Здраве

15 декември 2018 00:01

Откриха връзката между липсата на сън и рака

Ген допринася за развитието на заболявания при нарушен режим...

източник: life.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

От 1980 г. насам: троен скок на злокачествените образувания у българите

25 June 2019 08:30

Данните са на Националния център по обществено здраве и анализи

Как да се храним, за да спим добре

31 May 2019 11:17

Ползите за здравето от добрия сън са всеизвестни. Качествената почивка през нощта не само подобрява настроението, но и предпазва от стрес и редица заболявания, сред които болести на сърцето и диабет. Повечето хора се нуждаят от около осем часа качествен сън, за да функционират правилно, но често не успяват да си го набавят. Британски диетолог препоръчва няколко лесни промени в начина на хранене, които могат да осигурят добра отмора през нощта, пише в. "Дейли експрес", цитиран от БТА.  Според Роб Хобсън първото нещо, за което хората трябва да помислят, е хигиената на съня.  "Ако искате да спите добре нощем, трябва да се придържате към определени ритуали. Редица фактори влияят върху качествената почивка - температурата в спалнята, удобството на леглото, чистотата на завивките, упражненията, взимането на душ преди сън. Имайки предвид всички тези фактори, си създайте полезни навици, които ще ви помогнат да спите по-добре", споделя диетологът.  Роб Хобсън препоръчва и няколко лесни промени в начина на хранене, които допринасят за качествена отмора през нощта:   Избягването на стимуланти преди лягане   Ако сте особено чувствителни към кофеина, от средата на следобеда се въздържайте от напитки, които го съдържат, съветва Хобсън.  Алкохолът се явява "нож с две остриета" - от една страна прави хората сънливи, но от друга "разпокъсва" съня.  "Ако сте прекалили с алкохола преди лягане, има голяма вероятност през нощта да се будите често - заради обезводняване или за да посетите тоалетната. Поради тази причина е важно да сведете алкохола преди сън до минимум или да се опитате да се въздържате", обяснява Хобсън.    Хормони на съня   Основният хормон, който отговаря за съня и регулира циклите му, е мелатонинът. Важна роля за производството на хормона на съня играе аминокиселината триптофан, която може да се набави от продукти като пилешко месо, банани, ядки, тофу. За усвояването й е необходимо съдържащите я храни да се комбинират с въглехидрати - например сандвич с пуешко.    Минерали   Особено важни за съня са минералите магнезий и калций, отбелязва Хобсън. "Тези два минерала също играят роля в производството на хормона мелатонин. Магнезий можете да си набавите от зелени зеленчуци, ядки и семена, а калций - от млечни продукти. Ако се въздържате от консумацията им, добър източник на калций са също тъмнозелените зеленчуци и варивата".    Мазни риби   Консумацията на мазни риби се свързва с редица ползи за здравето. Те са отличен източник на витамин В6, който също участва в производството на хормона на съня мелатонин.    Начинът на хранене преди лягане   От значение за добрия нощен сън е начинът, по който хората се хранят, преди да си легнат, обяснява диетологът.  "Ако сте склонни към киселини или други стомашни проблеми, не трябва да се храните бързо преди сън или да консумирате пикантни ястия, защото вероятността те да попречат на добрия ви нощен сън е голяма", казва Хобсън.

По-малко мазнини и повече плодове намаляват риска от рак на гърдата

17 May 2019 09:39

Мащабно изследване е обхванало 49 000 жени

Увеличават се болните от рак на кожата

29 April 2019 12:46

Зачестяват случаите на рак на кожата, предупреждават дерматолози. Ако преди години заболяването се е срещало сравнително рядко, то сега случаите се увеличават по-бързо от всеки друг вид рак. Само в Америка всяка година има над 3 млн. нови случая. Кои са причините за опасното заболяване и как да се предпазим - вижте в репортажа на Зоя Велинова.

Проф. Цоневска: Очакваме спешна доставка на изотопа за онкоболни

25 April 2019 08:02

Важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопът технеций, липса у нас от средата на април. Здравното министерство препоръча пренасочване на пациентите към алтернативно изследване с петскенер. На места пациентите обаче предпочитат да изчакат нова доставка, а надзорът на НЗОК обеща на 8 май да гласува допълнителни средства за липсващия изотоп. Ще бъде ли решен проблемът и колко дълго трябва да чакат онкоболните - гост по темата в Сутрешния блок на БНТ1 беше проф. Антония Цоневска – началник на Клиника по Нуклеарна медицина, Аджибадем Сити клиник, болница Токуда.

Какви мерки се взимат за липсващия изтоп за диагностика на онкоболни?

24 April 2019 18:33

От средата на април липсва важен препарат за диагностика на болни от рак - изотопа технеций. Здравното министерство препоръча пренасочване на пациентите към алтернативно изследване с петскенер. Не за всички онкоболни обаче, петскенерът е подходящ заместител, предупреждават лекари. Освен технеций, липсва и още един препарат - радиоактивния йод, който е единствен метод за диагностика и лечение на карцином на щитовидната жлеза. За това съобщиха от Специализираната онкоболница в столицата.

Бойко Пенков: Липсва важно лекарство за борба с рака

23 April 2019 08:15

Дали сме си срок в рамките на три-три и половина месеца, за да възстановим доставките, категоричен е той

МЗ: Частна фирма остави България без маркери за ракови метастази

22 April 2019 21:44

Пациентите със съмнения за метастази, ще трябва да бъдат изследвани с ПЕТ скенер или ЯМР

Как държавата може да помогне на пациенти с рак

19 April 2019 08:15

Достиженията и възможностите за лечение, нагласите в обществото, ролята на медиите и актуални проблеми, с които се сблъскват пациентите с онкологични заболявания, бяха обсъдени на дискусия под надслов „Актуално за хематологията“. Форумът се организира от Медицинския университет в Пловдив и Университетската болница „Свети Георги“, в партньорство със сдружение „Спри рака“ и медийната подкрепа на БНТ.

Антибиотик помага при рак на гърдата в напреднал стадий  

29 March 2019 14:56

"Антибиотикът забавя сериозно растежа на тумора и метастазите", казват лекарите в Женева