България

06 декември 2018 21:15

ЕП призовава с нова резолюция България и Румъния да бъдат приети в Шенген

Европейският парламент (ЕП) ще приеме следващата седмица нова резолюция, с която ще призове България и Румъния да бъдат приети в Шенген възможно най-скоро. Това съобщи ЕП след изготвянето на дневния ред на предстоящата в Страсбург последна за годинат...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Проблемите на застрахователите ни в чужбина може да ни оставят извън Шенген

18 December 2018 08:01

Адв. Венелин Урдев не смята, че ще се стигне до нови фалити в бранша

Цветан Цветанов: Влизането в Шенген ще стане на два етапа

16 December 2018 12:17

Влизането на България в Шенгенското пространство ще стане на два етапа, като първата стъпка ще бъде само за въздушното пространство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов в Банско. По думите му има постоянна подкрепа за влизането на България и Румъния в Шенген.

Премиерът обяви летищата ни за доказано шенгенски

13 December 2018 17:43

Българските летища са доказано шенгенски. Това е споделил премиерът Бойко Борисов днес в Брюксел на среща с първия зам.-председател на Еврокомсията Франс Тимерманс. Борисов участва в последния за годината Европейски съвет. „За сухопътната граница страхът на някои европейски държави е, че при друго правителство, което не се справя с миграционната вълна, както примерно нашите съседи, минавайки през шенгенска България, Гърция, Румъния, Унгария, стигат до Западна Европа, без да има къде да ги спрат. Шенген по земя вече няма, навсякъде вече има граници“, каза Борисов пред български журналисти. Европарламентът прие вчера с огромно мнозинство петата поред резолюция, призоваваща България и Румъния да бъдат приети в Шенгенското пространство. Депутатите одобриха доклада на лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Последната дума обаче има Съветът на ЕС, а там все още не могат да постигнат единодушие по въпроса. За пети път Европарламентът ни подкрепи за Шенген КПКОНПИ не може да конфискува при прекратяване на наказателното дело Станало е дума и за борбата на българските власти с контрабандата на оръжие, както и за действията в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Борисов получил похвали за българските служби, че сами са установили и задържали съответните служители във връзка с издаването на незаконни паспорти. Премиерът добави, че е разговарял по този въпрос с германската канцлерка Ангела Меркел, от която също е получил само похвали. Той припомни, че и Германия е арестувала своята шефка на миграцията. Борисов благодарил на Тимерманс за добрия доклад за България по изпълнението на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП). Еврокомисарят насърчил премиера ни да продължи работата по останалите изисквания за прекратяване на МСП. Двамата обсъдили и дейността на КПКОНПИ - Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество, както и наказателното преследване на уличените в незаконна дейност. Борисов увери, че скоро ще бъдат приети законовите поправки, които удовлетворяват Брюксел.

ЕП подкрепи призив за влизането на България и Румъния в Шенген

11 December 2018 13:30

Европейският парламент одобри резолюция, с която подкрепя България и Румъния да бъдат приети в Шенген, предадоха световните агенции.  В гласуването в Страсбург участваха 659 евродепутати, от които 514 подкрепиха документа, 107 бяха против, а 38 се въздържаха. ЕП настоятелно призовава във възможно най-кратък срок Съветът на ЕС да вземе незабавно решение за премахването на проверките по вътрешните сухопътни, морски и въздушни граници на България и Румъния. Това е петият призив на ЕП от

ЕП ще гласува резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген

11 December 2018 07:16

Европейският парламент ще гласува днес резолюция за приемането на България и Румъния в Шенген. След като вчера обсъдиха доклад по темата, евродепутатите се обявиха за пълното приемане на София и Букурещ в Шенгенското пространство.

Станишев за Шенген: Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС

10 December 2018 18:45

България и Румъния са изпълнили всички критерии за Шенген, играе се непочтена игра, има двоен стандарт към нас. Европейският съвет нарушава законодателството на ЕС. Това каза лидерът на ПЕС Сергей Съанишев в студиото на "Още от деня".

Обсъждат резолюция с призив за приемането ни в Шенген

10 December 2018 06:29

Евродепутатите ще обсъдят днес, а ще гласуват във вторник резолюция, в която се призовава за приемането на България и на Румъния в Шенген.

Одобрени са допълнитело 2 млн. лв. за Шенген и още толкова за подобряване обслужването на КАТ

05 December 2018 12:22

2 076 000 лева допълнително отдели държавата за проекти, свързани "с изпълнението на неотложни мерки за 2018 г. за присъединяването на Република България към Шенгенското пространство", съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет Средствата са за дейности, които са от първостепенно значение за ефективно изпълнение на мероприятията по противодействие на засиления миграционен натиск по границите ни и целят строителни дейности и повишаване на техническата обезпеченост на граничните кон

Станишев: България и Румъния - незабавно в Шенген по всички граници, другото е скандално

01 December 2018 12:31

Правителството е склонно да му се хвърли един кокал за приемане само по въздух, критикува лидерът на ПЕС

Цветанов: Може пролетта да ни приемат в Шенген по въздух

24 November 2018 11:05

Напълно реалистично е страната ни да бъде приета в Шенген по въздух още от пролетта, съобщи пред журналисти в Народното събрание заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ на партията Цветан Цветанов. Това означава, че паспортните проверки по летищата за българи ще се премахнат, а пътниците от и за София вече няма да минават граничен контрол, предава БНР. "Разговори, които се водят на най-високо политическо ниво - както от премиера, така също и от мен, и от други колеги, които участват в подобни политически срещи, както в комисията, така също в Европейския парламент, в Европейската комисия и на двустранна основа с държавите-членки. Смятам, че вече има много по-големи надежди България да се присъедини към Шенгенското пространство на първа стъпка въздух евентуално и вода, и на по-късен етап сухопътна граница. Убеден съм, че в края на сегашната комисия това нещо може да бъде факт", каза Цветанов. Цветанов коментира и заявката на главния прокурор Сотир Цацаров да направи проверка по сигнал на зрител, че финансовият министър Владислав Горанов живее в луксозен апартамент, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен. Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че е законна и нормална практика всеки постъпил сигнал срещу публична личност да бъде проверяван, за да се потвърди или отхвърли: "Аз знам, че подобни проверки са задължителни, ако има постъпила информация. Защото за да няма спекулации, за да няма внушения, трябва да има обективност и трябва компетентните институции да си свършат своята работа и когато те излязат с данни, тогава вече можем да коментираме в едната или в другата посока. Аз като заместник-председател на ГЕРБ и като председател на парламентарната група разговарям с колегите, но не ги питам в личните им моменти какво правят, с кого си лягат и къде живеят“, допълни още Цветанов.