Култура

11 януари 2019 07:31

Започва програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"

Стартира програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Изложби в Градската художествена галерия в Пловдив и в Тютюневите складове, концерти, изпълнения на живо и уъркшопи са само част от началото на програмата. Кулминацията е утре. ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Прокуратурата разследва откриването в Пловдив

16 January 2019 15:31

Окръжната прокуратура се самосезира във връзка с разходването на средствата за церемонията по откриване на инициативата „Европейска столица на културата  Пловдив 2019“.  Гледах Пловдив... Аз тази сцена съм я наемал за 681 000 лв. (ДОПЪЛНЕНА) Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура ­Пловдив, цитирани от агенция "Фокус". След множество публикации и коментари в различни медии Окръжна прокуратура Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление,  свързано с разходването на средства за откриването на инициативата „Европейска столица на културата - Пловдив 2019“ на 12 януари 2019 г.  Възложена е проверка на сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР ­Пловдив, като е определен 30­-дневен срок за приключването ѝ. 

„Пловдив 2019“ срещу Слави Трифонов: Сцената струва 220 000 лв., а не 2 млн. лв.

14 January 2019 20:53

Фондация „Пловдив 2019“ излезе на фейсбук страницата си със становище относно "подвеждащи публикации в социалните мрежи за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата". В него се казва: В отговор на изказване на Слави Т. Трифонов на официалната му фейсбук страница, касаещо сцената на спектакъла за откриването на Европейска столица на културата, предоставяме следната информация: 1. Изпълнител на откриващото събитие на „Пловдив 2019“ е германската компания за изпълнителски изкуства phase7, спечелила публичен конкурс за артистична концепция за събитието. 2. Сцената под формата на кула е специално конструирана за големия откриващ спектакъл в Пловдив по проект на phase7. Такова съоръжение никога до момента не е било правено в България, както и подобен по мащабите си спектакъл. 3. Изпълнител конкретно на конструкцията на сцената е швейцарската компания Nussli Group, която строи конструкции и скелета по цял свят. Екип на компанията пътува специално с предварително проектираната конструкция и се грижи за монтажа и демонтажа й на място. 4. Конкретната сцена не е наемно съоръжение, което да се преотдава с пакет от оборудване. Оборудването е съобразено с концепцията на спектакъла, разработена от Свен Сьорен Байер – Артистичен директор на phase7. 5. Техническото обезпечаване на спектакъла е дело на българската компания „Жокер медия“, която е подизпълнител на phase7 и за подиумите към сцената. 6. Както е обявено и на сайта на фондация „Пловдив 2019“, цената на сцената с прилежащите ѝ подиуми e 219 053 лева без ДДС. 7. Цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС. Според изискванията на българското законодателство тези данни са публични и налични на уеб страницата на фондация „Пловдив 2019“, както и целия бюджет на откриващото събитие.

Силви Вартан: Пловдив е красив и чаровен

13 January 2019 22:00

Обичаната френска певица с български корени Силви Вартан изпрати видеопослание за Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Чрез негово превъзходителство Ангел Чолаков - Извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република, изпълнителката се свърза с председателя на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ и кмет на града Иван Тотев. В обръщението Вартан казва: „С огромна гордост научих, че Пловдив е избран за Европейска столица на културата за 2019 година. Напълно заслужено, между впрочем, защото градът е много красив и изпълнен с чар. Освен това е един от най-старите градове в Европа, в който културата и историята се преплитат от векове. Пресича го най-дългата река на Балканския полуостров, вашата река, моята река – Марица, която за всички нас е символ на свободата“. Силви Вартан допълва още, че се е запознала с всички дейности от програмата за следващите месеци и признава, че е впечатлена. „Днес трябва да сме щастливи и да се гордеем, че в България имаме всички тези съкровища. Желая ви добра и щастлива година, изпълнена с успехи! И се надявам да се видим скоро в нашия любим Пловдив“, завършва певицата.

50 000 души участваха заедно в откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

13 January 2019 17:36

Официалната церемония за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 привлече вниманието на милиони телевизионни и онлайн зрители и многохилядна публика наблюдава мултикултурния спектакъл „Ние сме всички цветове“. Над 50 хиляди души присъстваха в централната градска част по време на откриването, а по предварителни данни, над половин милион телевизионни зрители са наблюдавали директното излъчване. Десетки хиляди са и тези, които са гледали събитието онлайн в

Богатата програма в европейската столица на културата Пловдив продължава и днес

13 January 2019 08:35

Пловдив вече е европейска столица на културата. Хиляди се събраха снощи, за да видят на живо официалното откриване. 1500 артисти се качиха на 30-метровата сцена-кула, за да се включат в мащабния спектакъл "Ние сме всички цветове".Какви събития са включени в програмата днес - вижте повече от прякото включване на Николай Райшинов.

Пловдив стана Европейска столица на културата

12 January 2019 18:00

Днес, 12 януари, точно в 19:00 часа стартира спектакълът "Ние сме всички цветове", с който официално ще се открие Пловдив – Европейска столица на културата 2019. FB_VIDEO Шоуто стана възможно благодарение на артистичния директор и основател на "Phase7" Свен Сьорен Байер, чиято цел е да предостави на зрителите незабравимо преживяване. Сцената имаше капацитет да побере едновременно 1500 участници и да предостави на всички зрители добра видимост към зрелищния спектак

Кметът на Пловдив Иван Тотев: В предстартова треска сме за откриването довечера

12 January 2019 10:54

От днес Пловдив става европейска столица на културата. Общо 360 са събитията, които ще се случват в града през цялата 2019 г. Откриването е тази вечер, а специално за церемонията беше построена 30-метрова кула. На сцената ще се изявяват кукери, актьори, танцьори, а гостите ще чуят и космическия глас на голямата народна певица Валя Балканска. От 19 ч събитието ще се предава и на живо в ефира на БНТ1.

Пловдив вече е "Европейска столица на културата"

12 January 2019 09:06

От днес Пловдив е Европейска столица на културата. Очаква се хиляди гости да посетят града, по програма в следващите два дни ще има десетки събития. Официални гости на събитието ще бъдат председателят на парламента Цвета Караянчева, еврокомисарят Мария Габриел, вицепрезидентът Илияна Йотова, министри. Подготовката около организацията на тези събития преминаха през поредица от скандали, в ключително и признанието, че общината не е приключила с ремонтите в центъра на града. Пред бТВ днес кметът Иван Тотев заяви, че е очаквал повече подкрепа от министъра на културата Боил Банов, но не я е получил в пълна степен.  Днес културната програма ще започне с изпълнения на етноформация Жарава и проект "Българи", читалища от цяла Южна България ще представят шарена плетеница от танци и музика, пресъздаваща богатството на българския фолклор. По повод 30-годишнината от падането на Берлинската стена в Пловдив гостува единствената пътуваща колекция от оригинални фрагменти от стената, станала поле за изява на много улични артисти от 80-те до днес. Кулминацията на откриването ще бъде довечера, когато ще бъде представен спектакълът "Ние сме всички цветове". В него ще се включат 1500 участници от България и чужбина. На 30-метровата сцена-кула те ще пресъздадат мащабна цветна метафора на основните тематични акценти, засегнати в програмата на "Пловдив 2019". Събитията ще са придружени от засилени мерки за сигурност. Движението за автомобили в центъра на Пловдив е спряно, паркирането е забранено. 

Отмениха забраната живеещите до сцената в Пловдив да отварят прозорците си

10 January 2019 20:27

Отменя се забраната за пловдивчани, живеещи в сградите на бул. "Цар Борис III Обединител", да отворят вратите и прозорците на домовете си, които гледат към булеварда и да снимат от тях по време на откриването на Пловдив Европейска столица на културата 2019. Това съобщи директорът на полицията в Пловдив.

Авторитетни европейски издания отново поставиха Пловдив сред топ дестинациите в света

09 January 2019 15:20

Само три дни преди официалното откриване на Европейска столица на културата, за пореден път Пловдив попадна във фокуса на вниманието на престижни международни медии.  Британският The Guardian и австрийският Kurier.at: News публикуваха днес обширни статии за града под тепетата. Както и други подобни авторитетни издания, The Guardian рекламира града като една от най-добрите туристически дестинации за 2019-та в контекста на Европейска столица на културата. Класацията включва разнообразн