Култура

11 януари 2019 07:31

Започва програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019"

Стартира програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата 2019". Изложби в Градската художествена галерия в Пловдив и в Тютюневите складове, концерти, изпълнения на живо и уъркшопи са само част от началото на програмата. Кулминацията е утре. ...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Италиански турист протестира срещу работното време на музеите в Пловдив

09 July 2019 18:40

Група европейски туристи изразиха разочарование от посещението си в Пловдив. Италиански гражданин написа гневно писмо заради затворени в понеделник музеи и световно известни паметници на културата. Неговата критика, е че институциите в Европейската столица на културата ползват почивен ден през седмицата, когато туристическият интерес е най-голям. Позицията му беше адресирана до министрите на културата и туризма и до общинското ръководство в Пловдив.

Пари за култура отиват за улични ремонти

16 June 2019 09:37

700 000 лева бяха извадени от бюджета на общинската фондация „Пловдив - Европейска столица на културата" и бяха разпределени за други общински разходи след разгорещени дебати в градския парламент.

Фрагменти от картина на Майстора плуваха в Гребната база в Пловдив

15 June 2019 22:43

Фрагменти от емблематичната картина на Владимир Димитров-Майстора "Девойка със слънчогледи" плуваха тази вечер в Гребната база, в Пловдив.

Каназирева иска оставката на Тотев от „Пловдив 2019“ за провалите с Европейска столица на културата

08 April 2019 11:57

„Основният виновник за непрозрачното харчене на парите, за политическото подчиняване на цялата фондация и за забавянето на основните инфраструктурни проекти е на председателя на управителния съвет на „Пловдив 2019“ Иван Тотев

Нюанси от Матера на изложба в Пловдив

09 March 2019 09:09

Увеличава се интересът на италианските туристи и предприемачи към България, след като Пловдив стана Европейска столица на културата. Това стана ясно по време на откриването на изложба, представяща съхраненото минало на град Матера - другата столица на културата за 2019 година.

Милчо Левиев се отказва да бъде почетен гражданин на Пловдив

07 March 2019 16:48

Известният джазмен Милчо Левиев се отказа публично от званието си „Почетен гражданин на Пловдив“. В писмо до кмета Иван Тотев и "всички, до които това писмо се отнася", световноизвестният музикант изразява обидата си от общинската администрация, съобщи БНР.   "След избирането на Пловдив за Европейска столица на културата същата община прави всичко друго освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено“, пише Левиев.  Милчо Левиев - 60 години в джаза Джазменът е бил обиден и за това, че не е бил поканен на церемонията по откриването на домакинството на Пловдив за Европейска столица на културата. А в същото време се е борил да защити града пред кандидатурата на София. „Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на пловдивската култура, затова официално се отказвам от званието „Почетен гражданин на Пловдив“, пише той.  Ето и пълния текст на писмото на джазмена: "Предполагам знаете, че съм отдавна удостоен от Община Пловдив като Почетен Гражданин на този Град, където съм роден и образован. След избирането на града за Европейска Културна Столица за 2019 г. същата община прави всичко друго, освен да се отнася към мен почетно, камо ли почтено. Още преди години подкрепих Пловдивската кандитатура за Културна Столица в борбата със София, за което си спечелих враг в лицето на Йорданка Фандъкова (все още кмет на София) и нейния антураж. Впоследствие всички проекти за София, които представи екипа ми с мое участие, бяха с лека ръка отхвърлени. Чух и гледах редица интервюта, включително Вашето и на директорката на INTERNATIONAL PLOVDIV JAZZ FESTIVAL (който аз основах и ръководех под името PLOVDIV JAZZ EVENINGS). В тези интервюта дори не се спомена моето име?! Миналата година навърших 80 години и не получих нито един ред поздравление от Община Пловдив. Не бях поканен и на тържественото откриване. Вашето и на администрацията Ви отношение лично към мен е като към НЕпочетен гражданин. Като гражданин твърдо не одобрявам Вашата администрация и се страхувам за вредите, които тя нанася на Пловдивската култура, затова: ОФИЦИАЛНО СЕ ОТКАЗВАМ от званието “Почетен Гражданин на Пловдив”.

Представители на Комисията по култура към ЕП са на посещение в Пловдив

01 March 2019 21:10

Една от големите битки в новия Европейски парламент ще бъде да се увеличи финансирането за секторите култура и образование - в това са убедени представители на Комисията по култура към Европейския парламент, които са на двудневно посещение в Пловдив - Европейска столица на културата.

Безплатно приложение за събитията от Пловдив - Европейска столица на културата

16 February 2019 09:18

Безплатно мобилно приложение за интересни локации и важните събития от календара на Пловдив като Европейска столица на културата ще заработи до седмица. Създателят му е стипендиант на Гугъл от Пловдив и е подкрепен от малък екип доброволци.

Официално: Матера вече е европейска столица на културата заедно с Пловдив

19 January 2019 20:18

Тази вечер в Матера се провежда откриващата церемония на домакинството на града като културна столица на Европа. Италианският град, заедно с Пловдив, ще бъде във фокуса на най-интересните събития в областта на културата на континента през следващите 12 месеца. Спектакълът тази вечер е под името "Отворено шоу". Приветствие ще отправи президентът на страната Серджо Матарела. След концерта се очаква зрелищна заря.

След Пловдив: Италианският град Матера става Европейска столица на културата

19 January 2019 10:54

Южният италиански град Матера в областта Базиликата днес става официално европейска столица на културата за 2019 г. редом с Пловдив, където церемонията се състоя на 12 януари.