Регионални

11 януари 2019 16:20

Чакали тормозят пазарджишките села

За свръхпопулация на чакали сигнализираха местните ловни дружинки в Пазарджишко, предаде БГНЕС. Непознатият преди сто години у нас хищник живее навсякъде и пропъжда другите животни, като завзема териториите им. Една от причините за нарасналата попула...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Изненада - естонци спасиха куче, което се оказа вълк

22 February 2019 23:04

Група мъже спасиха куче, попаднало в почти замръзнала река в Словения. Добросърдечните хора видели изпадналото в беда животно и се втурнали да разчистват леда около него.

Диво прасе подгони хора в Сливен

17 February 2019 21:08

Диво прасе подгони хора и бездомни кучета в центъра на Сливен. Пострадали физически няма, но десетки са уплашените, въпреки ранния час на инцидента. Прасето били видяно в района на кръговото кръстовище, до бившия магазин „Тернопол“, между 7 и 8 часа. То бягало като обезумяло, гонейки всичко живо по пътя си. Sliveninfo научи, че дивата свиня е минала през квартал „Клуцохор“. В района на някогашната фабрика „Белфа“ прасето било убито от граждани, които го заобиколили с брадви. Според очевидци свинята била с тегло между 80 – 100 килограма.

Над 15 мечки обитават района на Витоша, но не нанасят щети

10 December 2018 18:05

Над 15 мечки обитават района на Витоша, съобщиха от пресцентъра на Югозападно държавно предприятие-Благоевград. „Във връзка с публикации в медиите за заснета с фотокапан мечка с малкото й, специалистите от „Държавно ловно стопанство Витошко-Студена” – поделение на Югозападното държавно предприятие, споделят, че планината винаги е била обитавана от мечки. По техни наблюдения и на база заснетото от фотокапаните към момента броят на мечките е над 15, като ч

Внимание! Мечки бродят на Витоша, нападнали пчелин

09 December 2018 15:36

Кафявата мечка, която се среща в България е защитен вид, включен в Червената книга, припомнят експертите. Макар и едро, тя е едно от най-плахите диви животни и избягва срещите с човека

Вълк нападна баба посред бял ден, крава я спаси

18 November 2018 18:40

История, подобна на приказка, се е разиграла преди седмица край село Буково, Първомайско. Възрастна жена се е спасила на косъм от смъртта, след като посред бял ден е била нападнала от ...вълк, разказва ловецът Георги Котларов. Сутринта тя излязла с овцете и докато пасяла животните, хищникът я нападнал в гръб. Съборил я на земята и започнал да я хапе. Бабата се ризпищяла, опитвайки се да се спаси. Заедно със стадото имало три кучета, но те не се намесили. На помощ обаче се притекла кравата, която започнала да боде вълка с рогата и да го рита. В същото време жената успяла да се измъкне и въпреки, че е на 62 години се покатерила на един дъб. Вълкът седнал под дървото и зачакал да слезе. Жената обаче продължила да вика и хора от селото се притекли на помощ. Вълкът избягал, а бабата била откарана в болница, където лекарите обработили раните й. "Тя трепереше от страх, беше цялата нахапана" разказва синът й. . Набезите от вълци са се превърнали в ежедневие за хората от селата Буково, Искра и Брягово. През последната година са разкъсани над 300 овце. Местните хора разчитат на ловните дружинки, но засега без успех, пише Hobby.tv. "Вълкът е хитро животно. От години наблюдавам какво прави. Те обикалят около стадата и след месец два кучетата вече са свикнали с него и даже ходят да си играят. Понякога се прави на умрял и дори коня ходи да го души. Наскоро видях с очите си как вълк отделя 5-6 овце от стадото и ги подкарва към балкана" , разказва местен животновъд, чието стадо за една година от 300 овце се е стопило на 150.

Вълци убили 15 коня, пуснати на свободна паша

07 November 2018 21:29

Вълци убиха 15 коне, пуснати на свободна паша в местността Пазар дере в Рила планина. Погубените от хищниците животни са собственост на фермери от Дупнишко, но тъй като конете са без ушни марки, което противоречи на закона, те си мълчат за понесените загуби, съобщи struma.bg. От години собствениците на коне ги изкарват на свободна паша през лятото високо в планината, за което трябва да плащат на НП “Рила” за използване на пасищата, но те не го правят. „Това лято само от село Бистрица и от Дупница са изкарани в планината над 300 коне. Вълците са нападнали и убили 15 от животните, предимно жребчета и бременни кобили, едните са лесна плячка, защото са малки, другите са трудно подвижни”, коментират бистричани. Те са убедени, че се знае чии са убитите животни. Собствениците им се качват по няколко пъти през лятото в планината да им сложат сол. Неофициално се знае, но те си мълчат, защото ги грозят глоби заради свободно пуснатите коне – по 500 лв. на животно, категорични са местните хора. От Ловно-рибарското дружество в Дупница съобщиха, че не се е увеличила популацията на вълците, както твърдят животновъдите, а набезите на хищниците са над безстопанствени животни. „Всички собственици на коне изкарват животните на паша в планината, но животните нямат ушни марки и не може да се докаже чие животно е изядено от вълците, а и фермерите си мълчат, защото не плащат такса за паша на конете. Всяка година има изядени от вълците коне, овце… но това е част от хранителната верига в природата. Това е естествен подбор. Ако собственик на 100 коня изгуби два, това не е кой знае каква загуба за него”, коментира ветеринарят д-р Първан Дангов. Фермерите се качват по няколко пъти през летния сезон при конете, за да им сложат сол, тръгват си и ги оставят без надзор. Знае се чии коне са изядени от вълци, но официално никой от тях не се е афиширал, защото го грозят глоби. Ще загубят двойно -коня, който струва около 500-800 лв., и глобата, която е в размер на цената на един кон -500 лв.

Спасиха мечка от бракониерски капан край Павел баня

25 September 2018 08:30

Мечка, попаднала в бракониерски капан край павелбанското село Скобелево, беше спасена. 3-годишното животно било спасено след сигнал от дървосекачи.

Глутница вълци нападат стадата в Микрево

18 September 2018 12:12

Глутници вълци нападнаха струмянишкото село Микрево и за една седмица вече има над 50 удушени кози и ярета, алармираха жители на селото. Животните доскоро атакували само кошарите в горния край на Микрево, но вече слезли и надолу, твърдят местни. Според тях сред най-пострадалите бил Андон Костов, който вече загубил няколко животни. „Не са няколко, а са 25 кози и 5 ярета”, уточни Костов пред struma.bg. Неговият обор е между местността Драката и село Микрево, а загубите му са от месец май досега. Само миналата седмица вълци удавили още 2 от козите му. „Движат се на глутници от по 3-4, нападат целогодишно, но през последните месеци са много активни”, коментира Костов. Колегата му Андон Укев също като него бил рекордьор в Микрево – на него вълците уморили 20 кози. „Имаме този проблем, но той е главно в района на българо-македонската граница”, коментира кметът на общината Емил Илиев. До Илиев обаче стигнала малка част от информацията – докладвали му само за 5-6 избягали кози, вероятно действително подгонени от вълк. За да се пресекат набезите над дребния добитък, тази неделя местните ловци организират хайка в района, а дотогава стопаните на овце и кози са призовани да затварят здраво кошарите.