Свят

11 януари 2019 19:10

Франция се готви за нови мащабни протести

Във Франция са били мобилизирани повече от 80 000 полицаи за очакваните нови протести в страната, съобщи Гардиън. Очаква се девети пореден уикенд на демонстрации от движението на „жълтите жилетки“. В момента френският президент Еманюел М...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Макрон откри "големия дебат" с народа

15 January 2019 20:17

"Жълтите жилетки" предизвикаха френския президент да започне разговор как да се помогне на "хората в затруднено положение"

Макрон пише до французите. Иска дебати за изход от кризата

13 January 2019 18:55

Френският президент Еманюел Макрон ще публикува в понеделник писмо до сънародниците си, за да ги призове да участват в големия национален дебат за излизането от кризата с "жълтите жилетки", които от два месеца подлагат на натиск правителството, предаде Франс прес. Макрон "ще намери думите, сигурен съм, за да направи така, че диалогът да се поднови по време на този невиждан във френската история дебат", заяви днес френският министър за връзки с парламента Марк Фено. Президентът обеща този дебат още в началото на декември в допълнение на мерките, обявени от него в отговор на исканията на "жълтите жилетки" и засягащи покупателната способност на французите, припомня БТА. 84 000 "жълти жилетки" срещу Макрон В писмото до сънародниците си Макрон има намерение да ги покани да използват тази възможност за диалог. Той ще посети във вторник Нормандия, за да постави началото на дебата. Утре се очаква френският премиер Едуар Филип да даде подробности за начина на протичане на дискусиите. Всички обичат "жълтите жилетки" "Жълти жилетки" обаче се обявиха срещу идеята и казаха, че "дебатът е на улицата, а не се води в зала или в интернет". Четири теми засега са избрани за дебата - покупателната способност, фискалната политика, демокрацията и околната среда. От дебата са изключени теми като абортите, на смъртното наказание и на брака на хомосексуалните двойки.

84 000 "жълти жилетки" срещу Макрон

13 January 2019 07:16

Около 84 000 "жълти жилетки" в цяла Франция участваха в протестите срещу икономическите реформи на президента Еманюел Макрон, предаде Франс прес, позовавайки се на данни на вътрешното министерство. Това означава нарастване на обществената мобилизация в сравнение с миналата събота, когато в протестите се включиха 50 000 души, но по-малко от рекордните 282 000 души, участвали в първия ден на протестите. В Париж демонстрантите бяха около 8000. Общо в цялата страна бяха задържани 244 души, от които 201 останаха в ареста. 149 бяха арестувани в Париж за носене на забранено оръжие или принадлежност към група, готвеща се да извърши насилствени прояви, от тях 108 останаха в ареста. По данни на Асошиейтед прес силите за сигурност са използвали сълзотворен газ и водно оръдие край Триумфалната арка, където няколко протестиращи замерваха силите на реда с камъни и други предмети. Бронирани автомобили попречиха на протестиращите да излязат на булевард "Шан-з-Eлизе". По телевизията бяха показани протестиращи на различни места, включително на площада на Бастилията, които носеха жълти жилетки и плакати с надписи "Спрете полицейското насилие" и "Макрон оставка!", отбелязва ДПА. Полицията в Бурж забрани на протестиращите да преминат през центъра на града, но около 500 участници в шествието нарушиха забраната и влязоха в сблъсъци със силите на реда, отбелязва ТАСС. Журналистка на телевизия Бе Еф Ем съобщи, че екипът е бил замерван с камъни. "Жълтите жилетки" са недоволни от начина, по който Бе Еф Ем отразява протестите. Вътрешният министър Кристоф Кастанер приветства работата на полицията, която е позволила да бъдат избегнати сериозни сблъсъци. Той порица остро насилието срещу журналисти, заявявайки в Туитър, че то е посегателство както срещу свободата на медиите, така и срещу свободата на информацията, отбелязва БТА.

"Жълтите жилетки" отново блокираха Франция

12 January 2019 16:40

Три дни преди големия национален дебат, предложен от президентa Еманюел Макрон в опит да успокои гнева на "жълтите жилетки", няколко хиляди души дефилираха във Франция, близо два месеца след началото на протестите, често придружавани с насилие, предаде AFP. Потеглили от министерството на икономиката и финансите в източната част на Париж, няколко хиляди души се събраха по обед на площада на Бастилията, където френски знамена се развяваха над тълпата и се чуваха викове "Макрон оставка!" През последните няколко дни властите бяха заявили, че се опасяват от насилие и се опитаха да разубедят участниците в деветата поредна събота на протести, симптом за най-сериозната криза, преживявана от правителството на Макрон от идването му на власт през 2017 г., отбелязва агенцията. "Жълтите жилетки" се събраха и на централните площади в други френски градове. Преди обед близо 1200 се събраха в историческия център на Бурж, макар че местните власти забраниха всякакви демонстрации. Още преди началото на протеста бяха задържани 24 души за носене на забранено оръжие и за участие в струпване на хора с цел прибягване до насилие. Петима души бяха арестувани на път за Бурж. Te пътували с една и съща кола. Водачът бил в нетрезво състояние, а в багажника били открити предмети, които можело да послужат като импровизирани оръжия в схватка със силите на реда.

Близо 60% от пътните радари във Франция са разбити след началото на протестите

10 January 2019 22:42

Близо 60% от пътните радари в цяла Франция са повредени от началото на протестното движение "жълти жилетки", съобщи вътрешният министър Кристоф Кастанер.

Дарителски кампании за полицаите, пострадали в протестите на „жълтите жилетки“

10 January 2019 19:21

Повече от 1 милион евро са събрани за френските полицаи, пострадали при сблъсъци с протестиращи "жълти жилетки" в паралелни дарителски кампании - на полицията и на протестиращите - организирани в интернет.

"Жълтите жилетки" във Франция призовават за масово теглене на спестяванията от банките

09 January 2019 17:45

Според икономическото издание "Капитал" този икономически феномен е известен начин за предизвикване на банкова паника и е много опасен

Скандал за пари в обществените дебати с "жълтите жилетки"

09 January 2019 10:44

Бившата спортна министърка на Франция Шантал Жуано, която беше назначена от правителството да води обществените дебати по исканията на "жълтите жилетки", напусна след възникнал спор около размера на възнаграждението ѝ.

Франция ще готви по-строги санкции за нерегламентирани протести

08 January 2019 07:08

Заради протестите на "жълтите жилетки" Франция ще приеме нов закон, предвиждащ значително по-тежки наказания за употреба на насилие и нанасяне на материални щети по време на протест, предаде БГНЕС. Премиерът Едуар Филип каза в телевизионно интервю, че ще бъдат въведени и по-тежки санкции за тези, които организират протести, без да подават искания за разрешение от страна на властите. Предвиждат се наказания и за участниците в недекларирани митинги, както и забрана по време на протест д

Полемика във Франция след осмия протест на „жълтите жилетки“

06 January 2019 20:17

За първи път днес протест само на жени - „жълти жилетки“ във Франция. Те се събраха на площада на Бастилията в Париж ден след вчерашните осми поред съботни демонстрации. Равносметката от него е по-голямо участие, но по-малко арести в сравнение с 29-ти декември. Епизоди на насилие от вчерашния ден предизвикват днес полемика в обществото. Междувременно и Бриджит Бардо - една от иконите на френското кино взе отношение - тя заяви пред пресата, че разбира „жълтите жилетки“, и оцени президента Макрон като неубедителен.