Икономика и бизнес

11 януари 2019 16:19

Дават ход на спешни мерки в енергетиката

Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране започват две спешни мерки още от следващата седмица. От 15 до 25 януари стартират проверки в трите електроразпределителни дружества ЧЕЗ, ЕВН, "Енерго про". Обект на ...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Плащаме с 20% повече за ток и парно заради студа

15 January 2019 11:29

"Сметките са свързани не с цената, а с количеството енергия, което потребяваме. Това е очаквано всяка година." Това обясни енергийният експерт Атанас Тасев по повод прогнозираното увеличение на сметките за парно и ток заради ниските температури. "Само с един градус по-ниски температури увеличават средното потреблението на енергия с 3%. Всеки може предварително да си направи изчисленията. Очакват ни с около 15-20% по-високи сметки спрямо същия месец на предходната година. Става въпрос за "Топлофикация" и електроразпределителните дружества. Разбира се, това е индивидуално, всеки консумира различно. Но средно това е оценката на енергийните дружества", заяви Тасев в интервю за Нова телевизия. "Моите опасения са, че това, което се случва на пазара с индустриалната електрическа енергия, ще рефлектират много лошо върху цената за бита", каза бившият член на КЕВР Еленко Божков. "Увеличи се цената на свободния пазар в някои от дните близо три пъти, тоест превишихме някои от съседните борси с близо 40% като цена. Това е предпоставка за увеличаване на цената за бита. Вторият фактор е, че в началото на миналата година беше променен начинът за определяне на балансиращата енергия. Тя вече също зависи от цената на свободния пазар. Третият фактор са технологичните разходи. Разпределителните дружества купуват на цена на свободен пазар и имат право и вероятно ще искат да бъдат компенсирани спрямо прогнозните цени. Може да се получи увеличение и с над 20% на цената на тока на бита", подчерта Божков. По думите му рязкото поскъпване може да е факт от 1 април.От своя страна Атанас Тасев допълни, че очаква корекция от 1 април, но не с такъв размер.

Ще свалят високите цени на тока на борсата с три мерки

14 January 2019 14:35

До седмица трябва да са ясни предложенията на ЕРП-тата и решението на БЕХ за изпълнението им

Енергийният министър: Няма дефицит на електроенергия

14 January 2019 09:41

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова сподели, че няма дефицит на електроенергия, а даже обратното - за 2018 година производството се е повишило с 2,6%. Петкова беше гост в сутрешния блок на БНТ. „Основен приоритет на правителството е да осигурим такива условия за българския бизнес и българската индустрия, че те да бъдат конкурентноспособни на международните пазари. Това, което правим в сектор „Енергетика“, е свързано с това, по такъв начин да се управлява секторът, че той да гарантира публичност, прозрачност и минимизиране на разходите“, заяви Петкова. „Говорейки за цените на електрическа енергия за бизнеса и за битовите потребители, е важно да поясним няколко много важни елемента. Хората трябва да знаят следното – пазарът на електрическа енергия в България е организиран в два сегмента - това са регулиран пазар, на който са битовите потребители и малкият бизнес, и свободен пазар, на който е голямата индустрия“, разясни енергийният министър. Петкова посочи, че големият бизнес купува своята електрическа енергия на база на дългосрочни договори, които да осигурят предвидимост на неговите разходи за енергия. „По този сегмент, който се нарича „Ден напред“, се осъществява около 10% от търговията. И сега ще се опитаме да анализираме защо има някакъв проблем“, заяви тя. „Аз лично не знам за предприятия, които са затворили заради цената на електрическата енергия на борсата. И не знам от какво са продиктувани тези твърдения за затваряне на предприятия, защото само за 2018 г. производството на електрическа енергия се е повишило с 2,6%", недоумява Петкова. "Ежедневно трите държавни компании АЕЦ „Козлодуй”, ТЕЦ „Марица Изток 2 и НЕК са задължени по закон да осигуряват по 690 мегавата на час. Така че има достатъчно енергия за купуване", категорична е Петкова.

Спешна среща в КЕВР за цената на тока за бизнеса

14 January 2019 07:33

Държавата обяви, че ще бъдат предприети мерки

Започват проверки в трите ЕРП-та

14 January 2019 06:29

Тази седмица започват инициираните от Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране проверки в трите електроразпределителни дружества.

Скок в потреблението на ток

13 January 2019 12:40

Заради по-студеното време през последната седмица енергодружествата в цялата страна отчитат сериозен ръст в потреблението на ток. Междинните отчети на ЕРП-тата към началото на годината показват скок с до 10 на сто. В определени дни, например в Западна България, консумацията е стигнала ръст от 27% спрямо същия ден на миналата година. Абонатите, които се отопляват с централно парно, също са ползвали повече енергия. „Топлофикация София” отчита скок от 14%. Дружествата предупреждават, че отчетът на електромерите и топломерите неминуемо ще се отрази и на крайните фактури, които ще получим за януари.

Васил Велев: В България е най-скъпият промишлен ток в цяла Европа

09 January 2019 10:58

Когато електроенергията поскъпва, е неизбежно и поскъпването на живота. Това заяви в сутрешния блок на "Нова телевизия" Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България. По думите му цените са с 50% по-високи отколкото миналата година по това време. "В България е най-скъпият промишлен ток в цяла Европа. Това, че е най-евтин е спекулация. На нас ни се обяснява, че проблем няма и цените са най-ниски", каза той. "През първата седмица на януари цената е 65 евро за MWh (мегаватчаса) в България, 56 евро е във Франция, 46 - в Австрия, 40 - в Германия. Към тези наши 65 ние трябва да прибавим и задължения към обществото. Първоначално виждате, че е по-скъпо в Сърбия и Гърция, но всъщност това не е така, защото те не плащат нашата такса "задължение към обществото" - за американските централи, за скъпите ВЕИ. Таксата се добавя към нашата цена. И именно тук е спекулацията, когато се спряга нашата борсова цена с тази на останалите", поясни Велев. "На предприятията им се спира тока. Пазарът се манипулира от производители и търговци", каза още Велев, който категорично стои зад мнението, че има нужда от извънредни действия.

Владислав Горанов: Енергийната борса работи успешно

08 January 2019 16:32

Енергийната борса работи успешно. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Петкова: Цените на електроенергията на борсата и в бита ще се уеднаквят

08 January 2019 14:54

До края на следващата тази година държавата трябва да има завършен и одобрен от Европейската комисия план за развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 г. Стъпките внимателно се съгласуват с Брюксел. Следващите месеци Министерството на енергетиката ще пусне на сайта си активен линк, на който ще се събират коментари и предложения от специалистите. Това заяви по време на Националния съвет за тристранно сътрудничество енергийният министър Теменужка Петкова, предаде БГНЕС. Сред зал

Извънредно заседание на НСТС

08 January 2019 06:34

Извънредно заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Партньорите се събират след изрична декларация на КНСБ, свързана с увеличените цени на електроенергията за бизнеса.