Регионални

11 януари 2019 09:42

Трескава подготовка за международния фестивал Сурва в Перник

Две седмици преди международния фестивал Сурва в Перник подготовката за него вече започна. Този уикенд звънци и хлопатари ще огласят града и региона. По стар стил в нощта на 13 срещу 14 януари идва Новата година и затова местните мъже и девойки, обле...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Авария в ТЕЦ-Перник замърси река Струма

25 August 2019 16:09

Авария в багерна помпена станция в ТЕЦ "Република" в Перник е причинила замърсяване на река Струма, предаде БНР. По информация на Регионалната инспекция по опазване на околната среда замърсяването е било в участъка от пернишкия квартал "Мошино" до моста при газостанцията до бившия завод "Кристал". Граждани са сигнализирали за него на "зеления" телефон на екоинспекцията. При извършената проверка не са били открити мъртви патици и риби. От РИОСВ съобщават, че аварията вече е отстранена. Екоинспекторите поясняват и че шламовете не са опасни за биоразнообразието.

Фестивал на хвърчилата във Варна

17 August 2019 22:13

За седма поредна година небето над Варна се изпъстри с цветни хвърчила. Традиционно фестивалът се провежда на плажа в квартал Аспарухово и винаги е в третия уикенд на месец август.

Започва традиционният празник “Бели нощи” във врачанското село Бели извор

14 August 2019 09:30

Кметството и Народно читалище „Бъдеще 1926“ в Бели извор канят на 8-мия по ред традиционния празник „Бели нощи“, който ще се проведе на 15, 16 и 17 август 2019 г. Вижте програмата на празника:

Заповядайте на събора "Да покажем българското" на "Иванчова поляна" край Вършец

10 August 2019 10:30

Днес и утре в местността "Иванчова поляна" край Вършец ще се проведе Националният събор "Да покажем българското". Програмата на двудневното събитие включва традиционното фолклорно надпяване "Балканът пее", концерт на народната певица Бойка Дангова, на Мъжката фолклорна група "Змей Горянин" - Зверино и на духов оркестър, Национална киноложка изложба на българско овчарско куче и представяне на български породи животни, признати от Министерството на земеделието, храните и горите, изложение на старинно оръжие и базар на български производители. Официалното откриване на събора е в 11:00 часа днес.

Видин е домакин на пътуващия фестивал "Квартална сцена"

09 August 2019 17:00

Фестивалът за изпълнителски изкуства "Квартална сцена" се провежда в рамките на четири дни и се организира от Министерството на културата, Фондация "Арт Офис", Фондация "Асоциация Информбюро", Сдружение "7 Акт", в партньорство с Община Видин и Държавен куклен театър - Видин. За пореден път това лято видинчани и гости на града ще се радват на интересни събития, насочени предимно към деца.

Наводнени улици и изкоренени дървета и в Перник

03 August 2019 16:10

Снощната буря нанесе щети и в Перник. Освен наводнените от дъжда улици, силният вятър изкорени дървета в различни райони на града, предава БНР. Прекършен бор е паднал върху три автомобила в квартал „Мошино”, изкоренено дърво има в близост до детска градина „Миньорче”, в село Дивотино е паднала топола, а в квартал „Изток” – стълб на уличното осветление. Откършени от дърветата клони има на много места в града и по пътя за село Кладница. Заради бурята снощи без ток остана голяма част от квартал „Изток”. Спиране на електричеството е имало и на други места в града. Екипи на ЧЕЗ още от снощи са започнали работа по отстраняване на авариите. Днес в почти целия град електроснабдяването е възстановено. От пресцентъра на община Перник съобщиха, че кметът Вяра Церовска е обходила всички критични места. През цялата нощ са работили екипите на Пожарната и ЧЕЗ. Отстраняването на щетите продължава и днес. С почистването на града след снощната буря е ангажирана общинската фирма „Флор”.

Днес се провежда традиционният Витоша летен фест

27 July 2019 12:01

На хижа "Момина скала" на Витоша се провежда традиционният Витоша летен фест. Спортният празник включва състезания по планинско бягане, планинско колоездене, туристически поход и забавна програма.

Голяма авария остави половин Перник без вода

27 July 2019 10:28

Поредна голяма авария остави без вода жителите на пернишките квартали „Изток”, „Мошино” и „Тева”, както и селата Люлин и Големо Бучино. Водоподаването е спряно късно снощи заради теч в квартал „Мошино”, съобщи БНР.

Фолклорен фестивал "На весел празник" се проведе навръх Илинден в Долно Озирово

22 July 2019 12:30

По стара традиция на Илинден село Долно Озирово, община Вършец празнува своя събор. Поради промяната в църковния календар, денят на Св. Пророк Илия, чието име носи храмът в селото, смени датата си от 2 август на 20 юли, съобщават от бщинската пресслужба.

Издигнете се с балон над Роженските поляни в петък

15 July 2019 22:02

Caмo в пeтъĸ, 19-и юли, зa дoшлитe нa Cъбopa нa нapoднoтo твopчecтвo и живoтнoвъдcтвo “Poжeн“ 2019, щe имa възмoжнocт дa ce издигнaт в oблaцитe и дa пoглeднaт oт виcoĸo Рoжeнcĸитe пoляни и ĸpacивaтa Poдoпa плaнинa, предаде Smolyannews.com. Πaнopaмнoтo издигaнe c пpивъpзaн бaлoн c гopeщ въздyx щe e нeпoвтopимa eмoция и шaнc дa ce нacлaдитe нa глeдĸaтa oт птичи пoглeд. 10-минyтнитe въpзaни пoлeти ca cъбитиe, ĸaĸтo зa възpacтнитe, тaĸa и зa дeцaтa, ĸoитo щe мoгa дa видят cвeтa oт дpyгa глeднa тoчĸa. Бaлoнът щe ce издигa нaд Poжeн в пeтъĸ oт 8:00 дo 11:00 ч. и oт 18:00 ч., дoĸaтo имa жeлaeщи. Beчepнитe пoлeти oбeщaвaт дa ca oщe пo-вълнyвaщи, зaщoтo бaлoнът щe e ocвeтeн oтвътpe. Зaпиcвaния зa пoлeтитe щe ce пpaвят нa мяcтo, a тaĸcaтa e 20 лв. зa дeтe и 40 лв. зa възpacтeн.