Регионални

11 януари 2019 10:14

Взрив на заболели от трихинелоза в Малко Търново и Крумовград, яли диви прасета

В Министерство на здравеопазването е постъпила информация за регистрирани два взрива със заболели от трихинелоза лица, съобщиха от МЗ....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

8 души с трихинелоза в Кърджали

06 February 2019 20:47

Осем души са дали положителни проби за трихинелоза в Кърджали, съобщи БНР. Проверени са общо 81 души. Припомняме, че в края на миналия месец, след като стана ясно, че по време на новогодишните празници над 100 души са консумирали заразено месо от диви прасета. Изследването е извършено в Националната лаборатория по заразни и паразитни болести. На 11 януари от Министерството на здравеопазването съобщиха, че е регистриран бум на заболели от трихинелоза лица. Първият случаи е в констатиран в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) Бургас. В землището на град Малко Търново 8 души са заболели от трихинелоза след консумация на луканки. Вторият бум на трихинелоза е регистриран в Кърджалийско. В регионалната здравна инспекция е постъпила информация от общопрактикуващ лекар от Крумовград за лица, които имат оплаквания след консумация на месо от диво прасе.

Над 100 души са яли заразено месо от глигани

22 January 2019 22:01

В Крумовград изследват над 100 души, яли заразено месо от глигани. Броят на хората, консумирали заразеното с трихинелоза месо по новогодишните празници може да се увеличи. Към тях ще бъдат включени както хора от чужбина, така и от вътрешността на страната. Изследването е в кабинетите на общопрактикуващите лекари с кръвна проба от пациента. Указанията са дадени от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). "На всеки семеен лекар е изпратено писмо, всеки семеен лекар се е подписал, че от 21 до 25 януари ще бъдат взети кръвни проби в кабинетите на семейните лекари". Това каза д-р Зия Мехмед, който е личен лекар в Крумовград, съобщи БНР. Преди две седмици го потърсил негов пациент, консумирал от заразеното месо. Веднага са назначени изследвания. Той обясни, че първо се назначават изследвания за кръвта и за черния дроб. Там пациентът и да няма някакви промени, които да ни насочат към заразяване с трихинелоза, задължително изписвам лекарства, които трябва да консумират между 5 и 7 дни. Но дали пациентът си купува лекарствата и съвестно си ги пие, това е друг проблем", казва доктор Мехмед. Трихинелозата е опасно заболяване. То засяга всички мускули в човешкото тяло, включително и сърцето, казва известният в Кърджали лекар Марин Мухтаров. "Тогава започват да се развиват симптомите на болестта, които са свързани с висока температура, болки в мускулите, отоци около очите. Заболяването протича без симптоми, но може да протече и с много сериозни симптоми и за съжаление може да завърши със смърт", обясни д-р Мухтаров. От Регионалната здравна инспекция призоваха всеки, който има макар и малки съмнения, че може би е консумирал месо, което не е сто процента сигурно, че е изследвано, да даде кръвна проба. "Тя не е скъпа, безплатна е, не е болезнена. Взема се кръв, изпраща се за изследване, за да се вземат мерки да се лекуват, ако се налага. Резултатите излизат за 2-3 дни. От днес до края на седмицата е изследването, но това не означава, че ако някой отиде следващата седмица, ще бъде върнат", каза д-р Кирчев. От въпросното месо са опитали хора от София и от чужбина. Те са издирени и уведомени да направят изследвания. Според ловци от Кърджали до този проблем нямаше да се стигне, ако в града работи специална лаборатория. Кърджалийската лаборатория не работи от година и половина, казва Васил Дончев, председател на местното ловно-рибарско дружество. Сега ловците са предприели действия за повторно акредитиране на лабораторията, което се очаква в близките месеци. "Има я сградата, има ги специалистите, има я лабораторията с най-съвременни уреди. 40 години тези специалисти с това се занимават, грешки не са допускали. И сега тези хора стоят там, получават заплати, но не работят това. Не изследват за трихинела, намират им други работи. От 28 области в България само в 7 има държавни лаборатории. А имаше 60 в бившите окръзи, сега области", обясни Дончев. Според него това е една от причините ловците да не изследват месото, защото трябва да ходят от Крумовград до Пловдив.