България

11 януари 2019 19:05

Планинските спасители обясняват: Кога лавинната опасност е най-голяма?

От Планинската спасителна служба към Български червен кръст отново предупреждават че лавинната опасност в момента е трета степен от пет възможни. Защо според спасителите именно трета степен е най-опасната, обяснява Виктория Бояджиева....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Ученици проведоха на Витоша урок "Поведение в планината"

10 March 2019 12:35

Учители и директори от Финландия, Испания, Ирландия и Естония участваха в иновативен урок на Витоша. Проектът се казва "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики" на Еразъм, а идеята е децата да се запознаят с основните правила, които трябва да спазват в планината и да се научат да опазват природата. Вижте и още в репортажа на Карина Караньотова.

ПСС: Условията за туризъм в планините са добри

08 March 2019 09:57

Добри са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба.

Туристи се изгубиха в планината, след като автобусът им се развали

03 March 2019 19:39

Потърпевшите упрекват туристическото дружество, че е предприело поход в късните часове

15 планински спасители търсиха млад мъж в района на хижа "Тръстеная"

24 February 2019 11:21

Екипи на Планинската спасителна служба (ПСС) към Българския червен кръст (БЧК) са провели вчера акция по издирването на 29-годишен мъж, изгубил се в района на хижа "Тръстеная", съобщиха от ПСС при БЧК. Хижа "Тръстеная" (Тръстена) се намира на международния маршрут Ком - Емине (Е-3), източно от Искърския пролом в подножието на връх Издримец (1492 м). в издирането са се включили 15 души. Мъжът се е появил сам около 2:00 часа миналата нощ в село Лакатник.

Екипи на ПСС са помогнали на пострадал английски турист във Витоша

22 February 2019 10:01

Екипи на Планинската спасителна служба от София са помогнали на пострадал английски турист в района на Боянския водопад. Акцията е проведена снощи. Планинските спасители са оказали съдействие на мъжа, който е бил с навехнат крак.

Лавина затрупа 10 души в индийския щат Кашмир

08 February 2019 09:57

Спасители се борят, за да стигнат до мястото, където падна лавина, погребала 10 души в индийския щат Кашмир след два дни тежък снеговалеж, съобщи полицията. Лавината падна в района Банихал в долината на Кашмир. Шест полицаи, двама затворници и двама други служители са намерили убежище там по време на бурята, предава АФП. "Досега не сме успели да спасим никого заради лошото време и големите преспи сняг", каза главният инспектор на полицията в Кашмир Свайам Пракаш Пани. В четвъртък за

Лавина във Франция взе жертва

02 February 2019 22:16

Един човек е загинал, а двама други са пострадали при падане на лавина в Югоизточна Франция. Инцидентът е станал около 15 ч местно време, в департамента Савоа на височина 2300 м. Снежната маса е затрупала 12 скиори. Незабавно е започнала спасително-издирвателна операция.

Опасност от лавини в планините, бъдете внимателни

02 February 2019 17:00

Висока опасност от лавини има в планините, предупреждават от Планинската спасителна служба, цитирани от БНР. Има спонтанно паднали лавини в района на Мальовица, в района на хижа „Безбог“ и на Витоша, съобщи дежурният в службата Явор Каролев. „Във високите части на планината духа доста силен вятър навсякъде. Температурите са много високи и снегът натежава много бързо. Поради това лавинната опасност е висока и непрекъснато се увеличава. Има и доста спонтанни лавини в

Очаква се висока лавинна опасност за големите планини

30 January 2019 08:34

Заради затоплянето на времето се очаква повишаване на опасността от лавини в големите планини. Това заяви пред камерата на БНТ дежурният в Планинската спасителна служба Тервел Тотев. Той призова туристите да излизат в планината добре подготвени, да следят прогнозата за времето и да са със сключени планински застраховки. Любителите на зимните спортове е редно да се придържат към обозначените писти и да не карат по северните и североизточните склонове на големите планини, както и по западните на Стара планина.