Регионални

11 януари 2019 09:42

Трескава подготовка за международния фестивал Сурва в Перник

Две седмици преди международния фестивал Сурва в Перник подготовката за него вече започна. Този уикенд звънци и хлопатари ще огласят града и региона. По стар стил в нощта на 13 срещу 14 януари идва Новата година и затова местните мъже и девойки, обле...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Студенти със своя инициатива за фолклорния фестивал „Леденика”

25 May 2019 14:30

И тази година студентите от специалност "Трудотерапия" към филиал "Проф. д-р Иван Митев" към Медицинския университет-София ще се включат в програмата на Национален фолклорен събор "Леденика". Те ще очакват всички малки посетители на обособения детски кът, където заедно ще измайсторят кукли, маски, цветни венчета, гривни и още много красиви сувенири.

Арменска и италианска кухня днес на панаир на кулинарното изкуство в Пловдив

19 May 2019 10:45

Продължава третото издание на панаира на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“, който тази година се провежда до площад "Джумая джамия" в Пловдив.

Регистрираха коклюш при 2-годишно дете от Перник

16 May 2019 09:30

Заболяването започва като грип, но след това се появяват пристъпи на силна кашлица

Празникът на баницата събира майстори на българската вкусотия в село Баница

09 May 2019 14:40

На 12-ти май от 10.30 ч. в читалище „Светлина” на село Баница откриват за 19-та поредна година традиционния, пролетен Празник на баницата. Майсторки на българската баница от селото и от читалищата в община Враца, ще се състезават за призовите места в състезание в две категории-традиционна солена и сладка баница. Организатори на деветнадесетото издание на Празника на баницата са община Враца, кметството на селото и местното читалище.

Откриха Шестия фестивал на чипровския килим

28 April 2019 10:30

Кметът на Чипровци Пламен Петков откри Шестия фестивал на Чипровския килим. Той изтъкна в словото си, че нашенските килими са признати от ЮНЕСКО за Световно нематериално културно наследство и съвсем наскоро образци са показани в Народното събрание. Пана с характерните мотиви и сувенири са изработени в социалната работилница, разкрита по проект на министерството на труда и социалната политика. Целта е да се популяризира Чипровския килим като емблема и съдба на хората от уникалното балканско градче, като представи, както традицията в занаята, така и навлизането на съвременни мотиви в изработването му.

Кукерски фестивал навръх Великден в село Елешница

27 April 2019 10:02

Кукери ще гонят злите духове в село Елешница навръх Великден. Всяка година най-светлият християнски празник местните жители отбелязват с кукерски фестивал. Традицията се предава от поколение на поколение и никой не знае кога точно е започнала. За кукерския Великден в разложкото село се очакват хиляди туристи, а участниците тази година са над 400.

Фестивалът "Празници на хляба" в Искърското дефиле излъчи първите си финалисти

26 April 2019 16:30

Първите четирима финалисти, които ще премерят сили на финала на „Празници на хляба“ са вече ясни. Надпреварата беше оспорвана във всичките 4 населени места – Церово, Лакатник, Томпсън и Владо Тричков. Истински произведения на кулинарното изкуство украсиха площадите, оставяйки без дъх публика и жури. Само за първите 2 дни пред журито бяха представени над 70 погачи. Участници от 5 до 85 години се изправиха един до друг, обединени от любовта и преклонението пред хляба- истинско доказателство за успеха на превърналия се в традиционен за общината фестивал.

Фестивал на мажоретното изкуство в Русе

21 April 2019 10:12

Русе се превърна в център на мажоретното изкуство. 27 състава от България и Румъния с маршова стъпка поставиха началото на третия международен фестивал "Русе - ритъм и марш".

Над 600 участници събра географски фестивал в Стара Загора

21 April 2019 00:36

Петото издание на Българския географски фестивал, който се провежда този уикенд в Стара Загора, събра над 600 участници от цялата страна. Организатори са образователният портал Географ БГ, Бълг...

Задържаха седем служители на ДАИ-Перник

03 April 2019 15:44

Обвинението срещу тях е за участие в организирана престъпна група с цел получаване на подкупи