България

11 януари 2019 14:09

Мая Манолова поиска от Европейския омбудсман да защити българските превозвачи

Омбудсманът Мая Манолова изпрати писмо с настояване за съдействие до Европейския омбудсман Емили О‘Райли във връзка със спорните законодателни поправки в пакета „Мобилност 1“, известен още като плана „Макрон“, които са категорично в ущърб на българск...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Българските превозвачи са наели самолет, с който ще отпътуват за протеста утре

26 March 2019 12:16

Българските превозвачи вече са наели самолет, с който ще отпътуват за протеста утре. От България тръгват 110 души. От Румъния ще отпътуват 3 самолета.

Румънски превозвачи ще подкрепят протеста на българските си колеги в Страсбург

26 March 2019 08:41

В сряда български и румънски превозвачи ще протестират пред Европейския парламент в Страсбург. Организаторите се надяват, че техни колеги от други страни също ще се включат. Задължението за връщане на автомобила "у дома" е основният проблем за родните превозвачи. Причините са географски, финансови и екологични. Това обясни Ангел Траков, председател на Управителния съвет на Съюза на международните превозвачи, в студиото на "Сутрешен блок"

Пакетът „Мобилност 1“ влиза в ЕП заради липсата на трима наши евродепутати

25 March 2019 20:34

Трима български депутати не можаха да присъстват по различни причини на гласуването в пленарната зала на Европарламента. Липсата им се оказа фатална и пакетът „Мобилност 1“ за превозвачите, известен още като плана „Макрон“, не отпадна от дневния ред и ще бъде гласуван на 27 март. Тримата отсъствали български представители са Неджми Али (ДПС, АЛДЕ), Светослав Малинов (ДСБ, ЕНП) и Николай Бареков („България без цензура“, Европейски консерватори и реформисти). Европарламентът не свали от дневния си ред плана "Макрон" Пакетът бе вкаран в пленарна зала само с два гласа „за“ в повече. Което веднага породи възклицания от рода на „Скандал!“, визирайки тримата неучаствали в гласуването български депутати. Оказа се обаче, че един от тях – Николай Бареков, не е имал никакво намерение да подкрепя останалите си български колеги, които заемат позицията на нашите превозвачи.  „Днес не участвах в гласуването ЗА бизнеса на транспортните олигарси и по този начин ПОДКРЕПЯМ по-добри условия за труд и по-високи доходи за българските работници. Аз съм против робските условия на труд за българските шофьори на тежкотоварни камиони“, написа той в профила си във фейсбук. Освен това той изобщо не е могъл да бъде в залата за гласуването. Пред Клуб Z Бареков обясни, че самолетът, в който е пътувал заедно със Светослав Малинов, е закъснял. Малинов потвърди за закъснението на самолета. А Неджми Али заяви, че си е останал в България поради важни семейни причини. "Боят настана" звучи в Брюксел заради плана "Макрон" (СНИМКИ+ВИДЕО) В началото на тази година - на 10 януари, български евродепутати излязоха в Брюксел да подкрепят пристигналите за протест превозвачи и шофьори. Те смятат, че пакетът ги ощетява. Особено неприемливо за тях е задължителното връщане най-малко веднъж на 4 седмици на шофьорите в страната, където е базирана фирмата им. Български превозвачи и техни колеги от Източна Европа заявиха, че ще протестират пред Европарламента в сряда, когато се обсъжда планът „Макрон“.    

Европарламентът не свали от дневния си ред плана "Макрон"

25 March 2019 18:36

Пакетът "Мобилност 1", известен още като план Макрон", ще бъде гласуван от Европарламента. Депутатите отхвърлиха днес само с два гласа искането на колегите им от България и още няколко страни пакетът да не влиза в дневния ред. Това стана в самото начало на сесиятав Страсбург. Планът бе вкаран в последния момент. Гласуването е в сряда, 27 март. Очаквайте подробности.

Мая Манолова откри кампанията "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо"

25 March 2019 15:23

На Благовещение омбудсманът Мая Манолова откри четвъртото издание на Националната кампания "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо". Този път старт на инициативата беше даден в социалната кухня към храма "Св. Св. Кирил и Методий", открита от Манолова в края на декември.

Пакетът "Макрон" влиза в Европейския парламент

25 March 2019 08:14

Българските евродепутати от всички политически партии отново ще действат заедно, за да не се случи това, заяви пред БНР Илхан Кючюк от Алианса на либералите и демократите за Европа.

500 български шофьори излизат на протест в Страсбург, ако пакет "Мобилност" е в дневния ред на ЕП

23 March 2019 18:53

Безпрецедентен случай е, нещо, което е отхвърлено 3 пъти в Европарламента, да се вкарва за 4-и път

Очаква се превозвачите да решат дали ще протестират в Страсбург на 27 март

23 March 2019 08:38

Очаква се Съюзът на международните превозвачи да реши дали да протестира в Страсбург на 27 март. Съюзът се събира на Общо събрание в Пловдив.

България ще настоява пакетът „Мобилност“ да се гледа от следващия парламент

22 March 2019 20:52

Ако все пак влезе за обсъждане сега, страната ни ще поиска да се премахнат текстовете, които ощетяват българските интереси. Това увери в кулоарите на парламента министърът на транспорта Росен Желязков.

Българските превозвачи готвят протест срещу пакета "Мобилност" в Страсбург

22 March 2019 09:00

Българските превозвачи се готвят на 27 март за протест пред Европейския парламент в Страсбург срещу очакваното гласуване на пакет "Мобилност". Това съобщи в Сутрешния блок на БНТ Николай Рашков от Асоциацията на международните превозвачи.