България

10 март 2017 10:28

МВР пише по табели „chuzhdentsi” за улеснение на чужденците

МВР пише по табели „chuzhdentsi” за улеснение на чужденците. Подобна табела е поставена в Паспортна служба на полицията в Хасково, съобщи "Фрог нюз". Тя дава пълна картина и дава всички отговори за реалността в и на МВР. Снимка...

източник: fakti.bg
Виж повече

 
Свързани новини

Синдикатът на МВР подкрепя протестиращите граждани

12 November 2018 12:38

„Заставаме зад всеки български гражданин, който със законни средства защитава правото си на по-добър живот“, се казва в документа.

Смолян води класацията по най-ниска престъпност

07 November 2018 15:57

Смолян пак е с най-ниска престъпност в страната, това стана ясно от отчета на ст. комисар Николай Димиов - директор на ОДМВР в Смолян и началниците на отдели „Криминална полиция“, „Охранителна полиция“ и „Разследване“. При среден коефициент 932 престъпления на 100 хил. жители за страната, в Смолянска област той е 412 престъпления. Статистиката сочи спад на регистрираните престъпления за десетте месеца от началото на 2018 г. От 712 за с

МВР иска камери по селата, а селата са над 5 000

04 November 2018 14:00

МВР иска камери и в селата, заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов се срещна с кметовете на 11 общини от старозагорска област. Срещата се свика след ромските размирици в Мъглиж, а преди това в Казанлък и Гълъбово. При инцидентите пострадаха и няколко полицаи, един бе ухапан, а двама младежи загинаха на пътя, след като каруца от ромски надбягвания излезе на главен път и ги уби.   Според министър Маринов на първо място кметовете трябва да вложат повече усилия за комуникация с местните лидери на ромските общности, за да им разяснят, че законът е общовалиден за всички.   "Нашите сили се намесват в последствие, когато вече има нарушения. Необходимо е да бъде изместен донякъде фокусът – пропускаме малките нарушения, които се наказват с административни глоби, а те често пъти водят след себе си много по-тежки престъпления", напомни той. Министър Младенов смята, че на този етап не се налагат законодателни промени. Той добави, че трябва да има камери по селата. Проблемът обаче, останал некоментиран от министъра на МВР, е че в България има нда 5000 села, някои от които с под 50 души и остава неясен принципът, по който селата ще се снабдяват с камери. По думите му нямало никакви данни зад случаите в Гълъбово и Мъглиж, а преди това и в Казанлък, където на 17 септември на центъра на града се сбиха близо 150 роми заради мургава красавица, да стоят партийни централи от опозицията. {cbrelatedarticle count="2" /} "Не търсете световна конспирация в тези неща, всичко се развива изключително бързо и просто няма време партийни емисари да подклаждат "огъня". Става дума за чисто битови инциденти, за съжаление голяма част от тази общност дори не си дава сметка, че извършва беззакония, защото те не са чели законите и наредбите", категоричен беше вътрешният министър. "Когато има агресия срещу полицаи, на мястото на инцидента ще пристигнат още повече полицаи. Извършителите биват задържани и отвеждани в ареста, няма територия извън закона, няма отворен чадър над никого. Така ще продължаваме да действаме. Не сме делили и няма да делим махалите или кварталите на ромски, турски или мексикански. Видеонаблюдението се монтира първо на най-уязвимите места, като започваме от входовете и изходите на населените места", допълни министър Маринов.обществоМВРкамериМладен Маринов

250 "работещи пенсионери" в МВР - вън от системата от 1 януари?

04 November 2018 11:59

250 служители на МВР ще трябва да напуснат министерството от 1 януари 2019 г., като бъдат приети промените в Закона за държавния служител, предложени в преходните и заключителни разпоредби в Закона за бюджета за догодина. Това призна пред БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов. Става дума за т.нар. "работещи пенсионери" в системата - те ще трябва да бъдат съкратени. Тези хора в момента заемат позиции в администрацията на силовото ведомство, каза още министърът. Той обаче беше категоричен, че слуховете за съкращения на хиляди служители, ако промените в законодателството бъдат приети, не са верни.  „Тези слухове целят да създадат напрежение в системата. Едно такова напрежение ще е много лошо за функционирането на системата“, заяви Маринов. По-горемият бюджет на МВР догодина ще осигури развиване на политиките на министерството, а една от основните политики е за развиване на човешкия ресурс, заяви още вътрешният министър. И заговори за заплатите на полицаите: „Полицаите наистина заслужават да взимат по-големи заплати. Те непрекъснато са изложени на риск, на нападения и съпротива. Тези пари няма да са дадени напразно. Заплатата и възнаграждението е едно от основните неща, които мотивират служителите. Увеличението ще е в рамките на тези 10% (предвидени за заплатите в бюджетната сфера - б.р.) Въпросът е как ще бъде направено увеличението. Някои от синдикатите предлагат да се помисли как да бъде диференцирано възнаграждението, така че хората да имат мотивация да израстват кариерно и да заемат длъжности, които към момента не са толкова привлекателни. Това са вътрешно организационни неща." Според Маринов административната реформа в МВР вече е направена и ако се говори за още реформи, те са в сферата на технологично обновление на министерството. Това трябвало да стане постепено, но първите крачки били направени. Вътрешният министър каза, че от 1 година са отпуснати допълнително средства от около 6 млн., за които в момента е направена организация за тяхното усвояване: „Обявени са обществени поръчки за закупуване на нови технологични средства за изследване на ДНК, кръв, следи, балистични експертизи. Това е в действие. Този процес ще продължи и с новия бюджет – по осъвременяване на материално-техническата база, с която работи Институтът по криминалистика“. За ДНК-лабораторията министърът каза, че базата данни е пълна. Проблемът е, че тя не е дотам автоматизирана, добави той:  Вътрешният министър съобщи, че в най-скоро време ще бъдат разплатени всички средства към съдебните медици, въпреки забавянето.

Младен Маринов: Честата смяна на законите не води до решаване на проблемите

03 November 2018 09:49

Общността е най-силното нещо, което може да определи състоянието на обществения ред в самото населено място. Полицията се намесва тогава, когато има някакъв проблем

Паметник на загиналите в служба служители на МВР откриха в Кърджали

26 October 2018 21:51

Паметник на загиналите при изпълнение на служебния си дълг служители на Министерството на вътрешните работи откри в Кърджали министърът на вътрешните работи Младен Маринов и директорът на „Пожара безопасност и защита на населението“ генерал Никола Николов.На церемонията присъства областният управител на Кърджали Никола Чанев , представители на държавната и общинска власт и семействата на загиналите полицаи и пожарникари. Четирима за загиналите служители на министерството на вътрешните работи в областта през последните 20 години.

По статистика престъпността по Черноморието намаляла с около една трета

26 October 2018 12:42

Каква е била картината с престъпността по курортните ни места на Черноморието през това лято – на този въпрос на парламентарен контрол вътрешният министър Младен Маринов отговори, че се наблюдавала намалена престъпност и увеличена разкриваемост. Според статистиката, през периода май-септември в Несебър, Поморие, Царево са регистрирани 35% по-малко престъпления. Имало и по-висока разкриваемост на престъпленията, свързани с наркотици. Специално в курортните комплекси (като Слънчев бряг)

Спират част от услугите в сайта на МВР до понеделник

26 October 2018 07:00

Временно няма да бъдат достъпни част от електронните услуги, предоставяни от портала на МВР. Достъпът ще бъде ограничен от 17:00 ч. днес до 08:00 ч. в понеделник.

Младен Маринов сподели приоритета в работата на МВР

25 October 2018 17:20

Вътрешният министър Младен Маринов благодари за възможността да участва във форум, който поставя изключително актуални към днешна дата въпроси. Той подчерта, че темите за борбата с трафика на хората и киберпрестъпността стоят високо в дневния ред както на ниво ЕС, така и като приоритет на българското правителство и в частност на Министерството на вътрешните работи. Вътрешният министър припомни, че програмата на правителството извежда борбата с трафика на хора и киберпрестъпления като свой специфичен приоритет, който следва да бъде изпълняван в сътрудничество с европейски партньори и агенции, прилагане на ефективни механизми за ранно идентифициране на жертви на този вид престъпна дейност и ангажираност на институциите на всички нива. Маринов със задоволство отбеляза, че МВР, основно структурното звено, което работи по това противодействие - ГДБОП и отдел „Противодействие на киберпрестъпността и трафика на хора“, има значителни успехи в това направление. Министърът на вътрешните работи подчерта, че една от основните му задачи в качеството на ръководител на ведомството е както да осигури добър ресурс от служители, които са обучени и професионално доказани, така и да създаде необходимите условия за координация между МВР, чуждестранните партньори, прокуратура и следствените органи. Конференцията „Трафик на хора и киберпрестъпления: връзки, противодействие и превенция“ се организира със съдействието на фондация Ханс Зайдел. Тя се провежда по повод Европейския ден за борба с трафика на хора. На нея участваха кметът на София Йорданка Фандъкова, проф. Урсула Менле – председател на фондация „Ханс Зайдел“, Мария Габриел – еврокомисар по цифрова икономика и общество, Цветан Цветанов – председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Специални обръщения към участниците във форума отправиха Н.Пр. Ема Хопкинс, посланик на Великобритания у нас, и д-р Хелмут Палдер – бивш ръководен съветник в Баварското министерство на правосъдието.

Част от електронните услуги на МВР - временно недостъпни

24 October 2018 16:48

Временно няма да бъдат достъпни част от електронните услуги, предоставяни от портала на МВР. От 17:00 часа на 26 октомври до 8:00 часа на 29 октомври ще бъде извършена миграция на системния софтуер и хардуер, на които функционира Регистъра на ППС и собствениците им. От Дирекция „Комуникационни и информационни системи” информират, че част от услугите, предоставяни от портала за електронни административни услуги на МВР, както и за регистрация на договори за продажба на пътни превозни средства от нотариусите, свързани с Националния регистър на превозните средства и техните собственици, временно няма да бъдат достъпни. Причина е изпълнението на дейности по миграция на системния софтуер и хардуер, на които функционира Регистъра на ППС и собствениците им. Миграцията ще бъде осъществена в периода от 17.00 часа на 26 октомври, петък, до 8.00 часа на 29 октомври, понеделник. Възможно е да възникнат затруднения и в услугите, предоставяни от МВР към застрахователните дружества при сключване на застраховки за МПС. Предварително поднасяме извинения за евентуалните затруднения, които могат да възникнат в обслужването при регистрация на ППС, с въвеждането в експлоатация на новата среда от 29.10.2018 г.