Образование и семейство

03 януари 2019 12:30

Деца от Русе получиха уроци по роботика и програмиране

Успешно приключи проект „Игра на кодове” – лекции по програмиране и кодиране за деца на сдружение „Европейски инициативи без граници“. Проектът е финансиран по програма „Знание и растеж“, осъществявана от Фон...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Деца засадиха цветя във формата на антична мозайка в Сандански

20 April 2019 08:46

За първия празник на цветята в Сандански, който ще продължи до неделя, деца от различни училища в курортния град засадиха цветя във формата на антична мозайка. От археологическия музей в града раздадоха на ученици над 200 бегонии, които да засадят на специално определено в парка на музея място.

Започна националният ученически конкурс „За хляба наш..." в Благоевград

20 April 2019 08:35

В тазгодишното издание ще се включат повече от 1000 деца от цялата страна. Те ще представят пътя на хляба от нивата до трапезата чрез своите рисунки, макети и ръчно направени обредни хлябове. Целта на празника е подрастващите да се запознаят с начините на производство на хляб и с българските традиции, свързани с хляба и хлебните продукти.

В Благоевград организират безплатни занимания за учениците през ваканцията

03 April 2019 09:13

Община Благоевград и спортните клубове в града предоставят безплатни занимания за учениците през априлската ваканция. Всеки ден, в различни часове, децата могат да тренират любимите си спортни занимания, под ръководството на лицензирани специлисти.

Ученици от столични училища се срещнаха с крачещия робот "Голямата стъпка"

02 April 2019 21:10

По време на пролетната ваканция ученици от столични училища се срещнаха с крачещия робот "Голямата стъпка". Той е рожба на Института по роботика към БАН, патентован е, и най- голямото му достойнство е, че може да преодолява препятствия и дори да изкачва стълби. "Голямата стъпка " помага на деца със затруднения в обучението, а на по-големите ученици- да програмират.

Съпруг на парализирана жена създаде уникален робот-помощник (снимки)

28 March 2019 21:05

С помощта на OMNIBOT жената може без чужда помощ да стане от инвалидната количка

Роботи паркират коли в Лион (ВИДЕО)

18 March 2019 11:12

Роботи ще паркират колите на пътниците на летището в Лион, Франция, разказва The Verge. Френската компания Stanley Robotics тества на аеропорта робота Stan, който паркира и подрежда колите на пристигащите на летището далеч по-ефективно. Stan първо получава данни по мобилно приложение - марката и модела на колата, както и в кой от специалните гаражи на главния паркинг е оставена. След това отива и я повдига на своята специална платформа, като я отвежда при останалите МПС. Преди собственикът на автомобила да се върне за колата си, тя вече го чака в същия гараж. Основното предимство на Stan е в неговата прецизност - той паркира колите много по-ефективно и те заемат много по-малко място. Според компанията на една и съща площ Stan разполага 50% повече коли, отколкото човешките шофьори. Четири робота могат да обслужват до 200 автомобила дневно, твърдят от Stanley Robotics. До момента системата е тествана още в Дюселдорф и Париж, до края на годината ще бъде приложена и на "Гетуик", Лондон. Ето и как Stan си върши работата:  

Цифровото общество и младите - дискусия с еврокомисаря Мария Габриел

18 March 2019 06:24

Дискусия за мястото на младите хора в Европа и възможностите, които ни дават цифровите технологии ще се проведе днес в столичното 18-то училище.

11-годишно момче стана най-младият студент в България (ВИДЕО)

16 March 2019 10:50

Петокласникът Димитър Самаров от Асеновград влезе в университет за програмисти

БНТ подкрепи споразумението за защита на децата в медиите

15 March 2019 13:04

Българската национална телевизия, заедно с БНР и Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори, представлява медийния сектор в подписаното със Съвета за електронни медии и Държавната агенция за закрила на детето споразумение, което регламентира защитата на подрастващите от неблагоприятно съдържание.

Ученици разработват приложение за стажове и работа

10 March 2019 09:05

Ученици от Софийската математическа гимназия подготвят стажантска платформа за свързване на млади хора, които търсят работен стаж в бизнеса. Те са се насочили към електро и IT индустрията.