Свят

18 януари 2019 08:06

Португалия също със специални планове за Brexit

Заради Brexit, и Португалия планира специални мерки що се отнася до британски граждани. Става въпрос за трафика по летищата, по думите на португалския премиер Антонио Коста, цитирани от The Guardian. Съгласно плана на Лисабон, за британците ще има сп...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

ЕС изключва възможността за преразглеждане на споразумението за Брекзит

23 April 2019 14:18

Част от торите обсъждат нов вот на недоверие срещу Тереза Мей

Видни лейбъристи призоваха Корбин да подкрепи втори референдум за Брекзит

18 April 2019 11:32

В партията са разтревожени от преговорите за Брекзит, които лидерът им води с правителството на Тереза Мей

Лидерите на европейските институции обсъдиха решенията за Брекзит

16 April 2019 19:43

В Страсбург, председателите на Европейската комисия, Европейския съвет и Европейския парламент призоваха за солидарност с Франция и помощ за възстановяване на „Нотр Дам“. Лидерите на европейските институции се събраха, за да обсъдят решенията за Брекзит.Българските евродепутати очертаха битките и постигнатото за избягване на двойните стандарти при храните, разногласията по пакет "Мобилност", драмите около листите на БСП. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск изрази надежда Великобритания да използва отсрочката за Брекзит по най-добрия начин.

Британското правителство продължава подготовката за Брекзит без сделка

15 April 2019 17:10

Тереза Мей не смята да свиква предсрочни избори като начин за преодоляване на патовата ситуация в парламента

Как една от най-западналите зони в Лисабон стана пример на модернизацията?

13 April 2019 20:53

Възможно ли е една от най-западналите градски зони да се превърне в символ на модернизацията? Паркът на нациите в Лисабон е пример за това. Промяната започва с подготовката за Експо'98 - изложение, с което светът отбелязва 500-годишнината от Великите географски открития. За мястото, което наричат гордостта на Португалия, разказват Айше Сали и операторът Миглена Гайдарова.

В Португалия внесоха законопроект срещу "фемилигейт"

12 April 2019 21:35

След скандал за назначаването на членове на едно и също семейство в изпълнителната власт

Британският финансов министър: Обсъждането на втори референдум е много вероятно

12 April 2019 17:50

Говорейки пред репортери във Вашингтон, където присъства на срещите на Международния валутен фонд, Филип Хамънд - британският финансов министър, каза в коментарите си, че е много вероятно идеята за втори референдум за Брекзит да бъде внесена в парламента в някакъв момент, но времето за него ще бъде ограничено преди октомври, когато Великобритания трябва да напусне Европейския съюз.

Как се стигна до новата отсрочка за "Брекзит"

11 April 2019 09:23

Не е имало никакви съмнения, че британската премиерка Тереза Мей ще получи отсрочка за „Брекзит“. Драмата е била около отлагането и условията за него, пише Ройтерс за провелия се снощи Европейски съвет. Лидерите на страните членки на ЕС решиха да отложат излизането на Обединеното кралство от съюза до 31 октомври. Най-яростен противник на отстъпките е бил френският президент Еманюел Макрон. По време на вечерята той предизвикал няколкочасов дебат, в който водел предимно сам битката да убеди колегите си да не дават на Лондон още цяла година време. Отлагат "Брекзит" до края на октомври Председателят на Европейския съвет Доналд Туск и други лидери заявили, че ако задължат британската премиерка Тереза Мей да приеме доста по-дълго от поисканото от нея отлагане до 30 юни ще разколебае твърдолинейните депутати от нейната Консервативна партия за нейната сделка. Защото подкрепящите „Брекзит“ тори ще се уплашат, че дълга отсрочка може да настрои британците срещу напускането. Макрон обаче настоял, че ако се позволи на Лондон да остане по-дълго време в Съюза, това ще подкопае проекта за европейска интеграция, койте една от главните цели на неговата политика. Резултатът от спора бил компромис за датата. Бил договорен краен срок 31 октомври за напускане със или без сделка. Условието било Мей да органзира европейски избори на 23 май, за да се върнат британските депутати в новия Европарламент, който ще се събере през юли. Както и обещанието, че Обединеното кралство няма да нарушава вземането на ключовите решения, преди да излезе от ЕС. Ако Мей не успее да убеди депутатите за споразумението или не успее да организира избори, Великобритания ще напусне ЕС без сделка на 1 юни. България иска "подреден" Брекзит и подкрепя отлагането му Британската премиерка побързала да намекне, че отсрочката до 31 октомври не означава, че „Брекзит“ няма да се случи на по-ранна дата и преди оставката й от поста, която тя обеща на съпартийците си. Някои от лидерите допуснали още отлагания. Днес Меркел ще разговаря с ръководството на опозиционната Лейбъристка партия за по-нататъшните действия. Съпротивата на Макрон Еманюл Макрон защитил позицията си против допълнителна отсрочка от почти девет месеца или една година. Той изтъкнал, че тази позиция е „за общото благо“. Други френски представители пък намекнали, че ЕС е изправен пред изнудване от страна на бъдещо британско правителство, което ще блокра решенията на Брюксел. „Истината е, че мнозинството бе повече „за“ много дълга отсрочка. Но от моя гледна точка не бе логично и най-вече не бе добро нито за нас, нито за Великобритания“, заяви Макрон след срещата. Натискът на Париж довел и до „затягане“ на клаузите в заключенията на Европейския съвет, в които Лондон е предупреден да не се меси във вземането на решения на ЕС, ако остане в него по-дълго. Това ще бъде оценено на редовния Европейски съвет на 20-21 юни.

Повечето куриерски фирми в Бургас спряха пратките от и за Великобритания

11 April 2019 07:10

Повечето куриерски фирми в Бургас спряха доставките на колети за и от Великобритания. Причината е все още неясната ситуация около Брекзит. „Български пощи“ засега продължават да обслужват клиентите си.

ЕС даде нова отсрочка за Брекзит - 31 октомври

11 April 2019 06:10

Европейският съюз даде на Великобритания нова отсрочка за Брекзит. След петчасови преговори стана ясно, че разводът между Брюксел и Лондон се отлага за 31 октомври.