България

11 януари 2019 18:42

Полк. Димитър Стоянов: Доставката на F-16 би отнела 5-6 години

Противопоставянето между институциите не е в полза на българското общество. Няма как обаче да има компромис в борбата с корупцията, в борбата за по-високи доходи и за ликвидиране на социалното неравенство. Това коментира в "Още от деня" главният секр...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Български ученици "полетяха" на изтребител F-16

14 March 2019 16:27

Точните науки са ключът към бъдещето, подчерта по време на събитието американският посланик Ерик Рубин

Каракачанов: Преговорите за закупуване на нов изтребител започнаха. Парламентът е стабилен!

14 March 2019 15:56

На въпрос дали парламентът ще остане стабилен и след напускането на "Воля", той заяви: “Ама те напуснаха ли? Решили са да почиват, може би, пролетна умора, времето се оправя, Великден наближава.”

Ето как се лети на Ф-16 Блок 70 (видео)

14 March 2019 13:38

Надяваме се договорът за самолетите да стане факт през лятото, обяви представителят на "Локхийд Мартин" Джеймс Робинсън

В Пловдив представиха последния модел Ф-16 Блок 70

11 March 2019 17:29

От компанията-производител на изтребителите Ф-16 прогнозират, че преговорите между България и Съединените щати могат да приключат до юли. Ако се стигне до сделка в този срок, новите бойни самолети ще пристигнат у нас през 2023 година. Днес в Пловдив, от корпорацията Локхийд Мартин представиха последния модел Ф-16 Блок 70, от който се очаква България да закупи 8 машини.

Изтребителите Ф-16 Блок 70 ще бъдат представени в Пловдив

11 March 2019 08:11

Изтребителите Ф-16 Блок 70 ще бъдат представени в Пловдив

Кабинетът гласува 82,5 млн. лв. за ремонта на Су-25

27 February 2019 15:30

Ремонтът е с цел да имаме самолети до идването на новите

Бойко Борисов в Мюнхен: Ще настояваме за завод за ремонт на Ф-16

17 February 2019 12:51

„Светът е страшно несигурен. Виждате надпревара в ядреното оръжие, надпревара в ракетните системи, надпревара във въоръжението, счупени дипломатически отношения“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен, съобщи правителствената пресслужба. Българският премиер участва в Мюнхенската конференция по сигурността заедно с близо 600 политици, представители на бизнеса и академичната общност. Борисов посочи, че е разтревожен от това, което слуша за Черно море. „Усещам, че регионът ни вследствие на конфликтите Русия-Украйна, никак няма да бъде спокоен“, добави премиерът. И апелира всички български политици по всички линии да се мобилизират и да се брани мирът. В отговор на журналистически въпроси за купуването на изтребители Ф-16 премиерът Борисов посочи, че по отношение на допълнителната помощ, когато започнат преговорите българската държава, ще настоява за завод за ремонт на самолетите. Така страната ни ще се развива, колкото може повече в тази промишленост. „България стои много добре и виждате, че всички ни хвалят. Ако се стегнем и във вътрешен план - малко по-скромно, защото никой не е забравил само преди колко години беше кабинетът на БСП с премиера Орешарски и какво се случи с банковата система и всичко“, коментира още Бойко Борисов пред журналисти в Мюнхен. Министър-председателят припомни, че президентът Румен Радев е спечелил избори при същия Избирателен кодекс и то при управлението на ГЕРБ. „Значи - ако можеш да печелиш, си спечелваш. Както и аз при тяхното управление“, подчерта премиерът Борисов. За разследванията по случая Скрипал премиерът заяви, че той е поканил и информирал посланиците за работата и резултатите на българските служби, а не обратното. „Българските служби, българският главен прокурор, в същия ден, когато получих аз сигналите, отидоха и в британско посолство, информираха по надлежния начин всички партньорски служби“, каза още премиерът Борисов.

Договорът за F-16 може да бъде подписан до края на юни

15 February 2019 16:41

От "Локхийд Мартин" заявили, че 36 месеца е "нормален срок за доставка" на изтребителите

Марешки призова България да се откаже от F-16 и да стане част от европейски проект

13 February 2019 09:57

Лидерът на „Воля“ Веселин Марешки призова да се прекрати процедурата за закупуване на американските бойни самолети F-16 и за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) за европейска отбранителна платформа.  В декларация от името на групата, той поиска България да стане част от еманципирането на Европа от САЩ в областта на военната индустрия. „На 7 февруари Германия и Франция подписаха исторически договор за създаване на нови бойни сам

Цветанов пред държавния секретар на САЩ: F-16 гарантира суверенитета на България

08 February 2019 11:52

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов информира държавния секретар на САЩ Майк Помпео за политическото решение на българския парламент, с което дава мандат на правителството на Република България да стартира преговорните процедури със САЩ за закупуване на изтребители F-16. Двамата разговаряха в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон. При постигане на съответните договорености, в средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата и ратификация от Народното събрание на България, подчерта Цветан Цветанов, цитиран от партийния пресцентър. По време на разговора българската страна изрази задоволство от факта, че с евентуалното бъдещо придобиване на F-16 се гарантира суверенитета на България, както и се постига пълна оперативна съвместимост със съседните държави, съюзници в НАТО. Друг много важен регионален елемент е европейската и трансатлантическата перспектива пред страните от региона, обединиха се двете страни. След Българското европредседателство, което постави европейската перспектива на страните от Западните Балкани сред основните приоритети на ЕС, днес тези процеси за повечето от държавите са необратими, каза още Цветан Цветанов. Като особено позитивен пример Цветанов посочи Македония, която след подписването на Споразумението за приятелство и добросъседство с България подписа подобно споразумение и с Гърция и днес членството на Македония в НАТО изглежда все по-близо. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео изрази подкрепа за демократичните процеси в региона, като предаде поздрави на българския министър-председател Бойко Борисов. Българското правителство е достоен съюзник на САЩ в региона, подчерта Помпео.