизбран днес със смазващо мнозинство за лидер на Партията на Европейските социалисти (ПЕС). Това стана в първия ден на конгреса на партията в Лисабон. Нинова бойкотира конгреса на ПЕС и пожела здраве на Станишев Станишев бе подкрепен от 270 души, или 84 на сто от делегатите. Против него гласуваха 23-ма души, а 29 се въздържаха. „Тази година бе решителна за ПЕС и аз искам да благодаря на семейството й, че ми оказа доверие като председател. Очаквам да поведа партията на следващите избори“, каза преизбраният лидер. Напролет ПЕС се изправя на изборите за Европарламент срещу Европейската народна партия (ЕНП). Очаква се десницата да запази мнозинството си, но то пак няма да бъде абсолютно и ще бъде по-малко от сегашното. Според Станишев конгресът на партията показал, че тя се обновява. Тя била по-обединена и мотивирана отпреди. Той обеща, че ПЕС ще защитава работниците, които се опасяват, че ще загубят работата си заради роботите. И ще разшири подкрепата за работещите в дигиталната икономика. Партията ще се бори за равни права и заплащане на мъжете и жените. Тя твърдо ще брани демокрацията и човешките права. Станишев обеща още, че социалистите ще предотвратят климатичните промени и ще спасят околната среда. Станишев притеснен от партньорството на Манфред Вебер с националисти у нас Освен това ПЕС ще изгражда съюз в името на европейските граждани. Европейската левица ще се изправи срещу националистите, популистите и консерваторите. „Нашата Европа е прозрачна, свободна и устойчива Европа за всички граждани“, каза Станишев.

Сергей Станишев даде заявка за евромнозинство и ЕК, начело с Тимерманс (видео)

07 December 2018 18:15

Вдъхновен от 7-годишната си дъщеря, в емоционално слово лидерът на ПЕС сравни Европа с деликатно цвете

Kонгресът на ПЕС започна пред 240 журналисти и представители на 56 държави

07 December 2018 16:03

Основната цел на евролевицата е водеща роля при излъчването на следващата Европейска комисия с президент Франс Тимерманс