Образование и семейство

11 януари 2019 15:05

Детската самота - новият социален проблем за България

Проектът на Национална стратегия за детето 2019-2030 година представи анализ на ситуацията...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Детската самота - все по-осезаем обществен феномен

15 January 2019 06:57

Семейството все повече липсва, технологиите ни отчуждават. Родителите често избират големите градове, така детето се отдалечава от своите приятели. Много родители гледат децата си пък по скайп, отивайки в чужбина. Това каза в сутрешния блок на БНТ детският психолог Младен Владимиров. Гост по темата беше и Даниела Колева, директор на програма "Закрила на детето" към УНИЦЕФ.

Боят на деца става престъпление в България

11 January 2019 21:31

Това предвижда проект за национална стратегия за детето за периода 2019 - 2030 г., публикуван за обществено обсъждане

Нарушава ли тайният арест правата на децата?

21 December 2018 08:20

Диляна Гитева и Калоян Станев от Национална мрежа за децата изтъкват опасностите, заложени в променените текстове

Марияна Николова: Готови сме с новата Национална стратегия за детето

14 December 2018 11:37

Правителството е готово с новата Национална стратегия за детето за периода от 2019 до 2030 година, заяви вицепремиерът по демографската и икономическата политика Марияна Николова. Тя отговори на въпрос на Теодора Халачева относно готовността за приемане на Националната стратегия за детето Николова участва за първи път на парламентарен контрол откакто смени на поста подалият оставка Валери Симеонов. Пред депутатите тя припомни, че бе създадена междуведомствена работна група за изработване на Н

Национална база данни на МВР ще събира информация за деца в конфликт със закона

12 December 2018 15:24

Нова национална база данни на МВР ще събира информация за регистрираните случаи на деца в конфликт със закона и жертви на престъпления.

СУ "Иван Вазов” - Мездра бе домакин на първа среща по eвропроект срещу насилието

11 December 2018 09:00

Приключи първата работна среща по проекта за междуучилищен обмен "Be Buddy NOT Bully" ("Бъди приятел, а не насилник"), домакин на която от 2 до 8 декември 2018 г. бе Средно училище "Иван Вазов" - Мездра. Проектът се реализира по програмата на Европейския съюз за подпомагане на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа "Еразъм+", а партьори по него, освен мездренската гимназия, са учебни заведения от Фокша̀ни (Румъния), Орду (Турция), Шилува (Литва) и Лерена (Испания). Проектът е с продължителност две години и е насочен срещу намаляването на тормоза в училище и в семействата, предимно сред децата в риск.

Петима мъже са задържани за сексуална експлоатация на деца

23 November 2018 16:32

Петима мъже са задържани за разпространяване на сцени със сексуална експлоатация на деца, съобщи МВР. Операцията на служители от отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП е проведена в Стара Загора, София, Казанлък и Димитровград под наблюдението на Софийската районна прокуратура.

Цветанов: В интернет са най-големите опасности за децата

15 November 2018 12:16

Миграцията задълбочава проблема с трафика на деца, заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред

До 2021 г. от специализираните институции ще бъдат изведени 680 деца

14 November 2018 13:50

На 21 ноември Управляващият орган на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ ще отвори за кандидатстване операция "Продължаваща подкрепа за деинституционализация на децата и младежите - етап 2 - предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги за деца и семейства". Това стана ясно по време на заседанието на Междуведомствената работна група по за управление и координация на процеса на деинституционализация на грижата за деца, съобщиха от МТС

Отнемат 5 деца на семейство в Харманли след смърт на бебе

06 November 2018 17:00

Социалната служба в Харманли отнема 5-те деца на семейството на Николай Георгиев заради починалото им 16-дневно бебе. Новороденото е било без личен лекар, съобщи БНР. Родителите нямат капацитет да се грижат за останалите деца, които ще бъдат настанени в приемно семейство. Мярката се налага за втори път. В семейството има 12 деца. Преди 6 години след смъртта на 6-месечното им бебе, починало от недохранване, останалите деца са били настанени при близки. Днес отново ще бъдат дадени в приемно семейство, след като 16-дневното им бебе почина преди дни от инфекция, замръзване и лоши родителски грижи. Юрисконсултът на отдел „Закрила на детето“ в Община Харманли Лиляна Йорданова обясни: „Бе взето решение във връзка с внезапната смърт на това дете децата да бъдат изведени от семейството и да бъдат настанени в професионални приемни семейства, като работата с родителите ще продължава с цел повишаване на родителския капацитет и подобряване условията на живот“.