Образование и семейство

08 декември 2018 10:00

Пловдивски ученици с медали от световно по математика

Ученици от СУ "Свети Патриарх Евтимий" в Пловдив се завърнаха със спечелени сребърни и бронзови медали от деветото Световно отборно първенство по математика в Пекин, Китай, съобщи за БТА техният ръководител Валя Георгиева. Тя поясни, че нейни възпита...

източник: 24novini.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Български ученици наградени в Брюксел от световни компании

10 February 2019 12:49

Младежи от няколко европейски държави бяха провокирани да тестват знанията си и да изследват Космоса

Ученичка от Хасково с евронаграда за най-добър млад преводач в България

04 February 2019 18:13

Йоана Георгиева е българският победител в тазгодишното 12-о издание на конкурса по превод Juvenes Translatores („Млади преводачи“) на Еврокомисията. Новината бе съобщена от централата на ЕК в Брюксел. За първи път наградата отива в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в Хасково. Друга ученичка от същата гимназия - Мария Кахчиева, печели едно от общо шестте специални отличия за български преводи с много високо качество. Със своя превод от немски на български език Йоана Георгиева е изпреварила 79 свои връстници от общо 17 средни училища в България. Тя е един от 28-те победители - по един от всяка държава членка на ЕС. Носителите на наградите за млад преводач ще бъдат поканени в Брюксел, за да си ги получат и да се срещнат с професионалните преводачи от ЕК. Последното издание на конкурса Juvenes Translatores се проведе на 22 ноември 2018 г. едновременно в 751 училища в цяла Европа и бе посветено на темата „Европейска година на културното наследство“. В България участваха 17 средни училища с общо 80 ученици. Право да участват имаха родените през 2001 г. Целта на конкурса е да популяризира чуждоезиковото обучение в училищата и да запознае младите хора с работата на преводача. В конкурса могат да участват ученици на възраст 17 години, като той се провежда по едно и също време във всички избрани за участие средни училища в ЕС.

Осма годишна среща на олимпийските отбори по природни науки

19 December 2018 20:42

От началото на годината български ученици са спечелили 72 медала от международни олимпиади по математика, физика, химия, биология и астрофизика. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Отличниците се събраха на осмата поредна годишна среща на олимпийските отбори по природни науки. За да ги поздрави дойде президентът Румен Радев, а от образователното министерство обещаха догодина да дават повече средства за олимпиади.

11-годишен кюстендилец спечели международна награда

10 December 2018 11:51

11-годишният Георги Д. Иванов е носител на Първа награда в Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. На тържествена церемония в Националния дворец на децата, в края на миналата седмица, бяха наградени най-добрите творби и техните автори. Международният конкурс за детска рисунка “С очите си видях бедата” се провежда с подкрепата на Секретариата на Откритото частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа (EUR-OPA).

Във Варна наградиха победителите в конкурс за Христо Ботев

03 December 2018 13:22

В състезанието участват 55 училища от 49 града от цялата страна, представени са над 250 проекта в четири категории

86 медала за нашите математици на Световния отборен шампионат във Варна

24 November 2018 22:18

Отлично представяне на българските математици на Световния отборен шампионат, който се проведе във Варна. Нашите ученици спечелиха общо 86 медала, от които 17 златни, 40 сребърни и 29 бронзови.

Над 1500 ученици участваха в конкурса "Национален парк Рила - познат и непознат"

24 November 2018 10:23

Над 1500 ученици от цялата страна се включиха в десетото издание на конкурса "Национален парк Рила - познат и непознат". Чрез рисунки, фотографии, макети и облекла изработени от естествени материали, децата показаха своето виждане за опазването на околната среда и красотата на природата.Вижте и още във видеото.

Съюзът на математиците в Плевен организира състезания за ученици в навечерието на Коледа

22 November 2018 12:29

Две сериозни проверки на знанията на учениците в Плевен организира в началото на декември местната секция на Съюза на математиците в България /СМБ/. Първата е турнир на името на академик Иван Салабашев. Ще бъде за ученици от 1 до 12 клас и ще се проведе на 1 декември от 10,00 ч. в плевенската Математическа гимназия „Гео Милев“. Таксата за участие е 8 лв. Класирането ще бъде обявено в петдневен срок на сайта на СМБ – Плевен. Второто математическо състезание е обявен

Във Варна започва Световният математически шампионат

21 November 2018 14:41

Участие ще вземат 390 ученици от Европа, Америка, Африка, Азия и Австралия, сред които и 18 ученици от варненската Математическа гимназия - в трите възрастови групи

Българчета спечелиха 5 медала на олимпиада по астрономия и астрофизика в Китай

13 November 2018 16:49

Учениците участваха в надпревара със състезатели от 50 държави