Здраве

17 януари 2019 20:51

За първи път у нас: Ваксина срещу варицела през 2020 г.

За първи път в България вече ще се продава ваксина срещу варицела. Тя влиза на нашия пазар от следващата година, съобщи Нова тв. Няма да бъде задължителна и ще се поставя само по желание на родителите. Тепърва ще се обсъжда до каква възраст да се пр...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Доценти в сериозен спор дали противогрипните ваксини са ефективни

17 January 2019 08:18

Ефективни ли са противогрипните ваксини? Според доц. Андрей Чорбанов, завеждащ отделението по имунология към БАН, противогрипните ваксини не са ефективни. Ако бяха, щеше всички европейци да се ваксинират на 100%, каза той. И посочи, че ЕК още дава милиони за разработване на ефективна ваксина срещу грип. Доцентът изрично подчерта, че не такъв е случаят с ваксината против морбили и въобще задължителните ваксини, като каза, че горещо препоръчва тази имунизация. Това, което е особено при противогр

Бум на варицелата в Пловдив

30 December 2018 04:00

Расте броя на заразените от скарлатина в Пловдив. Не малко са и новите случаи на болни от варицела. Болните от шарка са два пъти повече в сравнение с изминалия отчетен период - 7 дни, съобщиха от РЗИ. Броя на болните от 13.12 до 19.12 са 14 за Пловдив и региона, като най-много потърсили лекарска помощ са пациентите от града под тепетата. Предишната седмица регистрираните случаи са били едва 6, предава trafficnews.bg. 69 са заразените с варицела, като от тях 51 са от Пловдив. В РЗИ са регистрирани и 5 нови случая на вирусен хепатит. Пациентите със симптомите на зараза са хоспитализирани. В същото време не се наблюдава увеличение при болните от чревни инфекции.

Варицелата настъпва във Враца

11 December 2018 12:27

12 са заболелите от варицела във Врачанска област, съобщиха от РЗИ. Сред сериозните заболявания са и два регистрирани случая на туберколоза. Има и един човек, който се е разболял от лаймска болест. Острите респираторни заболявания и грип са достигнали 56 случая. Очаква се по-сериозно настъпление на грипа да има чак след Нова година.

Д-р Кунчев: Новите противогрипни ваксини ще са по аптеките до сряда

16 November 2018 07:36

Постепенно навлизаме в сезона на грипа, има известно закъснение спрямо миналия сезон. Засега нещата са според очакванията, към края на януари-февруари ще достигнем до нови епидемични нива. Това каза в сутрешния блок на БНТ главен държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

До края на седмицата се очакват новите противогрипни ваксини

14 November 2018 19:43

От инфекциозната клиника на ВМА твърдят, че лекуват няколко души с усложнения след вируса. От Националния център по заразни и паразитни блести съобщиха, че за момента в лабораторията им не е доказан случай на грип. Заради голямото търсене на противогрипни ваксини се очаква извънреден внос, тъй като количествата вече са изчерпани. Нови ваксини трябва да пристигнат у нас до края на седмицата.

Свършиха противогрипните ваксини във Варна

09 November 2018 16:16

В аптеките във Варна няма противогрипни ваксини. За проблема сигнализираха зрители на БНТ. Фармацевтите в града потвърдиха, че количествата са изчерпани преди седмици и нови доставки не се очакват.

В сезона на грипа: Свършиха противогрипните ваксини в Пловдив

05 November 2018 07:06

В сезона на имунопрофилактиката, противогрипни ваксини по аптечната мрежа в Пловдив не могат да се намерят. От няколко дни количествата са напълно изчерпани и според фармацевти нови доставка не се предвиждат. В същото време от здравното министерство заявиха за БНТ, че нямат механизми, с които да регламентират количествата на протигрипните ваксини.

Сериозен недостиг на противогрипни ваксини в цялата страна

26 October 2018 18:00

Противогрипните ваксини привършват в складовите бази. За проблема сигнализираха фармацевти и пациенти. Най-сериозна е ситуацията в Пловдивска област, където и двете ваксини са изчерпани още преди две седмици. Изчерпано е количеството им и във Враца, потвърдиха за bTV от Фармацевтичния съюз в града. Пациентите трудно откриват ваксините и в аптеките в Кюстендил и Видин. В Бургас и Варна все още има налични количества, но не достатъчно. Фармацевти под тепетата казаха ,че ваксините,които тази год

Уволнения в Украйна след временно спиране на ваксини

21 September 2018 10:43

Украинското правителство отстрани от работа ръководството на държавната служба по лекарствени средства и контрол над лекарствата заради необосновано въвеждане на забрана на ваксини, съобщи Взгляд. Здравните власти заявяват, че ръководството на службата нееднократно е вземало „необосновани решения” за временна забрана за прилагане на ваксини срещу туберкулоза, хепатит Б, полиомиелит, дифтерия, тетанус и коклюш. По този начин всеки път се спирал процеса на ваксиниране по имуни