България

11 януари 2019 16:10

Загиналите в Пирин сноубордисти сами са предизвикали лавината

Двама души загинаха, след като лавина ги затрупа в Пирин. Инцидентът е станал днес преди обяд. Двамата младежи, на възраст между 20 и 30 години, са любители на екстремните зимни спортове....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Контролирано активиране на лавини в Швейцария

16 January 2019 21:14

Няколко лавини бяха активирани с малки взривове в южната част на швейцарските Алпи. Експлозивите бяха детонирани дистанционно от специалисти на борда на хеликоптер.

Лавина затрупа хотел в Австрия

15 January 2019 10:35

В нощта срещу вторник лавина е връхлетяла хотел в австрийското курортно градче Рамзау ам Дахщайн, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от "Фокус". Според полицията 60-те гости и служители са били в състояние да напуснат сградата невредими. Лавината обаче е нанесла сериозни материални щети не само в хотела, но и на паркираните край него превозни средства. Снежната маса е била загубила голяма част от силата си при разбиването си в хотела

Повишена лавинна опасност в планините

15 January 2019 08:40

В планините съществува лавинна опасност, която вследствие на вятъра, най-вероятно ще се увеличи. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от Планинска спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст. Вятърът, който духа в момента е север-северозападен, така че се очаква в южните и югоизточните склонове да се увеличи лавинната опасност. Времето в планините е ветровито и облачно. Във високите части над 1800 метра духа ураганен вятър. Температурите са ниски, като се усещат още по-ни

Опасност от лавини и наводнения в Алпите

14 January 2019 18:18

Зимното време държи здраво в плен алпийските региони. Хората в германската провинция Бавария и в Австрия се борят със силни снеговалежи. Лавинната опасност остава висока. В по-ниските части реките излизат от коритата си. Федералната полиция в Германия изпраща 230 служители на помощ в най-засегнатите места. 180 улици в Австрия са затворени.

Трима скиори загинаха при лавина в Алпите, четвърти е в неизвестност

13 January 2019 11:43

Трима германски скиори бяха убити от лавина в австрийските Алпи, а четвърти е в неизвестност, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на германската полиция.

Висока лавинна опасност в Пирин

13 January 2019 11:33

И днес остава значителна степен на лавинна опасност в Пирин, предупреди Планинската спасителна служба. Снежната покривка като цяло е нестабилна, има слабо свързване на снежните слоеве. Температурите са ниски, времето е ясно и тихо. Условията са доста хубави за ски, но не се препоръчва предприемането на преходи в планината. Спасителите също така призовават екстремистите да не карат извън пистите, особено сноуборд.  {cbrelatedarticle count="2" /}  От ПСС предупреждават още, че снежните навявания по подветрените участъци продължават да увеличават дебелината си и плътността си. Това предполага дори при малко допълнително натоварване предизвикване на лавина. Трябва да се избягва навлизането в подветрените стръмни участъци на Тодорка, Ечмище и други подобни места.лавиниПиринПСС

Ще има ли регламентация на карането извън ски пистите?

12 January 2019 09:16

Една от причините за инциденти при лавина е липсата на регламентация за каране на ски извън пистите. Това заяви пред БНР доц. Петър Янков, преподавател в Националната спортна академия и председател на сдружение "Българско ски училище". Петък двама младежи от София бяха затрупани от лавина в Пирин. "Ние сме длъжници на хората, които обичат екстремните снежни спортове или извънпистовото каране, защото липсва доста сериозна регламентация на голяма част от тази дейност. Нито един маршрут за извънпистово каране нямаме официално легализиран. Липсва законова наредба, която да регламентира маркирането на тези маршрути, създаването им. Защото най-примитивната форма е да се каже: "не трябва да се излиза навънка" - само, че това не е достатъчно и не работи", коментира доц. Янков. Според него сериозна предпоставка за наличието на подобни инциденти е липсата на лавинен бюлетин у нас, който да дава информация за опасността от свличания на снежна маса по нашите планини. От няколко дни Планинската спасителна служба (ПСС) предупреждава за опасност от лавини. И въпреки многократните предупреждения, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина. Заради очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, от ПСС при БЧК призоваха за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.

Планинските спасители обясняват: Кога лавинната опасност е най-голяма?

11 January 2019 19:05

От Планинската спасителна служба към Български червен кръст отново предупреждават че лавинната опасност в момента е трета степен от пет възможни. Защо според спасителите именно трета степен е най-опасната, обяснява Виктория Бояджиева.

Висока е лавинната опасност в Алпите

11 January 2019 16:04

Лавина в източна Швейцария затрупа вчера следобед хотел. Трима души са ранени.

Двама младежи загинаха в лавина в Пирин

11 January 2019 14:25

Двама младежи загинаха, затрупани от лавина в Пирин, съобщи БНР. Началникът на Планинската спасителна служба в Банско Румен Баряков е потвърдил, че след продължилата няколко часа издирвателна акция, са намерени телата на две момчета.  Двамата загинали в лавината край връх Тодорка над Банско са сноубордисти. Според Емил Нешев – директор на Планинската спасителна служба, те сами са я предизвикали.  Млада жена загина, затрупана от лавина в Пирин В 11.28 часа е подаден сигнал в Планинската спасителна служба за паднала лавина в района на хижа "Бъндерица". Веднага от Банско потегля спасителен отряд. Първоначално е било открито тялото на единия загинал, а малко по-късно и на втория. На мястото освен планинските спасители са били и кучета – търсачи. "Имало е други хора с тях, но няма други от групата, която е влязла в улея, попаднали под лавината. Останалата част от групата се е спасила без допълнителни инциденти", уточни Нешев. От няколко дни планинските спасители предупреждават за повишена лавинна опасност, но въпреки това има хора, които продължават да карат извън пистите.  Лавина затрупа скиор в Банско Нешев призова да се проверява редовно сайта на Планинската спасителна служба, където има лавинно наблюдение и надеждна информация на научно ниво. Не бива да се допускат две основни грешки – едната е подценяването на планината, а другата – надценяването на собствените възможности. "В момента лавинната опасност е повишена – силен вятър след обилен снеговалеж. Добрата екипировка не е достатъчна, трябва човек да има и теоретична подготовка и да се съобразява с всички фактори. Задължително трябва да се носят лавинен уред и лавинна раница", обясни пред БНР Момчил Панайотов, лектор по лавинна безопасност и председател на Българската асоциация по ски свободен  и екстремен стил. Според него този пореден, завършил трагично, инцидент е поради несъобразяване с тези неблагоприятни условия в планината. В днешното съобщение от Планинската спасителна служба се посочва, че въпреки многократните предупреждения, продължава практиката да се пренебрегва информацията за утежнената лавинна обстановка, както и указанията на планинските спасители за безопасно поведение във високата планина. Във връзка с очакванията, че през почивните дни стотици граждани ще се отправят към националните зимни курорти, от ПСС при БЧК призоваха за стриктно спазване на правилата за поведение в планините - на пистите и извън тях.