България

06 декември 2018 20:58

Шофьори на линейки получиха дипломи за парамедици

53-ма шофьори от Центъра за спешна помощ в София получиха дипломи за парамедици. Освен да карат линейка, те вече имат право да помагат на лекарите при оказване на спешна помощ....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

ЕС дава 71 млн. евро на „Бърза помощ“ у нас

12 December 2018 14:06

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне 71 млн. евро от кохезионния фонд на ЕС за подобряване на оборудването, ефективността и достъпността на спешните здравни услуги в България, съобщиха от институцията в сряда. В рамките на проекта всички 237 звена на „Бърза помощ“ у нас ще могат да подобрят състоянието на спешните си отделения и да ги снабдят с най-съвременно медицинско оборудване. За 211 000 българи няма бърза помощ ЕС ще съфинансира и купуването на 400 нови линейки, оборудвани с модерни средства за комуникация и животоспасяващи устройства. Тези линейки ще позволят бързо и ефективно оказване на помощ, особено в по-отдалечените райони и сред най-уязвимите групи от пациенти. „Този проект е нагледно доказателство за практическата полза от кохезионната политика като средство за осигуряване на по-добра защита за нашите граждани“, заяви еврокомисарката по въпросите на регионалната политика Корина Крецу. Проектът ще подобри и условията на работа на медицинския персонал.

Откриха открадната линейка

05 December 2018 20:25

Открадната линейка от частна болница в София беше открита изоставена. Болничната кола е била задигната в нощта срещу понеделник, съобщи бТВ. Линейката на частната хематологична болница е била паркирана на улицата в столичния квартал „Обеля”. Сутринта в понеделник шофьорът не я открива на мястото и подава сигнал в полицията. Два дни по-късно униформени откриват колата, изоставена на паркинг до блок 33, в квартал „Свобода”. Това не е първи случай на кражба на кола на частна болница. През април, линейка на частно здравно заведение в Пловдив, също беше задигната, а часове по-късно открита в София.

Обновяват с 280 линейки амортизирания автопарк на спешната помощ

19 November 2018 10:30

Първите 280 нови линейки за нуждите на спешната помощ у нас трябва да бъдат доставени в следващите три години. Това заяви министърът на здравеопазването на Кирил Ананиев след подписването на двата договора за доставка на нови линейки, предаде БГНЕС. От думите на Ананиев стана ясно, че в момента в системата на спешната помощ има 651 линейки, като при направения преглед на тяхното техническо състояние се е установило, че по-голямата част от тях са доста амортизирани. Целта е 2/3 от парка да бъде

До дни подписват договора за новите линейки

16 November 2018 20:04

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и изпълнителният директор на "София Франс Ауто" АД Стоян Желев ще подпишат договори за доставка на линейки в изпълнение на инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здравеопазването. Документът ще бъде подписан на 19 ноември. На церемонията ще присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. След провеждане на процедура по реда на ЗОП фирмата "София Франс Ауто" АД е определена за изпълнител на обществената поръчка за доставка на линейки по двете обособени позиции. Договорите ще бъдат два - за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на 95 броя линейки тип С, с включено медицинско оборудване и медицинска апаратура, и за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на 185 броя линейки тип В, с включено медицинско оборудване и медицинска апаратура. Общата стойност на двата договора е 38 300 640. 00 лв. с ДДС. Закупуването на медицинските превозни средства е в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" и се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Региони в растеж" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 163 897 815.62 лв. Срокът за изпълнението на дейностите по проекта е до 23 октомври 2021 г.

Линейка спряна заради кортеж в центъра на Варна

05 November 2018 21:15

Случката е запечатана от очевидец в любителски видеоклип. Има ли нарушение?

Над 163 млн. лева ще бъдат отпуснати за спешна медицинска помощ

23 October 2018 06:50

В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и заместник-регионалният министър и ръководител на Управляващия орган на ОПРР Деница Николова ще подпишат договора за изпълнение на проекта за модернизация на спешната медицинска помощ в страната, съобщиха от МРРБ. Проектът се финансира с безвъзмездна финансова помощ по „Регионална здравна инфраструктура“ на обща стойност 163,5 млн. лв.

Дават над 163 млн. лв. за спешна медицинска помощ

17 October 2018 12:25

С над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на спешната медицинска помощ в България по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. За целта Министерският съвет даде съгласието си ръководителят на управляващия орган на програмата да подпише договор за безвъзмездна финансова помощ с Министерството на здравеопазването за изпълнението на проект „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“. 237 обекта от системата на спешната медици

МЗ сключва договор за 280 линейки, обяви поръчка за още 120

14 October 2018 09:00

Пред сключване на договор за доставка на 280 линейки е здравното министерство (МЗ). Справка в сайта му сочи, че е финализирана процедурата по избор на изпълнител за две от четирите обособени позиции, с които се целеше осигуряване на 400 нови медицински автомобила. Средствата на обща стойност 48 671 650 лева без ДДС са от Оперативна програма "Региони в растеж" по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", а линейките са предназначени за центровете

Спешна помощ - София получи дарение от 5 модерни апарата за измерване на кръвно

28 September 2018 22:35

Утре е Световен ден на сърцето. По този повод Центърът за спешна медицинска помощ в София получи дарение от пет свръхмодерни апарата за измерване на кръвно налягане от "Национална мрежа сърце за сърце".

Обажданията на тел. 112 ще стигат по-бързо до линейките

27 September 2018 14:08

С промяна в работата на спешния телефон 112 спешните обаждания ще стигат вече до операторите в "Спешна помощ" за около 10-15 секунди, а не както досега за 2-3 минути, споделиха от "Дарик", позовавайки се на БТА. Информацията разкри заместник-здравният министър Бойко Пенков. Той обясни, че това ще се случи паралелно с въвеждането на нов хардуер в спешния телефон, който ще позволи да бъдат приемани до 3000 обаждания от един пост. Освен това към системата за линейките ще бъдат интегрирани и спешните приемни отделения на големите болници. Така екипът на "Спешна помощ" на място ще подава информация през системата към конкретно спешно отделение, за да е ясно какъв пациент ще бъде докаран. Сега няма такава възможност. По повод 10-годишнината от създаването на тел. 112 у нас, сегашният му директор Цветомир Цеков обясни, че се работи над създаването на изцяло нова платформа, чрез която сигналите да бъдат подавани дори като видео. Освен това се очаква да заработи и приложение, което ще позволи на хора с увреден слух и зрение също да подават сигнали. За десет години на тел 112 са приети над 44 милиона обаждания, като пикът е бил през 2012 година. В същото време борят на фалшивите обаждания намалява плавно с годините, а обратнопропорционално - реалните обаждания с искания за помощ растат като вече са над 53 на сто. На ден всеки оператор приема около 200 обаждания.