Свят

21 януари 2019 12:00

Паника в Магнитогорск - хората получават предупреждения за взривове

Няколко жители на руския град Магнитогорск са получили електронни писма, в които са предупреждавани за взривове на обществени места, пише 74.ru. В съобщенията пише, че са минирани болници, учебни заведения и търговски центрове. Такова писмо е получен...

източник: www.actualno.com
Виж повече

 
Свързани новини

Атентаторът от Нова Зеландия пратил писмо в Русия

14 August 2019 14:03

Новозеландската служба на затворите съобщи, че стрелецът в Крайстчърч е изпратил писмо до свой привърженик, което е трябвало да бъде спряно от затворническата администрация, предаде DPA. Брентън Тарант изпратил писмо до свой привърженик в Русия, който го публикувал на сайт на алтернативна десница. "След направената проверка признаваме, че това писмо е трябвало да бъде спряно", заяви днес службата и увери, че са направени необходимите промени в процедурите, касаещи пощата на атентатора. Писмото се е появило в деликатен момент, когато други стрелци - от Ел Пасо до Норвегия, заявяват, че са се вдъхновили от Тарант, посочва AP.

Русия: Терористите вербуват студенти

13 August 2019 21:00

Международните терористични групировки се опитват да вербуват чуждестранни студенти, които учат в руски университети. Това заяви директорът на ФСБ Александър Бортников по време на заседание на Националния антитерористичен комитет (НАК), цитиран от БГНЕС. "Емисарите на международни терористични организации продължават да се опитват да вербуват и въвличат в терористични дейности мигранти, разположени в Русия, както и чуждестранни студенти, които учат в руски образователни организации", каза Бортников. "В настоящата ситуация е необходимо да се приложат допълнителни мерки, за да се предотврати разпространението на радикални настроения сред мигрантите, да се увеличи вниманието на ръководителите на федералните органи на изпълнителната власт към този проблем", добави още той.

16 сигнала за бомби в Москва, включително в катедралата "Христос Спасител"

09 June 2019 13:00

Анонимни заплахи за поставени бомби бяха получени в неделя в 16 обекта в Москва, сред които катедралата "Христос Спасител" и телевизионната кула в Останкино. Полицията е започнала спешна проверка, съобщи говорител на аварийните служби на столицата, цитиран от РИА Новости. По думите му, всички места вече се проверяват от персонала на оперативните служби.

В Русия блокираха банда, подготвяла терористичен акт

22 May 2019 07:02

Престъпниците оказали въоръжена съпротива

Разбиха терористична клетка в Москва

30 April 2019 15:38

Федералната служба за сигурност на Русия разби терористична клетка на "Ислямска държава". При полицейската операция в района на Москва са били задържани 7 души.

Мега акция на ФСС в Крим: Арестуваха най-малко 20 татари

27 March 2019 18:23

Задържаните са радикалното ислямистко движение Хизб ут Тахрир, съобщиха от Федералната служба за сигурност

5 хил. души са евакуирани в Москва

15 February 2019 12:45

Пет хиляди души са били евакуирани от общо седем офисни сгради в Москва на 15 февруари. Евакуацията е проведена след получени сигнали за поставени взривни устройства, предаде meduza.io. Анонимните съобщения за заложени бомби постъпват редовно от началото на февруари. До момента са евакуирани стотици хиляди души от десетки сгради. В нито един от случаите опасността не е потвърдена. Преди седмици сигнали за поставени бомби бяха получени в други региони на Русия.

Фалшива бомбена тревога евакуира хиляди московчани

05 February 2019 16:02

Днешната тревога вдигна на крак около 20 000 московчани в 90 сгради в столицата и в още 40 край Москва, но властите не откриха нищо подозрително

Терористи влизат в Русия без визи

30 January 2019 09:04

Изявление на заместник-министъра на вътрешните работи Игор Зубов показва, че ведомството е загрижено за концентрацията на терористи в североизточните райони на Афганистан близо до таджикската граница, като има заплаха от навлизането им в Таджикистан и след това в Русия. Всъщност преместването на джихадисти от Таджикистан в Руската федерация не представлява особена трудност. С тази разлика, че гражданите на Киргизстан и Казахстан имат право да пресичат руската граница с вътрешните си паспорти, а гражданите на Таджикистан (и Узбекистан) се нуждаят от чуждестранен паспорт. Няма визов режим между републиките от Централна Азия и Руската федерация, пише в. Независимая газета. Възможността за навлизане на терористи през бившите съветски републики от Централна Азия всъщност е неограничена. Като се започне от факта, че границите между Киргизстан и Казахстан и Казахстан и Русия на практика не се охраняват. Ефимерната бариера за неразрешено влизане в страната са граничните и митническите пунктове. Разбира се, ако човек от негроидната раса представи на руския граничар узбекски и таджикски паспорт, той най-вероятно ще реагира на това. Проблемът обаче е, че членове на ислямистки групировки се оказват граждани на страните от Централна Азия, които са в ОНД. От централноазиатските републики до Русия може да се достигне по суша с автомобилен или железопътен транспорт, по въздух и по море. В региона на Централна Азия и на територията на Русия терористите получават подкрепа от съществуващите тук ислямистки организации. Спирането на нарушители, които искат да влязат на територията на Руската федерация е много трудно. Според статистиката на министерството на вътрешните работи, само от януари до септември 2018 г. в Русия са пристигнали на работа и официално са регистрирани 1,745 милиона граждани на Таджикистан и 1,573 милиона граждани на Узбекистан. Общият брой на регистрираните за януари - ноември 2018 г. в миграционните регистри е в размер на 16 488 916, за същия период на 2017 г. - 14 590 229.

В Сибир евакуираха хиляди след съобщения за заложени бомби

28 January 2019 10:48

В големите градове на Сибир бяха евакуирани няколко хиляди души от болници, училища, търговски центрове и административни сгради заради анонимни писма за заложени взривни устройства, съобщи "Интерфакс". В Абакан са евакуирани 15 хил. души от 19 училища, болници и общини. В Кемерово са евакуирани около 30 сгради. Евакуация е проведена в Омск, Барнаул, Новосибирск и Красноярск. До момента съобщенията за бомби не са потвърдени. В някои сгради продължават проверките. На 24 и 25 януари в