Икономика и бизнес

11 януари 2019 18:12

Общо 140 кг храни са унищожени след извънредни проверки на БАБХ по празниците

За периода от 17 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г., във връзка с официалните празници Коледа и Нова година, Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/извърши 2399 извънредни проверки в предприятия за производство и търговия на храни, скл...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

БАБХ въвежда мобилно приложение "Модул Лов" заради чумата по свинете

10 July 2019 16:49

"Модул Лов" е разработка на Агенцията по храните, с чиято помощ се събира информация за отстреляните диви свине и взетите от тях проби за изследване на чума и трихинелоза по свинете

Откриха трупове на крави край Обзор и Ахтопол

07 July 2019 15:42

Четири сигнала за открити трупове на крави по морския бряг на юг от Бургас са постъпили от вчера в местната дирекция на Агенцията по безопасност на храните, съобщи БНР. Мъртвите животни са открити край Обзор и Ахтопол.

БАБХ: Африканската чума заплашва свиневъдния бизнес в България

05 July 2019 17:28

Африканската чума при диво прасе е опасно заболяване. Проблемът е изключително сериозен, но не получаваме подкрепа от ловците. За опасността са информирани индустриалните ферми, че целият бизнес е застрашен. Това заяви на пресконференция директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев.

Проверка: Разреден и фалшив алкохол в заведенията

04 July 2019 11:24

Само за два месеца са хванати тонове алкохол с неясен произход, произведен по гаражи и мазета, който е трябвало да достигне до баровете и дискотеките

Повишен е рискът от хранителни инфекции по Черноморието

28 June 2019 22:28

В летния сезон е повишен рискът от хранителни инфекции по Черноморието. Предупреждението е на учени от Института по микробиология при БАН. Те разработват нови тестове, които ще разпознават причинителите на инфекциите за часове, а не за няколко дни, както е сега. От Агенцията по безопасност на храните във Варна съобщиха, че за момента сезонът протича нормално и при извършените проверки на заведения за хранене в областта не са открити фрапиращи нарушения.

БАБХ отстраниха служителите, поискали подкуп от мандра, единият е кметски син

28 June 2019 08:09

Изнудваните фермери се оплакали в полицията и така се стига до ареста им

Брюксел откри двоен стандарт при една трета от храните

24 June 2019 15:15

При около една трета от хранителните стоки в ЕС може да се говори за двоен стандарт. Това стана известно от представените днес от Еврокомисията данни от общоевропейската проверка на състава на хранителните стоки. Истината е, че някои изделия се продават под еднаква или сходна марка, но имат различен състав. Манолова: Иде Европа на двойните стандарти Резултатите Анализирани са 1380 проби от 128 различни хранителни продукта от 19 страни членки на ЕС, сред които и България. Извадката обаче не е представителна за голямото разнообразие от хранителни продукти на пазара на ЕС. Ето какво е установило проучването: • В повечето случаи съставът е отговарял на начина на представяне на продуктите. 23 на сто от продуктите са били с еднаква лицева страна на опаковката и еднакво съдържание, а при 27% от разликите в състава им в различните страни от ЕС са били съпроводени от различна лицева страна на опаковката. • 9 процента от продуктите, представени като еднакви в целия ЕС, са имали различен състав. Те са имали еднаква лицева страна на опаковката, но различен състав. • Други 22% от продуктите, представени по сходен начин, са имали различен състав. Те са имали сходна лицева страна на опаковката, но различен състав. • При използването на еднаква или сходна опаковка на продукти с различен състав не се наблюдават географски тенденции. (Страните от Източна Европа обаче твърдяха, че са най-ощетени.) Освен това разликите в състава, открити в тестваните продукти, не означават непременно разлики в качеството. Последно: Не 10, а 2 млн. евро глоба за двоен стандарт при храните ЕК: Това никак не е малко „Макар случаите да са само една трета, това никак не е малко“, коментираха от Еврокомисията. Оттам припомниха, че председателят й Жан-Клод Юнкер засегна въпроса за качеството на продуктите в своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г. Тогава той заяви: „В съюз, в който всички са равни, не може да има и второкласни потребители. Не мога да приема в някои части на Европа — в централната и източната ѝ част — на хората да се продават храни с по-ниско качество, отколкото в други страни, въпреки че търговската марка и опаковката са едни и същи.“ Всички страни от ЕС са били поканени да посочат какви продукти да бъдат включени в тестването. Това са направили само 8 държави – България, Чехия, Германия, Унгария, Литва, Полша, Словения и Словакия. Най-активна от българска страна в атаката срещу двойните стандарти при храните е обудсманът Мая Манолова. През януари тя говори по въпроса пред комисията по петициите в Европарламента.

БАБХ стартира засилени проверки по българското Черноморие

03 June 2019 18:37

Във връзка с настъпващия летен туристически сезон Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира от днес, 3 юни, засилени извънредни проверки. Това съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Как се променя производството на хляб?

31 May 2019 07:10

388 предписания са издадени на производители на хляб за неправилно изпичане, което води до образуване на акриламид. Това показват резултатите от последната проверка на Агенцията по безопасност на храните, която започна през април. Как се е променило производството на хляб и отговаря ли качеството на цената?

Мъртви коне в Панагюрски колонии, МВР и БАБХ взимат мерки

27 May 2019 20:00

Полицията е запозната със случая от кмета на населеното място, който е информирал районния полицейски инспектор