България

06 декември 2018 21:15

ЕП призовава с нова резолюция България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Европейският парламент (ЕП) ще приеме следващата седмица нова резолюция, с която ще призове България и Румъния да бъдат приети в Шенген възможно най-скоро. Това съобщи ЕП след изготвянето на дневния ред на предстоящата в Страсбург последна за годинат...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Цветанов: България е изпълнила абсолютно всички критерии за членство в Шенген

12 March 2019 11:14

Страната ни се справя отлично с охраната на външната граница на Европейския съюз, подчерта председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията

Външният министър на Унгария: Ще продължим да подкрепяме България за членството ѝ в Шенген

12 February 2019 13:10

Заместник министър-председателя се среща по-късно днес със своя колега Жолт Шемейн

Дания подкрепя членството на България в Шенген

30 January 2019 14:46

Дания подкрепя членството на България в Шенген. Това заяви при посещението на министъра на имиграцията и интеграцията на кралството - Ингер Стьойберг. Днес тя посети Граничния пункт "Капитан Андреево" и на място се увери, че границата с Турция се опазва добре и миграционния натиск е напълно овладян. Българската граница е от съществено значение за цяла Европа, защото е на първа линия и поема целия мигрантски поток от Азия.

Брекзит без сделка къса връзката с Шенген

23 January 2019 06:59

Полицията на Острова разкри опасностите за сигурността по границата

България готова за Шенген, за eврозоната - най-малко след две години

07 January 2019 20:13

България трябва да прекара най-малко две години в чакалнята на еврозоната, за да приеме единната европейска валута. Това стана ясно на конференция в Латвия, посветена на 5 години от приемането на еврото. В същото време според заместник председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис страната ни е напълно готова за влизане в Шенген. Кои са основните предизвикателства пред приемането на еврото у нас и как това ще се отрази на цените и заплатите в страната, вижте повече от Цветелина Катанска.

Влизат в сила нови правила за работа на Шенгенската информационна система

28 December 2018 19:26

От днес в ЕС влизат в сила нови правила за работата на Шенгенската информационна система, които задължават държавите членки да споделят повече информация в случаи на тероризъм, организирана престъпност, незаконна миграция или престъпления срещу деца. Целта е обменът на информация между държавите членки да стане по-ефективен. България също има достъп до системата. Още от кореспондента ни в Брюксел Десислава Апостолова.

Проблемите на застрахователите ни в чужбина може да ни оставят извън Шенген

18 December 2018 08:01

Адв. Венелин Урдев не смята, че ще се стигне до нови фалити в бранша

Цветан Цветанов: Влизането в Шенген ще стане на два етапа

16 December 2018 12:17

Влизането на България в Шенгенското пространство ще стане на два етапа, като първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Банско. По думите му има постоянна подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенген.

Премиерът обяви летищата ни за доказано шенгенски

13 December 2018 17:43

Българските летища са доказано шенгенски. Това е споделил премиерът Бойко Борисов днес в Брюксел на среща с първия зам.-председател на Еврокомсията Франс Тимерманс. Борисов участва в последния за годината Европейски съвет. „За сухопътната граница страхът на някои европейски държави е, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, както примерно нашите съседи, минавайки през шенгенска България, Гърция, Румъния, Унгария, стигат до Западна Европа, без да има къде да ги спрат. Шенген по земя вече няма, навсякъде вече има граници“, каза Борисов пред български журналисти. Европарламентът прие вчера с огромно мнозинство петата поред резолюция, призоваваща България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство. Депутатите одобриха доклада на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Последната дума обаче има Съветът на ЕС, а там все още не могат да постигнат единодушие по въпроса. За пети път Европарламентът ни подкрепи за Шенген КПКОНПИ не може да конфискува при прекратяване на наказателното дело Станало е дума и за борбата на българските власти с контрабандата на оръжие, както и за действията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Борисов получил похвали за българските служби, че сами са установили и задържали съответните служители във връзка с издаването на незаконни паспорти. Премиерът добави, че е разговарял по този въпрос с германската канцлерка Ангела Меркел, от която също е получил само похвали. Той припомни, че и Германия е арестувала своята шефка на миграцията. Борисов благодарил на Тимерманс за добрия доклад за България по изпълнението на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Еврокомисарят насърчил премиера ни да продължи работата по останалите изисквания за прекратяване на МСП. Двамата обсъдили и дейността на КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, както и наказателното преследване на уличените в незаконна дейност. Борисов увери, че скоро ще бъдат приети законовите поправки, които удовлетворяват Брюксел.

ЕП подкрепи призив за влизането на България и Румъния в Шенген

11 December 2018 13:30

Европейският парламент одобри резолюция, с която подкрепя България и Румъния да бъдат приети в Шенген, предадоха световните агенции.  В гласуването в Страсбург участваха 659 евродепутати, от които 514 подкрепиха документа, 107 бяха против, а 38 се въздържаха. ЕП настоятелно призовава във възможно най-кратък срок Съветът на ЕС да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния. Това е петият призив на ЕП от