Регионални

17 януари 2019 21:29

Удълбочават река Дунав за над 20 млн. лв.

Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) обяви две обществени поръчки за доставка на оборудване, с което да извършва драгиране на река Дунав. Процедурите включват закупуване на драга, тръби за транспортиране на ...

източник: m.fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Нова система подобрява безопасността на корабоплаването по Дунав

28 July 2019 10:07

Безопасността на корабоплаването по Дунав ще бъде подобрена с внедряването на нова система за проверки и регистрация на плавателните съдове. Разработката е дело на морските администрации на България и Румъния, като идеята е да обхване всички водни пътища в Европа.

Над 100 ентусиасти преплуваха Дунав край Свищов

27 July 2019 12:28

За 62-ри път над 100 ентусиасти от всички възрасти преплуваха Дунав край Свищов. Плувците бяха извозени с платформа до румънския бряг, откъдето преплуваха повече от километър до българския бряг при историческата местност „Паметниците". И тази година спортната проява се провежда със съдействието на БЧК и Министерството на отбраната.

Дубайски инвеститор с интерес към наши пристанища

17 July 2019 22:31

Dubai Ports World (DP World) обяви, че се интересува от придобиването на български пристанища по река Дунав след подписването на публично-частно партньорство за управление на сръбското вътрешно пристанище в Нови Сад, съобщава Ports Europe. През юни председателят на P&O Ports, която е част от DP World, Султан Ахмед бин Сулайем се срещна с българския президент Румен Радев. Двамата обсъдиха инвестициите в българските пристанища по Дунав и високотехнологичните логистични центрове в страната като начин за ускоряване на трансфера на товари до Западна Европа. България ще стартира търгове за концесии на своите най-големи пристанища по Черно море и Дунав през 2020 г., като най-привлекателни изглеждат проектите за развитие на пристанищата Варна-изток и Варна-запад, според Плана за действие за държавните концесии за периода 2019-2020 г., приет от Министерски съвет. Всички концесии ще имат срок от 35 години в опция за удължаване с още 11,5 години. Концесиите за българските дунавски пристанища се очаква да включват обектите: пристанищен терминал Зимовник-Русе (за всички видове товари) с площ от 32 734 кв. м; пристанищен терминал Русе-изток 1 с площ от 333 057 кв. м; Русе-изток 2 с площ от 355 132 кв. м; Русе-запад с площ от 117 003 кв. м; Видин-център с площ от 18 261 кв. м. България планира да свърже по Дунав Русе с Варна (най-голямото българско черноморско пристанище) чрез нова магистрала и високоскоростна железопътна линия, а разстоянието между двете локации е 170 км ., припомня actualno.com. Пристанището на Нови Сад осигурява връзки с DP World Кюстенджа (най-голямото черноморско пристанище) с по-нататъшната обработка на товари в Джебел Али, Дубай, ОАЕ. P&O Ports ще управлява пристанището в Нови Сад първоначално за 25 години и ще има изключителни права за извършване на всички операции по крайбрежието, обработката на контейнери, товарите и товарно-разтоварната дейност.

Фестивал на драконовите лодки започва в крайдунавските градове

08 July 2019 13:30

Фестивали на драконовите лодки започват в градовете по Дунав на България и Румъния, съобщи Евтим Стефанов, директор на Агенцията за регионално развитие във Видин, ръководител на проекта. Агенцията има още един български партньор и един от град Калафат, Румъния. Със средства на проекта, финансиран от трансграничната програма Интеррег Румъния – България, двете страни са закупили по две лодки, с които туристите ще влизат в Дунав.

Днес е Международният ден на река Дунав

29 June 2019 13:45

Фестивал и парад на лодки във Видин по повод днешния Международен ден на река Дунав.

Глобално партньорство за водите обявява международен конкурс"Ние обичаме Дунав!"

13 June 2019 13:45

Конкурсът DAM 2019 е съвместно организиран от Глобално партньорство за водите - Централна и Източна Европа и Международната комисия за защита на река Дунав (ICPDR). Целта е да насърчава децата да гледат по-отблизо на местната си река, да обмислят какво означава околната среда за тях, и да създадат оригинални произведения на изкуството в чест на празника на региона, съобщават от РИОСВ -Монтана.

Река Дунав заля крайбрежния парк на град Лом

11 June 2019 14:40

Повишеното ниво на Дунав при Лом предизвика и повишено ниво на подпочвените води в близост до реката. По тази причина крайбрежният парк – любимото място за отдих и разходка на гражданите, е под вода. Общината е започнала изпомпване на водата, но тя се появява отново. Проблемът ще отпадне едва с понижаване на речното ниво, съобщават от общинската пресслужба.

​Нивото на Дунав в българския участък продължава да се покачва

07 June 2019 14:50

Във Видин е обявена първа степен на готовност при преливане, а в Лом - втора. Всекидневно се извършват огледи на дигите, отводнителните полета и помпените станции.

Втора степен на опасност от наводнение от река Дунав

06 June 2019 12:20

А в Перник река Ерма излезе от коритото си, наводнени са приземни етажи

„Първа степен на опасност” заради нивото на река Дунав

05 June 2019 12:56

Река Студена пък преля и наводни обширен район около село Караманово