Регионални

06 декември 2018 16:59

БХРА обяви Банско за най-добър целогодишен курорт в България

На церемонията по връчване на Годишните награди на най-голямата браншова организация в сферата на туризма, БХРА, Банско спечели приза за „Най-добър целогодишен курорт” за България. Наградата бе връчена на кмета Георги Икономов от заместни...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Банско е най-предпочитан за зимен туризъм

18 December 2018 21:00

Над 650 000 българи планират да ходят на почивка в планина през тази зима, показват данни проучване на изследователски център "Тренд" за нагласите на българите към предстоящия зимен туристически сезон сред 1007 души между 30 ноември и 6 декември по поръчка на "24 часа". 12% или над 650 000 пълнолетни българи планират почивка в планината през тази зима, а 79% - не, сочи изследването. Близо всеки десети (9%) декларира, че все още не е решил. Основната причина сред посочилите, че не планират да ходят на почивка тази зима, е липсата на финансови възможности (69%), като тук се регистрира и динамика спрямо образователния статус - тези с висше образование и живеещи в столицата и областните центрове в по-малка степен изтъкват финансовия аргумент. 16% от непланиращите почивка тази зима споделят, че не са ходили на почивка в планината повече от 10 години. Малко над една пета (23%) са тези, които не са ходили на почивка в планината повече от 20 години, като делът при хората над 60 години е осезаемо по-висок. 83% от българите, които планират почивка тази зима, декларират, че ще отидат на планина в България. Един на всеки десет (11%) от пълнолетните българи планира такава почивка в чужбина. Банско е най-предпочитаната дестинация за зимен туризъм за над една трета (34%) от българите планиращи почивка, следван от Боровец (17%) и Пампорово (12%). В демографските разбивки, прави впечатление, че младите между 18 и 29 г. в най-голяма степен предпочитат Банско. Над половината от пълнолетните българи (54%), оценяват като добри условията за зимен туризъм в България, а едва 3% - като лоши. Водещият мотив за избор е цената на нощувките - 22%, а курортът е определящ за избора при 13% от българите. Цената на нощувките е в най-малка степен фактор за живеещите в София. Всеки десети споделя, че се води от това да е "тихо и спокойно", като това се отчита в по-висока степен при по-възрастните групи, за сметка на по-младите. Повече от една трета (37%) от пълнолетните българи споделят мнението, че през последните години България става по-добро място за зимен туризъм, а едва 2% са на противоположното мнение. Според 24% няма промяна. Малко над една четвърт - 26% от българите, смятат, че са еднакво обслужвани и получават същото качество като чуждестранните туристи, докато по-голям дял (35%) са тези, които са на противоположното мнение. Голям е делът (38%) на тези, които не могат да преценят. Според проучването 12% декларират, че практикуват зимни спортове. Те са най-популярни сред възрастовите групи между 18-29 г. и 30-39 г. Зимните спортове са разпространени най-вече сред живеещите в столицата, което може да бъде обяснено отново с доходите на живеещите в София, тъй като практикуването на зимни спортове изисква повече финансови средства. 81% от практикуващите зимни спортове оценяват условията за зимни спортове в България като добри, а отново едва 3% са тези, които ги смятат за лоши.

Трима министри се срещнаха с Марк Жирардели

17 December 2018 17:25

Министрите на околната среда и водите Нено Димов, на туризма Николина Ангелкова и на икономиката Емил Караниколов се срещнаха с Марк Жирардели в Министерството на околната среда и водите във връзка с развитието на ски зона Банско. Марк Жирардели беше придружен от адвокатите на „Юлен“ АД. На срещата бяха обсъдени концесионния договор за ски зона Банско и необходимостта от изграждане на втори кабинков лифт в курорта. Министър Димов обясни на Марк Жирардели, че в момента се водят преговори за изменение и допълнение на договора за предоставяне на концесия с „Юлен“ АД, за което е упълномощен от Министерския съвет. С промяната се цели да бъдат изчистени неяснотите с границите на концесионната територия на ски зона Банско, както и да се промени и увеличи концесионното възнаграждение. Беше обсъдена също необходимостта от залагане в договора на санкции при нарушение на екологичното законодателство. На срещата беше поставен въпросът за собствеността на „Юлен“ АД. Във връзка с обществения интерес и в името на развитието на курорта Банско, Марк Жирардели представи пред министрите оригинални документи, удостоверяващи, че притежава 100% от собствеността на "Такс сървисиз лимитед", която компания е мажоритарен собственик на „Юлен“ АД. Той каза, че е упълномощил мениджмънта на „Юлен“ АД да водят преговори по поставените теми и да се намерят решения с цел бъдещото развитие на Банско. Всички участници в срещата категорично заявиха, че зимният туризъм има бъдеще в България и трябва да се развива.

Съвместни полицейски екипи от България, Гърция и Румъния ще патрулират в Банско

17 December 2018 15:39

В Банско пристигнаха командировани гръцки и румънски полицаи, които заедно с българските си колеги ще работят в смесени екипи през зимния туристически сезон, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Очаква се силен зимен ски сезон

16 December 2018 20:15

Очаква се силен ски сезон в българските зимни курорти. Той вече е официално открит в Банско и Пампорово, а в Боровец работят част от пистите, като отварянето на цялата ски зона предстои. Зимните курорти ще посрещнат около 285 хиляди българи, а чужденците ще са по-малко, съобщава бТВ. Според оценките на експертите, най-много чужди туристи ще привлече районът около Банско. Около 62 хиляди се очаква да са посещенията в Пампорово, а в Боровец – около 35 хиляди. С отварянето на част от пистите в Боровец най-нетърпеливите туристи вече са в курорта. Лариса идва от Дубай. Споделя, че и в пустинята има писти, но са по-малки, а нашите им харесват повече. Съвсем скоро се очаква да заработи и обновен шестседалков лифт по съществуваща вече линия, който тръгва от центъра на курорта. „Има капацитет три пъти по голям от миналата година, като капацитетът е 3000 човека на час – два пъти по-бързо се качваш до горе”, каза Адриана Ангелова, представител на ски зоната. С обновяването на съоръженията хотелиерите очакват и повече гости. „Имаме ръст на предварителните записвания с около 10% и за наша голяма радост, в курорта най-голям ръст бележи вътрешният пазар с 30%”, посочи Благовестка Томова, Съюз на хотелиерите и собствениците в Боровец. В Пампорово и Боровец цените на дневните лифт карти са по 58 лв., а в Банско – 65 лв. Общото пъскъпване на туристическия пакет е между 7% и 11%, пресмятат експертите. В по-малките курорти като Чепеларе, например, цените са по-ниски. Нощувките варират от 20 до 50 лв. на човек. Сезонът в Чепеларе започва следващата събота с безплатен лифт.

София – евростолица на спорта с престижен приз от БТС

16 December 2018 13:43

Фондация „София – европейска столица на спорта“ бе отличена със специален приз по време на връчването на годишните награди на Български туристически съюз в препълнената зала на Ритуалния дом на ул. Кракра 2. Статуетката бе връчена на организационният секретар на фондацията Анатоли Илиев лично от председателя на БТС проф. Алексей Стоев, който изтъкна задоволството си от партньорството със София2018 и Столична община. На церемонията присъства и изпълнителният секрета

Официално откриха сезона в Банско

15 December 2018 18:19

С масово спускане на децата-надежди и легендата Марк Жирардели по обяд днес в Банско бе тържествено открит ски-сезон 2018-2019 година, предаде БГНЕС. „Новото е, че от тази година в ски-зона Банско казваме „не” на пластмасовите артикули”, умоляваме клиентите ни да не ги използват”, каза мениджърът на концесионера „Юлен” Иван Обрейков. В състезанието "Влез в отбора на шампиона" спечели тимът на Жирардели. Негов

Българският туристически съюз връчи годишните си награди

15 December 2018 17:54

Българският туристически съюз връчи годишните си награди за 2018 г. Церемонията се проведе в културен дом "Средец" в София.

Ски легендата Марк Жирардели иска среща с премиера и министри за Банско

15 December 2018 15:16

Петкратният носител на Световната купа в ските и посланик на Банско по света Марк Жирардели, иска спешна среща с премиера Бойко Борисов и ресорните министерства за решаване казуса с втората кабина на Банско. Това стана по време на откриването на новия зимен сезон в ски курорт №1. „И в навечерието на новия сезон много мои приятели от чужбина не спират да ме питат, защо все още в Банско няма втора кабина", обяви на пресконференцията Жирардели. "Мисля, че е дошло време за по-решителни действия, защото в противен случай туристите от цял свят, които идват в Банско ще видят, че не искате да развивате курорта и ще сменят дестинацията. Време е за среща с премиера Борисов и министрите, които са отговорни за решението на въпроса с втората кабина и за бъдещето на Банско“, допълни Жирардели.

Банско и Боровец откриват ски сезона

15 December 2018 09:31

След откриването на ски сезона в Пампорово, от днес и Банско и Боровец очакват скиорите. Съветите на спасителите за безопасен туризъм и спорт в планината, вижте в следващия репортаж.

Отпускат още 15,6 млн.лв. за туризъм и опазване на околната среда в пограничния регион с Турция

13 December 2018 14:49

Още над 15,6 млн. евро ще бъдат инвестирани за развитие на туризма и опазване на околната среда в пограничния регион между България и Турция по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП между двете държави. Това стана ясно по време на Комитета за наблюдение на програмата, който се проведе в Поморие. Форумът бе председателстван от заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова и Бейза Туран – директор на Дирекция „Фин