България

11 януари 2019 20:40

Адвокатът на Цветан Василев: Репресират свидетели за КТБ

Защитникът на Цветан Василев адвокат Константин Симеонов алармира медиите, че прокуратурата е задържала свидетели по делото ”КТБ”. Опасенията му са, че ще бъде направено всичко възможно те да останат в ареста. Мерките им за неотклонение щ...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Делото КТБ: 4 милиарда лв. кредити на фирми, свързани с Цветан Василев

10 July 2019 20:24

Делото за фалита на КТБ. Основният свидетел Бисер Лазов днес разказа пред съда, че задълженията към КТБ на фирми, контролирани от Цветан Василев, са били за близо 4 милиарда лева. Той обеща да предостави документи, които доказват твърдението му. Лазов заяви още, че на 23 юни 2014 г., във Виена, Василев е заявил, че няма да се върна в България.

Цветан Василев се опитал да прикрие липсата на 206 млн. лв от КТБ със задна дата

09 July 2019 18:20

Цветан Василев се е опитал да прикрие липсата на 206 млн. лв от централната каса на КТБ. За целта подсъдимият ексбанкер е наредил да се изготви документ със задна дата. Това стана ясно от показанията на основния свидетел по делото за фалита на КТБ Бисер Лазов.

Основният свидетел по делото за КТБ е в болница

02 July 2019 11:46

Бисер Лазов не се яви за поредния разпит по мегапроцеса в специализирания наказателен съд

Швейцария е отказала да запорира имущество на Цветан Василев

01 July 2019 08:23

Над 20 хил. лв. е платила антикорупционната комисия за принтиране и за преводи в производството по конфискация срещу бившия банкер Цветан Василев. Това стана ясно от данните, предоставени на в. "Сега" едва след като вестникът спечели дело срещу КПКОНПИ за достъп до информация. От отговорите на КПКОНПИ се разбира още, че на първа инстанция съдът в Швейцария е наложил обезпечителни мерки върху имущество на Василев там, но втората инстанция е отменила това решение. Разноските по съдебното производство в Швейцария са 12 800 франка, което е 22 510 лв., изчисляват от комисията. От отговорите им става ясно, че няма други държави, където са водили дела за блокиране на имущество на Василев. През 2015 г. бяха наложени запори и възбрани върху имущество на банкера и семейството му - дружествени дялове в 11 фирми; акции в други 7, пари по 20 банкови сметки, 4 коли, 288 картини, 16 имота в София, 5 имота в Банско, два в Созопол и по един във Варна и Царево. От комисията тогава се похвалиха, че за първи път е наложен и запор на имот в Швейцария, както и на четири сметки в швейцарски банки. След това обаче скриха, че втората инстанция в Швейцария е отменила запорите. В. "Сега" потърси информацията за разходите по делото, след като при внасянето на иска за конфискация в съда шефът на комисията Плавен Георгиев обяви, че искът е придружен от 28 000 страници с доказателства и всички материали по него тежат близо 6 т. "Наехме специален транспорт, печатница, а в пренасянето участваха служителите на съдебната охрана, дори пробиването на дупките в хартията беше тежък процес", обясни той. Първоначално Георгиев отказа информацията с абсурдните мотиви, че това е служебна и търговска тайна. Две съдебни инстанции обаче разбиха аргументите му на пух и прах. Решението за предоставяне на данните е с дата 19 юни, но бе получено по имейл на 24 юни едва след публикацията, че комисията не изпълнява съдебното решение. Само принтирането на документите е струвало на данъкоплатците 13 500 лв., сочи разбивката. За преводите от гръцки, английски, френски и руски са платени 6516 лв. Разходите за пратки до Швейцария и Гърция са 2241 лв.

Цветан Василев плащал за провал на разследването на фалита на КТБ

06 June 2019 19:40

Цветан Василев е взел сам решението КТБ да бъде поставена под надзор. Алтернативата е била банкерът да осигури със свои средства капитализация за 1,5 млрд. лв или да поиска финансова помощ за тази сума. Това стана ясно от показанията на свидетеля Бисер Лазов по делото за фалита на банката. Лазов е бил главен счетоводител на КТБ и личен финансист на Цветан Василев.

Нови показания на Бисер Лазов по делото КТБ

05 June 2019 20:05

При поредното си явяване по делото за фалита на КТБ, пред специализирания наказателен съд, Основният свидетел Бисер Лазов разказа, че Банкерът Цветан Василев е придобил контрола върху БТК през 2012 година чрез контролирани от него дружества като финансирането е било осигурено чрез кредити от КТБ. Лазов твърди и че Василев е платил 50 хиляди евро, за да лобира за главен прокурор.

Цветан Василев и семейството му са похарчили 78 млн. лв от КТБ за 16 години

29 May 2019 20:37

Цветан Василев и семейството му са похарчили 78 млн. лв от КТБ за 16 години. Това заяви пред съда основният свидетел по делото за фалита на банката Бисер Лазов, който е бил личният счетоводител на банкера.

Поредно заседание по делото за фалита на КТБ

28 May 2019 06:10

В Специализирания наказателен съд продължава разглеждането на делото за фалита на КТБ. Обвиняеми по него са бившият мажоритарен собственик на банката Цветан Василев и още 17 души.

Задържаха 70-годишна, правела финансови машинации за Цветан Василев

23 May 2019 11:28

Людмила Петрова е задържана заради подозрения, че продължава да участва във финансови машинации, които облагодетелстват подсъдимия банкер

Фондът за гарантиране на влоговете ще получи най-много от КТБ

09 May 2019 19:24

От днес кредиторите на фалиралата Корпоративна търговска банка, които са включени в първата частична сметка на приети вземания могат да получат парите си в някой от клоновете на Булбанк. Вложителите в обявената в несъстоятелност банка може да проверят имената си и сумите за получаване в списъка, оповестен в досието на банката в Търговския регистър.