Регионални

17 януари 2019 21:29

Удълбочават река Дунав за над 20 млн. лв.

Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) обяви две обществени поръчки за доставка на оборудване, с което да извършва драгиране на река Дунав. Процедурите включват закупуване на драга, тръби за транспортиране на ...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Първият за тази година круизен кораб по река Дунав акостира във Видин

22 March 2019 12:45

На пристанището във Видин акостира първият за тази година круизен кораб, съобщиха от порта. Корабът е немски и с него пристигнаха 120 туристи от Запада. До края на годината по Дунав във Видин ще пристигнат 40 000 туристи. Броят на корабите, според зявките на туроператорите, ще достигне 334 при 264 за миналата година.

Девет дунавски държави създават мрежа от Дунавски перли по реката

11 March 2019 17:00

Представителите на 9 дунавски държави, участници в проекта „ТрансДанюб.Перли”, се събраха в град Печ, Унгария, за да създадат мрежа от места перли по реката. Това съобщи Десислава Обретенова, експерт от областната администрация на Видин, участник от българска страна.

Държавата отказва да подпомогне борбата с комарите по поречието на Дунав

09 March 2019 08:24

Не всички общини обаче разполагат със средства, за да се справят сами с този проблем.

Четири акта за „Българска хлебна мая" в Русе заради замърсяване на Дунав

06 March 2019 21:09

Многократни превишения на 5 основни показателя в отпадъчните води, нерегламентирано изхвърлени от завод „Българска хлебна мая" в река Дунав. Това са констатирали от Регионалната екоинспекция в Русе. На производствената площадка няма и пречиствателно съоръжение. За установените нарушения са съставени четири акта.

96 години от първата българска служба по поддържане на р. Дунав

01 March 2019 13:00

На 1 март 1923 година, с указ на цар Борис III се утвърждава законът „За службата по поддържане и подобрение плавателността по Дунава“, в изпълнение на чл. 225 от Ньойския мирен договор. В закона се уреждат задълженията по поддържане плавателността на Дунава в границите на България, както и изучаване леглото на реката и бреговете. Това са изцяло нови дейности за България към онзи момент и първоначално те се изпълняват от Инспекцията на дунавския сектор към Министерство на железниците, пощите и телеграфите със седалище град Русе.

РИОСВ-Монтана: Няма замърсяване с опасни вещества на река Дунав при Лом

25 February 2019 14:16

РИОСВ – Монтана участва в комисия за проверка на сигнал за замърсяване на р. Дунав при Лом. В нея се включиха представители на „ВиК“ ООД - Монтана, Община Лом и БДДР – Плевен. При оглед на мястото беше установено, че от 5 от съществуващите 8 тръби в река Дунав изтичат води без цвят и запенване, мирис и видими следи от замърсяване с нефтопродукти, информират от инспекцията.

Предприятие изпуска мръсни води в р. Дунав

22 February 2019 22:20

Замърсяване на река Дунав при Русе констатираха екоинспекторите. При извънредна проверка след сигнал е установено, че в реката се изливат оцветени води от завода "Българска хлебна мая", а в района се носят неприятни миризми.

РИОСВ – Монтана проверява сигнал за изтичане на мръсни води в Дунав край Лом

20 February 2019 13:45

Експерти от РИОСВ – Монтана и Регионална лаборатория - Монтана провериха сигнал за изтичане на мръсни води в рeка Дунав от няколко тръби в района на Дунавски парк в гр. Лом, съобщават от инспекцията.

Нова организация ще развива туризма в Дунавския район от Видин до Силистра

23 January 2019 13:45

В новата структура са включени 17 общини, 6 областни администрации, 3 туристически сдружения, вписани в Националния туристически регистър, Русенският университет „Ангел Кънчев“ и една професионална гимназия. В учредяването на Организацията за управление на Дунавски туристически район (ОУДТР) участва и областният управител на област Монтана Росен Белчев.

Правим уникално проучване на рибарските общности

05 December 2018 13:56

То се провежда в България и Румъния