Здраве

17 януари 2019 15:50

И в Ямболска област е обявена грипна епидемия

В Ямболска област е обявена грипна епидемия за периода от 18 до 23 януари, съобщи директорът на РЗИ д-р Лиляна Генчева. Решението е взето на днешното заседание на Регионалната комисия за борба с грипа и с острите респираторни заболявания, след регист...

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Д-р Кунчев: Няма бум на грип

16 May 2019 07:38

Главният здравен държавен инспектор доц д-р Ангел Кунчев заяви в студиото на сутрешния блок на БНТ, че бум на грип няма, като в близко бъдеще не се очаква рипна епидемия. По думите му, става дума за леки респираторни заболявания, за които в повечето случаи не се налага лекарска намеса.Вижте повече във видеото:

Над 381 000 души са потърсили лекар със съмнения за грип само за седмица

15 May 2019 11:16

Над 381 хиляди души със съмнения за грип и остри респираторни заболявания са били прегледани в българските болници само през изминалата седмица, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести.

Увеличават се случаите на усложнения след грип

05 April 2019 07:56

Въпреки че през последните дни се радваме на хубаво пролетно време, а сезонът на гриповете неофициално е отминал, масово отделенията по "Уши, нос, гърло" в болниците са препълнени. Причината - настъпили усложнения вследствие на прекаран грип. Повече информация по темата и за какви симптоми трябва да внимаваме - вижте в прякото включване на Тереза Ставрева, която беше в болница "ИСУЛ".

Нова грипна пандемия - въпрос на време

11 March 2019 15:44

Светът ще се изправи пред поредната грипна пандемия и трябва да се подготви, за да я удържи. Това заяви Световната здравна организация (СЗО), цитирана от Ройтерс. Бил Гейтс: Светът е изправен пред глобална пандемия След като очерта план за противоборство срещу опасната болест и за предотвратяване на риска от глобално разпространяване, СЗО разкри, че правилният въпрос за следващата пандемия "не е дали, а кога".  "Заплахата от пандемичен грип е постоянна", заяви Тедрос Адханом Гебрейесус главният директор на СЗО в официално съобщение. "Ние трябва да сме наблюдателни и подготвени - цената на мащабна пандемия ще бъде по-висока от цената за предотвратяването ѝ", добави той. Последната световна грипна епидемия бе причинена от вируса H1N1, който се разпространи между 2009 и 2010 г. Изследванията разкриха, че поне един на всеки пет души в света са се били заразили от вируса през първата година, като от тях са починали 0,02 процента. Световните здравни експерти и СЗО предупреждават, че в даден момент смъртоносен вирус може да се пренесе от животните при хората, да мутира и да зарази стотици хиляди души. Сезонните грипни вируси са много на брой и постоянно се променят, като заразяват милиарди души всяка година по времето. Между 3 и 5 милиона са по-тежките случаи, като смъртните случаи са в рамките на 290 000 и 650 000. Евростат: Нищожен процент българи се ваксинират срещу грип Ваксините могат да предотвратят някои от случаите и СЗО препоръчва ежегодишна ваксинация - особено за хора, които работят в здравната система и за по-уязвимите - по-възрастните, по-младите и болните. Планът на СЗО, който организацията определя за най-цялостен досега, включва мерки за защита на големите популации от ежегодишните изблици на сезонния грип, както и за подготовка срещу следващата пандемия. Основните две цели - да се подобрят възможностите за следене и реакция, като се подтикват правителствата да разработят национална стратегия за грипа, както и по-добри средства за неговото предотвратяване, контролиране и лечение, сред които влизат по-ефективните ваксини и антивирусните лекарства.

Отменят грипната епидемия в Пловдив от понеделник

10 February 2019 10:32

Грипната епидемия в Пловдив отшумява, миналата седмица са регистрирани 221 случая или 64%, затова РЗИ-Пловдив с писмо известява за прекратяване на противоепидемичните мерки от понеделник, 11 февруари.

Отмениха грипната епидемия в област Монтана

09 February 2019 12:45

Със Заповед № РД-01-80 от 08.02.2019 г. на директора на Регионална здравна инспекция - Монтана д-р Елена Борисова, считано от 09.02.2019 г. се отменят въведената епидемиологична обстановка по отношение на грип и остри респираторни заболявания, както и противоепидемичните мерки на територията на област Монтана.

Отменят грипната епидемия в област Благоевград

07 February 2019 06:03

От днес се отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на област Благоевград. До 8 февруари е удължена грипната епидемия на територията на област Монтана, децата там остават в принудителна ваканция до петък включително.

Грипната епидемия се отменя в още области в страната

05 February 2019 14:25

От днес, 05 февруари, РЗИ-Враца отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на област Враца. От утре, 06 февруари, грипната епидемия се отменя и в Габровско, също така в област Разград. От 07 февруари РЗИ-Благоевград също отменя грипната епидемия и противоепидемичните мерки на територията на област Благоевград. Припомняме, че от днес РЗИ отмени грипната епидемия в още десет области в страната.

Край на грипната епидемия в 11 области

04 February 2019 19:15

11 области в страната отменят грипната епидемия, съобщиха от здравното министерство. Това са областите София-град, Русе, Кюстендил, Шумен, Видин, Плевен, Добрич, Сливен, Варна и Велико Търново. В област Смолян епидемията също се отменя, но с изключение на община Мадан, където за лечебните и детски заведения остават в сила въведените противоепидемични мерки. В област Монтана грипната ваканция се удължава заради продължаващото покачване на броя на случаите на заболявания. Епидемията ще продължи

Край на грипната епидемия в Плевен

04 February 2019 14:28

Край на грипната епидемия в региона обяви днес Регионалната здравна инспекция в Плевен. Въведените противоепидемични мерки се отменят, считано от утре, 5 февруари, съобщи д-р Валентин Цанков, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в инспекцията. Той припомни, че учениците утре са в междусрочна ваканция и трябва да започнат учебни занятия в сряда, 6 февруари. „През миналата седмица заболяемостта от грип и ОРЗ се снижи рязко - тя е била 191,58 случая на