Християнство

09 януари 2019 20:35

Папа Франциск изпрати свой представител в Тайван

Тайванското правителство приветства скорошното назначаване на специален пратеник на папа Франциск в Тайван преди Четвъртия национален католически конгрес в Република Китай, който ще се проведе на 1 март тази година. Папа Франциск назначи кардинал Фе...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Папа Франциск прие поканата за посещение на Тайван

17 October 2018 20:26

Папа Франциск откликна положително на поканата за посещение в Република Китай, заяви вицепрезидента на страната Чен Чиен-джен след завръщането си от Ватикана. Поводът за неговата визита на Светия престол бе церемонията по канонизация на папа Павел VI, състояла се на 14 октомври. По време на срещата си с папата Чен отправи покана към него от името на президента на Тайван Цай Ин-уен да посети страната през идната година по време на планираното пътуване до Япония. След завръщането си, Чен сподели пред репортери, които го посрещнаха на международното летище в Таоюан, че поканата е получила „сърдечен и приятелски отговор“. Във Ватикана тайванският вицепрезидент се срещна и с делегати от други държави и проведе дискусии с високопоставени лица по теми, свързани с хуманитарни и благотворителни програми, насърчавани съвместно от Тайван и Светия престол през последните години. От Ватикана изразиха благодарност за приноса и усилията на Тайван и отбелязаха, че страната е „важен партньор“. На свой ред Чен е дал дума, че Република Китай ще продължава да изпълнява ролята си на незаменим партньор на Светия престол и други държави, що се отнася до насърчаването на релизигозната свобода и световния мир, и все така непреклонно ще отстоява универсалните ценности като демокрацията, свободата и правата на човека. От встъпването си в длъжност през 2016 г. Чен Чиен-джен за втори път посещава Ватикана, за да присъства на церемония по канонизация. Последната му визита се състоя само няколко седмици след подписване на историческо по своята същност временно споразумение за назначаване на епископи в Китай. Подписването се състоя на 22 септември и породи съмнение, че е възможно Светият престол да смени дипломатическия си курс и да предпочете Континентален Китай за свой съюзник, прекъсвайки връзките си с Тайван.

Тайван покани папа Франциск на посещение

15 October 2018 12:33

Тайван е поканил папа Франциск на посещение, съобщи президентът Цай Ингвен, цитирана от Reuters. Агенцията отбелязва, че новината идва броени седмици след като Ватикана постигна ключово споразумение за назначаването на епископи с Китай, който твърди, че остров Тайван е част от неговата територия. Договорът дава на Светия престол, последния дипломатически съюзник на Тайван в Европа, последната дума за тези назначения в Китай - нещо, към което Римокатолическата църква отдавна се стреми. Иначе и Ватикана, и Китай наричат споразумението "временно", а запознати източници казаха, че някои ключови въпроси остават нерешени. Вицепрезидентът на Тайван Чен Чинджен вече се срещна с папата и го покани на посещение. В отговор светият отец казал, че ще се моли за Тайван, съобщиха от тайванското президентство. Засега не е посочена конкретна дата за посещение. Чен подчерта временния характер на споразумението, сключено между Ватикана и Китай, като каза, че то не включва "дипломатически елемент", нито засяга приятелството между Тайван и Ватикана, се казва в съобщението. Тайванският президент Цай Ингвен благодари на папата за благословията. "Ще предприемем активни и конкретни действия, за да подкрепил папата и да отправим нашите общи ценности за свобода, справедливост, мир и отговорност до всички кътчета на света", написа тя в социалните мрежи. Макар Ватикана да казва, че сключеното на 22 септември споразумение не е политическо, някои тайвански представители са опасяват, че то може да е подготовка за установяване на дипломатически връзки с Китай. Тайван редовно обвинява Китай, който смята острова за отцепническа провинция и не изключва употребата на сила, за да я върне в лоното си, че използва доларова дипломация и тормоз, за да накара съюзниците му да се отдръпнат - нещо, което Пекин отрича. Тази година бившите съюзници на Тайван Салвадор, Буркина Фасо и Доминиканската република прекъснаха дипломатическите си отношения с Тайпе в полза на Пекин. Така островът остана с едва 17 официални съюзници, повечето от които слабо развити държави в Централна Америка и Тихоокеанския регион. Като първи знак за затопляне на отношенията след споразумението, подготвяно повече от 10 години, на 1 октомври Светият престол за пръв път каза, че Пекин ще позволи на китайски епископи да присъстват на важна среща във Ватикана. Въпросният синод започна на 3 октомври и ще продължи до 28-и.