Свят

11 януари 2019 20:06

Мигрантска преса в Гърция. Споразумението на ЕС с Турция не работи добре, заяви Меркел

Не знаем какво да правим с иракчани и афганистанци, които не влизат в договорката. Но Европа трябва да се погрижи и за това, каза в Атина германският канцлер...

източник: dnes.dir.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Управляван от българин микробус с 15 нелегални мигранти е задържан във Франция

16 January 2019 20:07

Мъжът е около 20-годишен и не говори френски

ЕК настоява за временни мерки за миграцията

15 January 2019 15:55

Европейската комисия отново настоя днес за въвеждането на временни мерки по въпроса с миграцията, докато се намери трайно решение за промяна на правилата от Дъблин. Не можем повече да продължаваме с решения "в крачка", заяви пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос. Той отбеляза, че макар броят на пристигащите в ЕС мигранти да намалява, расте политическата съпротива за намирането на трайни решения в областта на миграцията. Румънското председателство на Съвета на ЕС отчете, че миналата година пристигналите незаконни мигранти са били 150 000 и това е най-ниското равнище от пет години насам. Според председателството тези данни се дължат на сътрудничеството с държави извън ЕС и затова усилията в тази посока трябва да продължат. В последвалите изказвания групата на Европейската народна партия (ЕНП) отбеляза, че досега са били разгледани седем предложения за промяна на правилата от Дъблин. Липсват достатъчна решимост и политическа воля за промяна, коментира групата на ЕНП. Групата на социалистите и демократите заяви, че отговорността е в Съвета на ЕС. Социалистите призоваха за одобряването на общ и траен подход, основан на европейските ценности. Европейските реформатори и консерватори (ЕКР) уточниха, че днес по света има 16 милиона преселници и заявиха, че ЕС не може да приеме всички. Според ЕКР е необходимо външните граници на ЕС да бъдат защитени, а държавите от тази част на Общността да получат подкрепа. Групата на либералите (АЛДЕ) настоя защита да бъде предоставена само на мигрантите, които отговарят на изискванията за получаването на убежище. Според АЛДЕ останалите трябва да бъдат връщани там, откъдето са дошли. Групата на Зелените коментира, че отпусканите от ЕС средства за решаване на предизвикателствата с миграцията попадат в авторитарни режими. Ако ЕС се превърне в крепост, това ще бъде в разрез с европейските ценности за човешкото достойнство, добавиха от тази парламентарна група.

Меркел в Атина: Поемаме отговорността за нацистките престъпления в Гърция

11 January 2019 12:39

Канцлерът е в южната ни съседка за първи път от 2014 г. насам

Визита на германския канцлер Ангела Меркел в Гърция

11 January 2019 07:54

Четири месеца след излизането на Гърция от последната ѝ спасителна програма, германският канцлер Ангела Меркел пристигна в Атина на двудневно посещение - за първи път от 2014 година насам.

Сблъсъци в Атина между полиция и протестиращи срещу Меркел

10 January 2019 21:00

Германският канцлер е обвинявана от мнозина в Гърция за строгите икономии, които страната преживя

51 мигранти акостираха на италианския бряг

10 January 2019 18:26

Петдесет и един мигранти, представящи се за кюрди, акостираха рано тази сутрин на италианския бряг, предаде Франс прес. Според италианското вътрешно министерство това е първият случай на пристигнали по море в Италия мигранти за тази година. Броят им през миналата година бе 23 370, като близо 13 000 от тях дойдоха от Либия, а останалите от Тунис, Турция и Алжир. Преминаващите през Турция мигранти често са превозвани с платноходни кораби от украински или руски трафиканти и са стоварвани нощно време на морските брегове в Южна Италия. С платноходка пристигна в Италия и групата от 51 мигранти в ранните часове на днешния ден. Жителите на Торе Мелиса в Калабрия бяха събудени около 04:00 ч. местно време (03:00 ч. по Гринуич) от виковете на мигрантите, чиято платноходка се преобърна на няколко метра от брега, съобщиха италианските медии. Благодарение на проявената от местните жители солидарност мигрантите бяха откарани в намиращ се наблизо хотел, където имаха възможност да се изсушат и стоплят, преди да бъдат изпратени по-късно през деня в център за настаняване. В групата мигранти има шест жени и четири деца, сред които и бебе на няколко месеца. Италианските власти задържаха двама мъже, за които се подозира, че са трафикантите на групата.

Виктор Орбан обяви война на Еманюел Макрон по миграционните въпроси

10 January 2019 14:53

Унгарският премиер добави, че иска да види мнозинство на антиимиграционните партии в Европейския парламент по-късно тази година

Драконовски мерки за сигурност преди посещението на Меркел в Гърция, забраниха протестите

10 January 2019 14:25

Около 2000 полицаи ще охраняват германския канцлер

Ангела Меркел с трудна мисия в Атина

09 January 2019 18:15

Под заглавие "Меркел с трудна мисия" германският вестник Tagesspiegel коментира предстоящото посещение на канцлерa в Гърция в четвъртък и петък. "Въпреки че Берлин не го е потвърдил, гръцките медии съобщават, че въпросът за името на Република Македония ще бъде обсъден по време на разговорите на Ангела Меркел с гръцки политици. Германското правителство приветства споразумението и се надява да бъде разрешен един спор, който вече продължава десетилетия", пише вестникът. В публикацията се казва още, че от своя страна "гръцкото правителство се надява, че посещението на Меркел, както и подкрепата на споразумението от Германия, ще поставят опозиционната "Нова демокрация" в трудно положение. Нека не забравяме, че "Нова демокрация" и сестринските й консервативни партии, Християндемократическия и Християнсоциалния съюз в Германия, са членове на Европейската народна партия". "Междувременно "Нова демокрация" и лявоцентристкото "Движение за промяна" отхвърлят Преспанското споразумение, а участващата в правителството партия "Независими гърци" заплашва, че ще се оттегли от кабинета в случай, че парламентът ратифицира споразумението. "Независими гърци" уточняват обаче, че няма да подкрепят вот на недоверие срещу правителството, какъвто е най-вероятно да бъде внесен от Нова демокрация", пише германският вестник.

Италия разби мрежа за трафик на мигранти, ръководена от активист на "Ислямска държава"

09 January 2019 17:31

Матео Салвини: Трафиканти на хора и терористи - стойте си у дома!!!