Икономика и бизнес

24 януари 2019 11:13

Джак Ма: Технологиите могат да доведат до трета световна война

Винаги наемам хора, които са по-умни от мен, отбеляза основателят на Alibaba...

източник: www.economy.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Учени създадоха безтегловен материал

18 February 2019 12:21

Учени от САЩ, Китай и Саудитска Арабия създадоха почти безтегловен аерогел, който може да предпазва от екстремни температури, съобщиха в. "Индипентът" и сп. "Сайънс". Аерогелът се състои почти изцяло от въздух и тежи малко повече от него. Това позволява да бъде използван в най-различна среда - издържа на температура от минус 198 градуса Целзий от 900 градуса Целзий.  Подобни изолационни материали са много важни за космическите апарати.  Аерогелът е керамичен, но не е крехък. Той е създаден от тънки като атом слоеве шестоъгълен борен нитрид, обработени така, че новият материал да не се разширява навън, когато се компресира или нагрява. Материалът е преминал успешно серия тестове, включително с последователно загряване и охлаждане. Създатели на "безтегловния" аерогел са специалисти от университета на Калифорния, технологичния институт в Харбин, Китай, и университета "Крал Сауд" в Саудитска Арабия.

"Алибаба" води преговори да придобие дял в "Метро" на китайска земя

15 February 2019 13:32

Китайският онлайн търговски гигант "Алибаба" води преговори с германската верига магазини "Метро", за да придобие дял в германската компания, предаде Ройтерс, цитирайки три отделни източника. "Алибаба" удари рекорд - 25,3 милиарда долара за 1 ден Става дума за бизнеса на "Метро" в Китай. Двете фирми отказаха да коментират новините. Преговорите са все още в ранна фаза и всичко може да се обърква, съобщиха източниците на информационната агенция. Интересът на "Алибаба" бил събуден, след като миналата година местният ѝ конкурент "Тенсент" подписа сделка за партньорство с френската верига магазини "Карфур". "Алибаба", която управлява потребителските онлайн платформи "Таобао" и "Тмол", както и приложението за доставки на храна "Ele.me", смята да развива търговията на дребно, предаде един от източниците.  Кои са "Алибаба груп", искащи да строят логистичен център у нас "Метро" разполага с 95 магазина в Китай и недвижими имоти в големи търговски центрове като Пекин и Шанхай. Освен "Алибаба" има и други фирми, които са в ранен етап на преговори с германската компания, според цитираните от Ройтерс източници. Изпълнителният директор на "Метро" Олаф Кок заяви във вторник, че фирмата сериозно обмисля да се партнира с китайски компании на местно ниво. "Метро" и "Алибаба" вече си били сътрудничели в онлайн търговията в Китай. "Ние постепенно нарастваме там и сме на печалба", заяви Кок.

Apple разработва биометрична ключалка за коли

12 February 2019 15:09

Apple разработва система за биометрично отключване на кола, съобщи Engadget.  Американската технологична компания е публикувала нов патент - "Система и метод за авторизация на превозно средство", който описва мобилна биометрична технология, която може да ползва тяхната запазена марка лицево разпознаване - FaceID - за отключване на колата. Microsoft измести Apple като най-скъпата публична компания - за малко Освен това подобна система създава възможност за персонализирани профили за различни шофьори - индивидуални настройки за музиката, наклона на седалките, температурата и силата на климатика, които да се променят според вкуса на конкретния шофьор в момента, в който приближи автомобила. Автономни камиони на Volvo ще пренасят варовик (ВИДЕО) Патентът всъщност е внесен още през февруари 2017 г., отбелязва изданието, така че не е ясно дали Apple има активен проект или просто запазват идеята си. През последните две години от комапнията активно работят и върху идеи за автономни автомобили, но няколко инцидента при тестовете на самоуправляващите се коли може да отложат тази концепция за далечното бъдеще.

Сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите

11 February 2019 08:57

Технологиите навлизат все повече в полето на медицината. Но когато става дума за операции на сърце, те могат да изиграят решаваща роля. Вижте как в Съединените щати сърце, създадено с 3D принтер, помага на хирурзите.

Samsung създаде писалка с камера

07 February 2019 14:25

Тя ще може да приближава изображенията с помощта на оптика

Ще зареждаме ли смартфоните през Wi-Fi? Едва ли

02 February 2019 13:00

Поредно откритие повдига въпроса дали ще зареждаме смартфоните си "от въздуха" - тоест от безжичните мрежи, с които вече сме заобиколени. Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) са разработили нови материали, които абсорбират вълните от Wi-Fi мрежите и други подобни излъчвания във въздуха и ги превръщат в електричество. САЩ удариха Китай с 25% мита върху безжични технологии Материалът е ползван за създаването на гъвкава антена с изключително тънък полупроводников слой - дебел само 3 атома. Антената улавя вълните и ги превръща в променлив ток, а полупроводникът от молибденов сулфит ги превръща в прав ток. Материалът може да бъде произвеждан в широки листове. В последните години учени и технологични компании влагат усилия и средства в изследването на възможностите да си връщаме част от енергията около нас. Apple преди време регистрира патент, който намеква за подобна технология. Друг екип учени в САЩ пък захрани с Wi-Fi камера от разстояние 10 метра. Apple патентова безжично зареждане Надеждите на хората, че съвсем скоро ще можем просто да влезем в зона с безжичен интернет и телефонът ни ще започне да се зарежда, обаче са нереалистични.  Проблемът е в количеството енергия, която се генерира. В MIT например, в идеални лабораторни условия, супер-материалът е произвел около 40 микровата електричество от 150-ватов сигнал. Един смартфон се нуждае минимум от 1 ват, най-добре - два, т.е.около 50-100 пъти повече. Един компютър - от около 60 вата. Камерата на другия екип е можела да прави една снимка на 35 минути - толкова време е трябвало да се зареди батерията в нея, за да направи въпросния един кадър. Какво е "интернет на нещата"? Тези технологии обаче ще могат да се ползват от нискоенергийни сензори и IoT устройства, които все повече гурута искат да сложат навсякъде в градската среда.

Приходите на Alibaba нарастват с най-слабия темп от 3 години

31 January 2019 11:40

Приходите на китайския технологичен гигант Alibaba за третото тримесечие отбелязват най-бавния темп на растеж за последните три години, съобщава Reuters. Основните причини за това са забавящата се китайска икономика и търговската война със САЩ, които карат купувачите да са по-предпазливи в сезона с най-големи продажби.Това най-вероятно ще добави към притесненията на инвеститорите, тъй като подчертава нарастващия натиск, пред който е изправен ритейл гигантът, чиито продажби често се...

Светът е на „2 минути“ от ядрена война

24 January 2019 19:46

От десетилетия светът не е бил толкова близо до ядрена катастрофа, колкото е сега. Остават само „2 минути“ до апокалиптичния час полунощ, в който всичко на планетата може да се промени. Това поне показва „Часовникът на Страшния съд“. Директорите на „Бюлетина на ядрените учени“ към Чикагския университет актуализираха символичния си часовник. И през миналата година часът показваше 2 минути преди полунощ, а според учените от 66 години светът не е бил толкова близо до глобална катастрофа. Никога до момента часовникът не е бил на една минута от полунощ. Колкото по-близо е часът до полунощ, толкова е по-близо Земята до глобална катастрофа. Отразявайки международните събития, които са опасни за човечеството, досега стрелките на часовника са били настройвани от 1947 година, когато часовникът е показвал седем минути преди полунощ. Най-голяма загриженост у учените продължават да бъдат ядрените оръжия, а освен това като рискови фактори са отчетени климатичните промени и фалшивите новини. От Студената война насам стрелките не са били толкова близо до апокалипсиса, както през 2018 и 2019 година. „У мен това събужда спомени за 1953 година. Съветският съюз тогава тъкмо беше тествал водородна бомба. Бруталната Корейска война още продължаваше и вече беше отнела живота на милиони хора. Американските сили в Германия бяха три пъти по-малобройни от Червената армия там и имаха разрешение и готовност да използват тактически ядрени оръжия, в случай че бъдат нападнати“, заяви бившият държавен секретар на САЩ Уилям Пери. За справка, през 2010 година, светът е бил на „6 минути“ от ядрена война, а през 1995 – на безопасните „14 минути“. През последните години обаче напрежението между ядрените сили се увеличи, а отношенията между Русия и западните страни не са били толкова обтегнати от края на Студената война. Северна Корея заплаши преди месеци САЩ с ядрено унищожение, докато администрацията на Тръмп обяви, че изтегля страната от ракетен договор с Русия (подписан през 1987 година), което може да доведе до нова надпревара във въоръжаването.

Роботизирана ръкавица помага на парализираните след инсулт

21 January 2019 14:05

Neofect движи пръстите на пациенти, които не усещат ръката си

Безжичното дистанционно зареждане е все по-близо

12 January 2019 08:45

Въпреки, че вече се продават свободно зарядни подложки, истинската революция в безжичното зареждане ще се състои в това, когато технологичните компании успеят да създадат ефективно безжично зареждане от разстояние. На CES 2019 (Consumers Electronic Show) бяха показани стъпки в тази посока. Компанията Energous представи WattUp, приемо-предавателна технология за безжично, дистанционно зареждане. Стийв Ризоне (изпълнителен директор на Energous) споделя: „Тази технология ще бъде внедрена