Икономика и бизнес

11 януари 2019 18:12

Общо 140 кг храни са унищожени след извънредни проверки на БАБХ по празниците

За периода от 17 декември 2018 г. до 2 януари 2019 г., във връзка с официалните празници Коледа и Нова година, Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/извърши 2399 извънредни проверки в предприятия за производство и търговия на храни, скл...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Цветни печати ще обозначават произхода на агнешкото месо

24 March 2019 12:13

Цветни печати, които да обозначават произхода на агнешкото месо, ще бъдат поставяни в месодобивните предприятия преди Великден. Така потребителят ще бъде наясно българско или вносно е месото, което купува. От Агенцията по безопасност на храните обмислят печатите да бъдат в два цвята - червен и син.

Румен Порожанов обеща 10% увеличение на заплатите на служителите в БАБХ

06 March 2019 15:28

Ще вървим към 10% увеличаване на заплатите на служители в Българската агенция по безопасност на храните, каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на блиц-контрол на заседание на парламентарната комисия по земеделието и храните.

Нови случаи на буцелоза в Кюстендилско

28 February 2019 13:19

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщи за установени нови случаи на заболели животни от бруцелоза в констатираното през септември 2018 г. първично огнище на болестта в село Вуково, област Кюстендил.

Втори случай на чума по прасетата, съобщи БАБХ

25 February 2019 18:20

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нов случай на африканска чума при дива свиня в община Тервел, област Добрич, съобщиха от агенцията. Това е втори случай за тази година. Сигналът за умряло диво прасе е получен в петък – 22 февруари, в Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич. Той е подаден от директора на Ловно стопанство – Тервел.  Във връзка с този случай на заразено животно БАБХ ще извършва постоянни клинични прегледи

"Активни потребители": И при зехтините има ментета

25 February 2019 16:03

В търговската мрежа се продават зехтини менте, показва тест на "Активни потребители". Проучването е направено през август - декември 2018 г. и в него са включени 28 продукта, закупени от супермаркети в София.Според регламентаИзискванията към производството и съдържанието на зехтина са уеднаквени за всички страни членки с Регламент 2568/91. Според законодателството на ЕС маслиновото масло е осем вида, но в търговската мрежа информацията на етикетите е опростена....

Откриха африканска чума при дива свиня в Девня

13 February 2019 11:34

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) отчете появата на африканска чума при дива свиня в землището на град Девня. Това е първият случай на заболяването у нас за 2019 година. Сигналът за умряло диво прасе в землището на квартал Повеляново, Девня, е получен на 10 февруари в Областната дирекция по безопасност на храните – Варна, съобщиха от БАБХ. При огледа официалният ветеринарен лекар установява, че става дума за труп на мъжко диво прасе с тегло около 70 кг. След взетит

До 3000 лева глоба за имитация на млечен продукт

02 February 2019 16:44

От 500 до 1 000 лв. са глобите при първо нарушение на наредбата за имитиращите млечни продукти. Това каза д-р Татяна Николова, началник отдел в Дирекция „Контрол на храните“ към Българска агенция по храните (БАБХ), в интервю за Агенция „Фокус“ . „За нарушения при етикетирането на храните Законът за храните предвижда освен връщането на продуктите на производителя за преетикетиране. Налагат се глоби на търговците, които предлагат имитиращи продукти в непотребителски опаковки или пък не са обозначили местата, така както изисква наредбата“, заяви д-р Николова, като допълни, че това се отнася и за търговците. „Санкциите са в размер от 500 до 1000 при първо нарушение, а при второ нарушение ще достигат до 3 000 лв.“, посочи още тя, като отбеляза, че санкциите се преценяват спрямо всеки конкретен случай.

Ще има общоевропейски правила за продаваните дефектни продукти

31 January 2019 10:57

Ще се прилагат еднакви правила независимо от това дали продуктът е закупен през интернет или на място

"Зелена светлина": С телефон разбираме произхода на продуктите

29 January 2019 09:19

Вкусът на сьомгата е различен от този, който толкова много ви е допаднал в Швеция? Или пък патешкият пастет не е съвсем като френския? Усещания, които ви карат да се съмнявате във вкусовите си рецептори. Новите технологии слагат край на съмненията.

Готвят ново изследване за двойния стандарт при храните, ще има "черен списък" на нелоялните

25 January 2019 12:30

Комисията за защита на потребителите (КЗП) започва ново изследване за двойния стандарт при храните в ЕС. То ще обхваща 5 групи храни - макаронени изделия, зеленчуци, зехтин, консерви. За пръв път в изследването ще бъдат включени и спиртни напитки. "Идеята е да се подпомогне по-лесното приемане на постановките в законодателството за двойния стандарт на храните в ЕС, а именно жестоко санкциониране при нелоялни практики". Това каза в ефира на bTV председателят на КЗП Димитър Маргаритов.