Здраве

11 януари 2019 08:37

​Проблемите на Спешната помощ у нас - говорят специалистите

Липсата на кадри, лошите условия на труд, недостатъчния брой линейки, както и проблемът с безопасността на лекарите в Спешната помощ у нас, остават основните проблеми в системата. Това коментираха в Сутрешния блок адвокатът по медицинско право Мария ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Всички линейки в "Спешна помощ"-Варна са амортизирани

11 January 2019 16:50

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ във Варна, д-р Мая Рашева, сподели, че всички линейки, с които разполагат в звеното, са амортизирани. Рашева сподели пред "Фокус", че спешният център разполага с 30 санитарни автомобила, но очакванията са те да бъдат подменени изцяло от Министерството на здравеопазването. „Санитарните автомобили са фактор, който влияе пряко върху нашата основна дейност по оказване на спешна медицинска помощ. От тяхното състояние зависи качеството на оказваната услуга“, коментира д-р Рашева. По думите ѝ наличните линейки са с пропътувани над 1 млн. километра годишно. „Единственият начин да се реши проблемът е замяната с нови санитарни автомобили. Но на този етап нашата единствена алтернатива е да ги ремонтираме. Очакванията ни са големи и се надяваме, след като е приключила процедурата по обществена поръчка и е подписан договор от страна на Министерството на здравеопазването, първите доставки да се осъществят поне до средата на годината“, обясни още Рашева.

Здравният министър разпореди проверка на Спешна помощ-София заради починало дете

09 January 2019 18:53

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил проверка на действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София по повод на починало дете по-рано днес.

Напрежение пред поликлиниката в „Ботунец” след смъртта на дете

09 January 2019 17:38

Наложи се да помолим полицията за помощ и тя организира кордон около филиала, защото имаше агресивно поведение, обясни говорителят на Центъра за спешна медицинска помощ – София Катя Сунгарска

България получи първите две линейки по мащабен проект

20 December 2018 14:28

На официална церемония в София бяха приети първите две от общо 400 очаквани линейки, закупени с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие. Санитарните автомобили са оборудвани с модерни средства за комуникация и животоспасяващи устройства, които да позволят бързо и ефективно оказване на помощ, особено в по-отдалечените райони и сред най-уязвимите групи пациенти. Церемонията по приемането на линейките се състоя в присъствието на ръководителя на Представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и зам.-министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. "Днес за пореден път виждаме, че Европейският съюз не говори, а действа и дава резултати. Всяко една стотинка от европейския бюджет отива в полза на гражданите – а в този случай, за гарантиране на по-качествени здравни услуги. Разбира се, модерното медицинско оборудване е важно за България, но искам специално да спомена, че още по-важни са хората в системата на здравеопазването. Надявам се, благодарение на тази солидарност и финансова подкрепа от Европа, българските медици да бъдат улеснени в изпълнението на тяхната отговорна мисия да бдят над нашето здраве", каза Огнян Златев. Линейките са само малка част от новия мащабен проект на стойност 71 милиона евро, одобрен от Комисията, за подобряването на оборудването, ефективността и достъпността на спешните здравни услуги в България. В рамките на проекта всички 237 звена на спешната помощ в цялата страна ще могат да подобрят състоянието на спешните си отделения и да ги снабдят с най-съвременна медицинска техника.

ЕС дава 71 млн. евро на „Бърза помощ“ у нас

12 December 2018 14:06

Европейската комисия (ЕК) ще отпусне 71 млн. евро от кохезионния фонд на ЕС за подобряване на оборудването, ефективността и достъпността на спешните здравни услуги в България, съобщиха от институцията в сряда. В рамките на проекта всички 237 звена на „Бърза помощ“ у нас ще могат да подобрят състоянието на спешните си отделения и да ги снабдят с най-съвременно медицинско оборудване. За 211 000 българи няма бърза помощ ЕС ще съфинансира и купуването на 400 нови линейки, оборудвани с модерни средства за комуникация и животоспасяващи устройства. Тези линейки ще позволят бързо и ефективно оказване на помощ, особено в по-отдалечените райони и сред най-уязвимите групи от пациенти. „Този проект е нагледно доказателство за практическата полза от кохезионната политика като средство за осигуряване на по-добра защита за нашите граждани“, заяви еврокомисарката по въпросите на регионалната политика Корина Крецу. Проектът ще подобри и условията на работа на медицинския персонал.

Шофьори на линейки получиха дипломи за парамедици

06 December 2018 20:58

53-ма шофьори от Центъра за спешна помощ в София получиха дипломи за парамедици. Освен да карат линейка, те вече имат право да помагат на лекарите при оказване на спешна помощ.

Откриха открадната линейка

05 December 2018 20:25

Открадната линейка от частна болница в София беше открита изоставена. Болничната кола е била задигната в нощта срещу понеделник, съобщи бТВ. Линейката на частната хематологична болница е била паркирана на улицата в столичния квартал „Обеля”. Сутринта в понеделник шофьорът не я открива на мястото и подава сигнал в полицията. Два дни по-късно униформени откриват колата, изоставена на паркинг до блок 33, в квартал „Свобода”. Това не е първи случай на кражба на кола на частна болница. През април, линейка на частно здравно заведение в Пловдив, също беше задигната, а часове по-късно открита в София.

Обновяват с 280 линейки амортизирания автопарк на спешната помощ

19 November 2018 10:30

Първите 280 нови линейки за нуждите на спешната помощ у нас трябва да бъдат доставени в следващите три години. Това заяви министърът на здравеопазването на Кирил Ананиев след подписването на двата договора за доставка на нови линейки, предаде БГНЕС. От думите на Ананиев стана ясно, че в момента в системата на спешната помощ има 651 линейки, като при направения преглед на тяхното техническо състояние се е установило, че по-голямата част от тях са доста амортизирани. Целта е 2/3 от парка да бъде

До дни подписват договора за новите линейки

16 November 2018 20:04

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и изпълнителният директор на "София Франс Ауто" АД Стоян Желев ще подпишат договори за доставка на линейки в изпълнение на инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ. Това съобщиха от пресслужбата на министерството на здравеопазването. Документът ще бъде подписан на 19 ноември. На церемонията ще присъства и министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. След провеждане на процедура по реда на ЗОП фирмата "София Франс Ауто" АД е определена за изпълнител на обществената поръчка за доставка на линейки по двете обособени позиции. Договорите ще бъдат два - за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на 95 броя линейки тип С, с включено медицинско оборудване и медицинска апаратура, и за доставка, гаранционно и сервизно обслужване на 185 броя линейки тип В, с включено медицинско оборудване и медицинска апаратура. Общата стойност на двата договора е 38 300 640. 00 лв. с ДДС. Закупуването на медицинските превозни средства е в изпълнение на Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по проект "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ" и се осъществява с финансовата подкрепа на ОП "Региони в растеж" 2014-2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 163 897 815.62 лв. Срокът за изпълнението на дейностите по проекта е до 23 октомври 2021 г.

Линейка спряна заради кортеж в центъра на Варна

05 November 2018 21:15

Случката е запечатана от очевидец в любителски видеоклип. Има ли нарушение?