Култура

11 януари 2019 07:31

Започва програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"

Стартира програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Изложби в Градската художествена галерия в Пловдив и в Тютюневите складове, концерти, изпълнения на живо и уъркшопи са само част от началото на програмата. Кулминацията е утре. ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Нюанси от Матера на изложба в Пловдив

09 March 2019 09:09

Увеличава се интересът на италианските туристи и предприемачи към България, след като Пловдив стана Европейска столица на културата. Това стана ясно по време на откриването на изложба, представяща съхраненото минало на град Матера - другата столица на културата за 2019 година.

Милчо Левиев се отказва да бъде почетен гражданин на Пловдив

07 March 2019 16:48

Известният джазмен Милчо Левиев се отказа публично от званието си „Почетен гражданин на Пловдив“. В писмо до кмета Иван Тотев и "всички, до които това писмо се отнася", световноизвестният музикант изразява обидата си от общинската администрация, съобщи БНР.   "След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“, пише Левиев.  Милчо Левиев - 60 години в джаза Джазменът е бил обиден и за това, че не е бил поканен на церемонията по откриването на домакинството на Пловдив за Европейска столица на културата. А в същото време се е борил да защити града пред кандидатурата на София. „Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието „Почетен гражданин на Пловдив“, пише той.  Ето и пълния текст на писмото на джазмена: "Предполагам знаете, че съм отдавна удостоен от Община Пловдив като Почетен Гражданин на този Град, където съм роден и образован. След избирането на града за Европейска Културна Столица за 2019 г. същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено. Още преди години подкрепих Пловдивската кандитатура за Културна Столица в борбата със София, за което си спечелих враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж. Впоследствие всички проекти за София, които представи екипа ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени. Чух и гледах редица интервюта, включително Вашето и на директорката на INTERNATIONAL PLOVDIV JAZZ FESTIVAL (който аз основах и ръководех под името PLOVDIV JAZZ EVENINGS). В тези интервюта дори не се спомена моето име?! Миналата година навърших 80 години и не получих нито един ред поздравление от Община Пловдив. Не бях поканен и на тържественото откриване. Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова: ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието “Почетен Гражданин на Пловдив”.

Представители на Комисията по култура към ЕП са на посещение в Пловдив

01 March 2019 21:10

Една от големите битки в новия Европейски парламент ще бъде да се увеличи финансирането за секторите култура и образование - в това са убедени представители на Комисията по култура към Европейския парламент, които са на двудневно посещение в Пловдив - Европейска столица на културата.

Безплатно приложение за събитията от Пловдив - Европейска столица на културата

16 February 2019 09:18

Безплатно мобилно приложение за интересни локации и важните събития от календара на Пловдив като Европейска столица на културата ще заработи до седмица. Създателят му е стипендиант на Гугъл от Пловдив и е подкрепен от малък екип доброволци.

Официално: Матера вече е европейска столица на културата заедно с Пловдив

19 January 2019 20:18

Тази вечер в Матера се провежда откриващата церемония на домакинството на града като културна столица на Европа. Италианският град, заедно с Пловдив, ще бъде във фокуса на най-интересните събития в областта на културата на континента през следващите 12 месеца. Спектакълът тази вечер е под името "Отворено шоу". Приветствие ще отправи президентът на страната Серджо Матарела. След концерта се очаква зрелищна заря.

След Пловдив: Италианският град Матера става Европейска столица на културата

19 January 2019 10:54

Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално европейска столица на културата за 2019 г. редом с Пловдив, където церемонията се състоя на 12 януари.

Прокуратурата разследва откриването в Пловдив

16 January 2019 15:31

Окръжната прокуратура се самосезира във връзка с разходването на средствата за церемонията по откриване на инициативата „Европейска столица на културата  Пловдив 2019“.  Гледах Пловдив... Аз тази сцена съм я наемал за 681 000 лв. (ДОПЪЛНЕНА) Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура ­Пловдив, цитирани от агенция "Фокус". След множество публикации и коментари в различни медии Окръжна прокуратура Пловдив се самосезира за евентуално извършено длъжностно престъпление,  свързано с разходването на средства за откриването на инициативата „Европейска столица на културата - Пловдив 2019“ на 12 януари 2019 г.  Възложена е проверка на сектор „Икономическа полиция“ при ОДМВР ­Пловдив, като е определен 30­-дневен срок за приключването ѝ. 

„Пловдив 2019“ срещу Слави Трифонов: Сцената струва 220 000 лв., а не 2 млн. лв.

14 January 2019 20:53

Фондация „Пловдив 2019“ излезе на фейсбук страницата си със становище относно "подвеждащи публикации в социалните мрежи за откриването на Пловдив – Европейска столица на културата". В него се казва: В отговор на изказване на Слави Т. Трифонов на официалната му фейсбук страница, касаещо сцената на спектакъла за откриването на Европейска столица на културата, предоставяме следната информация: 1. Изпълнител на откриващото събитие на „Пловдив 2019“ е германската компания за изпълнителски изкуства phase7, спечелила публичен конкурс за артистична концепция за събитието. 2. Сцената под формата на кула е специално конструирана за големия откриващ спектакъл в Пловдив по проект на phase7. Такова съоръжение никога до момента не е било правено в България, както и подобен по мащабите си спектакъл. 3. Изпълнител конкретно на конструкцията на сцената е швейцарската компания Nussli Group, която строи конструкции и скелета по цял свят. Екип на компанията пътува специално с предварително проектираната конструкция и се грижи за монтажа и демонтажа й на място. 4. Конкретната сцена не е наемно съоръжение, което да се преотдава с пакет от оборудване. Оборудването е съобразено с концепцията на спектакъла, разработена от Свен Сьорен Байер – Артистичен директор на phase7. 5. Техническото обезпечаване на спектакъла е дело на българската компания „Жокер медия“, която е подизпълнител на phase7 и за подиумите към сцената. 6. Както е обявено и на сайта на фондация „Пловдив 2019“, цената на сцената с прилежащите ѝ подиуми e 219 053 лева без ДДС. 7. Цялостното техническо обезпечаване на спектакъла, което включва озвучаване, осветление, видео оборудване, екип, е с общ бюджет 880 124 лева без ДДС. Според изискванията на българското законодателство тези данни са публични и налични на уеб страницата на фондация „Пловдив 2019“, както и целия бюджет на откриващото събитие.

Силви Вартан: Пловдив е красив и чаровен

13 January 2019 22:00

Обичаната френска певица с български корени Силви Вартан изпрати видеопослание за Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Чрез негово превъзходителство Ангел Чолаков - Извънреден и пълномощен посланик на България във Френската република, изпълнителката се свърза с председателя на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019“ и кмет на града Иван Тотев. В обръщението Вартан казва: „С огромна гордост научих, че Пловдив е избран за Европейска столица на културата за 2019 година. Напълно заслужено, между впрочем, защото градът е много красив и изпълнен с чар. Освен това е един от най-старите градове в Европа, в който културата и историята се преплитат от векове. Пресича го най-дългата река на Балканския полуостров, вашата река, моята река – Марица, която за всички нас е символ на свободата“. Силви Вартан допълва още, че се е запознала с всички дейности от програмата за следващите месеци и признава, че е впечатлена. „Днес трябва да сме щастливи и да се гордеем, че в България имаме всички тези съкровища. Желая ви добра и щастлива година, изпълнена с успехи! И се надявам да се видим скоро в нашия любим Пловдив“, завършва певицата.

50 000 души участваха заедно в откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019

13 January 2019 17:36

Официалната церемония за откриването на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 привлече вниманието на милиони телевизионни и онлайн зрители и многохилядна публика наблюдава мултикултурния спектакъл „Ние сме всички цветове“. Над 50 хиляди души присъстваха в централната градска част по време на откриването, а по предварителни данни, над половин милион телевизионни зрители са наблюдавали директното излъчване. Десетки хиляди са и тези, които са гледали събитието онлайн в