Свят

18 януари 2019 07:46

Доналд Тръмп отмени пътуване в чужбина на Нанси Пелоси

Американският президент Доналд Тръмп отложи пътуване в чужбина на председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси....

източник: news.bnt.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Извънредното положение на Тръмп беше оспорено в съда

16 February 2019 08:16

Само часове след обявяването на решението на Доналд Тръмп да въведе извънредно положение, то беше атакувано пред съда в окръг Колумбия. Вчера американският президент подписа указ, с който може да заобиколи Конгреса, за да осигури финансиране за изграждането на стена по границата с Мексико. Същевременно беше избегната възможността за нова парализа на федералното правителство.

Доналд Тръмп обяви извънредно положение в САЩ

15 February 2019 18:27

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви национално извънредно положение на границата с Мексико, съобщи Fox News. Американският президент излезе със специално обръщение към нацията. С обявяването на извънредно положение той цели да събере пари за обещаната стена по границата. С това решение Тръмп ще може да използва пари на данъкоплатците, без да му е нужно разрешение от Конгреса. Според някои критици това решение е противоконституционно. Очаква се то да бъде оспорено в съда. Според президента решението е взето, заради кризата с трафик на наркотици и имигранти през мексиканската граница.

Долната камара на Конгреса прие проектозакона за правителствено финансиране

15 February 2019 15:35

Документът, който цели отпускане на 300 милиарда долара, беше подписан от лидера на демократите в Камарата на представителите Нанси Пелоси. Следващата стъпка е той да бъде изпратен до американския президент за финално ратифициране. Говорител на Белия дом заяви, че двупартийното споразумение ще бъде прието от президента, но и че Тръмп ще се опита да обяви извънредно положение, с цел да осигури средства за строежа на стената с Мексико.

Тръмп ще обяви национално извънредно положение - не му дадоха парите за оградата

15 February 2019 07:28

Демократите се готвят за съдебни битки с президента

Американският сенат утвърди Уилям Бар за главен прокурор

14 February 2019 20:49

Сенатът на САЩ утвърди Уилям Бар за главен прокурор (министърна правосъдието), предаде Reuters. Сенатът одобри назначението с 54 срещу 45 гласа, като сенаторите гласуваха основно според партийната си принадлежност - повечето републиканци гласуваха в полза на кандидата, а повечето демократи - против него. Очаква се той да положи клетва до края на седмицата. 68-годишният Уилям Бар, юрист, републиканец, с дългогодишен опит във Вашингтон, вече е бил министър на правосъдието при президента Джордж Х

Тръмп иска $5.7, дават му $1.4 милиарда

12 February 2019 12:16

Преговарящи от двете партии в Конгреса на САЩ съобщиха, че са постигнали принципно споразумение за финансиране на правителството и избягване на нова частична парализа на държавната администрация, предаде AP. В стремежа си да избегнат нова частична парализа на държавната администрация републиканците се съгласиха на далеч по-ниска сума от исканите от президента Тръмп за граничната стена с Мексико 5,7 милиарда долара и предложиха около 1,4 милиард. Това финансиране ще е до края на настоящата фискална година, която приключва на 30 септември. Тази обсъждана сума покрива около 90 км нови гранични заграждения във вид на метални съоръжения вместо бетонна стена. Белият дом през декември искаше заграждения за около 350 км граница. Финансирането покрива заграждения, които да се построят в долината на Рио Гранде в щата Тексас. Принципното споразумение предвижда още увеличаване на нови технологии като усъвършенстван скрининг на гранични КПП-та, искана от демократите хуманитарна помощ и повече митничари.

Тръмп се разбра с демократите за работата на правителството

12 February 2019 08:01

В Съединените щати - демократи и републиканци обявиха, че са постигнали принципно съгласие по темата "Граничен контрол". Така до следващо спиране на работата на федералното правителство няма да се стигне.

Ново блокиране на американското правителство?

11 February 2019 09:05

Белият дом не отхвърли вероятността от евентуално ново спиране на работата на правителството, ако до 15 февруари не бъде постигнато споразумение с демократите за финансиране на стената, която президентът Доналд Тръмп иска да издигне на границата с Мексико, предаде Франс прес. "Спирането на работата на правителство на теория все още е на масата. Не искаме да се стига дотам, но тази опция все още е отворена за президента и ще остане такава", заяви по Фокс нюз временно изпълняващият длъжността главен секретар на Белия дом Мик Мълвейни. На 25 януари беше постигнато споразумение за слагане край на частичната парализа на американските агенции след 35 дни спиране на дейността - рекордно дълъг период в историята на САЩ. То предвиждаше финансиране на съответните федерални служби до 15 февруари, а ако дотогава не бъде постигнат консенсус, е възможно ново спиране на дейностите. Републиканският сенатор Ричард Шелби обяви, че преговорите между американски конгресмени по проблеми за сигурността по границите, за да се избегне ново спиране на дейността на правителството, са забуксували по въпроса за политиката за задържане на имигранти.

Републиканци и демократи продължават да не се разбират за граничната сигурност

11 February 2019 05:40

Преговорите за уреждане на въпроса с финансите за сигурността по границата на САЩ между демократи и републиканци се провалиха. Двете страни не са успели да се договорят за политиката за задържане на мигранти, съобщи телевизия Fox, цитираната от БГНЕС. Според сенатор, участвал в преговорите, демократите са поискали ограничение върху броя на леглата в местата за задържане на влезлите нелегално в страната. Това се е оказала и поредната точка на раздор. Преговорите целят да предотвратят ново спира

Сенаторът на Масачузетс Елизабет Уорън обяви кандидатурата си за президент

09 February 2019 21:32

Сенаторът на щата Масачузетс Елизабет Уорън от Демократическата партия официално обяви кандидатурата си за Белия дом през 2020 г. и се присъедини към масата участници в първичните избори на Демократите. Те обещават да бъдат сред най-големите и най-разнообразни в историята на партията, пише електронното издание на вестник The Hill.